За и против нисковъглехидратната диета (НВД)

За и против нисковъглехидратната диета (НВД)
За и против нисковъглехидратната диета (НВД)

Споделяне

Нисковъглехидратната диета е хранителен режим, при който приемът на въглехидратите е силно ограничен. Използва се най-често при състояния като затлъстяване и диабет.

При нисковъглехидратната диета силно се ограничава консумацията на храни с високо съдържание на бързи въглехидрати (бяла захар, бяло брашно), като се заменят с храни, съдържащи повече мазнини и протеини (месо, риба, яйца, мляко и млечни продукти, ядки и семена).

Не всички въглехидрати в нисковъглехидратната диета са забранени - разрешена е консумацията на влакнести зеленолистни растения (броколи, маруля, къдраво зеле, спанак) и някои плодове.

Помага ли нисковъглехидратната диета при отслабване?

Нисковъглехидратни храни

Винаги съм вярвал, че крайните подходи не са правилното решение. Всяка диета, която ограничава един от макронутриентите за сметката на другите два, не е приемлива за мен. Винаги трябва да търсите баланса в храненето.

Когато рязко намалим приема на въглехидрати (под 50-100 грама на ден), тялото започва да разгражда мускулна тъкан и мазнини за енергия, като при тези процеси се отделят токсини, които затрудняват процеса на отслабване. Друг проблем при диетите без или с ниско съдържание на въглехидрати е, че ще направят мускулите ви плоски поради дехидратация.

Въглехидратите са най-лесно достъпния източник на енергия за тялото, като можете да съхранявате до 500 грама въглехидрати под формата на гликоген в черния дроб (100 грама) или мускулите (400 грама). Ако тренирате без да сте възстановили запасите си от гликоген, тренировките ви ще са безсмислени, защото ще разградите голяма част от вашата мускулна тъкан.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

Убедени ли сте все още, че въглехидратите са нещо зло?

Нисковъглехидратно хранене

Какви са последиците за здравето ви, ако намалите или елиминирате приема на въглехидрати за дълъг период от време? Ако не приемате достатъчно въглехидратни храни, не е възможно да си набавите достатъчно фитонутриенти единствено чрез плодовете и зеленчуците. Друг риск е намаленият прием на фибри, необходими за оптималното функциониране на храносмилателния тракт.

Екстремните версии на нисковъглехидратната диета оказват пагубно влияят върху мозъка и водят до депресии. НВД понижава нивата на серотонин, хормонът в мозъка, който ни кара да се чувстваме щастливи. Симптомите на депресия могат да се появят най-малко за две седмици, когато въглехидратите са крайно ограничени.

Чрез прекаленото ограничаване на един от макронутриентите - дали това ще са мазнини, белтъчини или въглехидрати - няма да постигнете оптимални резултати и загуба на мазнини. Може и да редуцирате теглото си, но в случая с НВД, голяма част от загубата ще е за сметка на мускула маса, а не мазнини.

Разбира се, целта ми не е да провъзлгасявам въглехидратите като супер макронутриент. Ако прекалявате с въглехидратите, а глюкозата от предишното хранене, все още циркулираща в кръвния поток, тялото няма причина да гори телесните мазнини. Важно е да знаем, че ако непрекъснато преяждаме с въглехидрати, няма как да горим мазнини.

Едно от решенията е т. нар. въглехидратно подреждане, при което ядете по-голямата част от дневните въглехидрати сутрин и около тренировката. В тези времеви интервали кръвната захар (глюкоза) се ползва от мускулната тъкан за възстановяване на мускулния гликоген, а не се отвежда от инсулина в мастните клетки. Комбинирането на въглехидратното подреждане с 5-6 хранения на ден е най-добрата стратегия за контролиране на инсулина и кръвната захар, а от там и на редуциране на мазнините.

Трябва да помним, че въглехидратите бързо повишават нивата на кръвна захар. Това означава леснодостъпна енергия за тялото ви, тоест, организма няма стимул да гори мазнини. Решението е в рамките на деня стратегичски да комбинирате нисковъглехидратни и високовъглехидратни хранения. По-голямата част от въглехидратите за деня консумирайте сутрин и след тренировка, когато мускулите ще ги съхранят под формата на гликоген (проучванията показват, че дори 100 грама въглехидрати след тежка тренировка не се съхраняват като мазнини, а отива за възстановяване на мускулния гликоген).

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари