Защо трябва да правим физически упражнения?

Споделяне

Редовната физическа активност подобрява храносмилането и отделителните процеси, повишава издръжливостта и енергията, увеличава мускулната маса и изгаря мазнините, понижава холестерола в кръвта като цяло и същевременно повишава съотношението на "добрия" холестерол спрямо "лошия". Освен това физическата активност намалява стреса и тревожността, които допринасят за много заболявания. Спомага и за настроението, засилва усещането за благополучие и намалява тревожността и депресията.

Видове физическа активност

Физическата активност включва разнообразни движения и дейности

Аеробните упражнения - подобряват способността на организма да използва горивото и кислорода. Такива са плуването, карането на колело, бягането и бързото ходене. Те са полезни за сърдечносъдовата система поради повишеното оросяване на цялото тяло с кислород. Само двадесет минути на ден интензивни аеробни упражнения са достатъчни за понижаване на кръвното налягане и укрепване на сърцето.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си


Упражнения за диапазон
на движението са предназначени да поддържат максималното движение на дадена става, като се раздвижва определена част на тялото в целия й диапазон. Пример за такова упражнение е да изпънете ръце и да ги въртите в широки кръгове. За тези упражнения се изисква известна гъвкавост, затова ви препоръчвам преди тях да се направят упражнения за разтягане.

Упражненията за сила подобряват съкращаемостта на мускулите и способността им за работа. Коремните преси например целият укрепване на коремните мускули. Едно упражнение рядко постига повече от една цел. Например едно упражнение за сила не променя значително издръжливостта, а упражнението за диапазон на движението не увеличава непременно силата. Една пълна програма за движение трябва да е съобразена с целите на конкретния човек и да включва подходящи упражнения за постигането им.

На упражненията не бива да се гледа като на досадно задължение. Опитайте се да откриете спорт, който ви доставя удоволствие и го очаквате с нетърпение. Каквото и да изберете, започнете бавно, вслушайте се в тялото си и постепенно увеличавайте натоварването и продължителността на тренировката.

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари