Пълна амплитуда - метод за увеличаване на гъвкавостта

Пълна амплитуда - метод за увеличаване на гъвкавостта
Пълна амплитуда - метод за увеличаване на гъвкавостта

Споделяне

Какво представлява методът "пълна амплитуда"?

Пълна амплитуда е метод чрез, който се натоварват всички мускулни сектори по цялата амплитуда на движение.Плюсовете на пълната амплитуда

 

 

При изпълняване на пълна амплитуда се запазва гъвкавостта на ставите. Когато редовно използваме този метод гъвкавостта не само се запазва, а и увеличава своята еластичност. Обратно когато не се прави упражнението по пълната амплитуда се загубва тази гъвкавост и еластичност.

Отрицателните страни на метода пълна амплитуда

В отделни мускулни сектори, при изпълнение по цялата аплитуда на движение, натоварването не е равностойно - обикновено най-значимото натоварване е в средата на всяко отделно повторение. Това подсказва, че този метод не е в състояние да даде максимално натоварване, а от там и максимален мускулен растеж.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

До какво води загубата на гъвкавост?

Загубата на еластичност и гъвкавост води до намалена работоспособност и увеличаване на травматичния риск. С напредването на възрастта при загубата на ставната гъвкавост довежда до образуване на костни отлагания, които още повече засилват ефекта от намалената еластичност.

Как да предотвратим намалената еластичност?

За да се преодолее това негативно явление е хубаво да тренираме упражненията по цялата амплитуда на движението. Друг метод за увеличаване на гъвкавостта е стречинга.

Кога да използваме метода пълна амплитуда?

Този метод е подходящ до първите 6 месеца за начинаещи. След този период е възможно достигане на плато (застой). При напредналите фитнес любители е хубаво някаква част от основния или състезателния период да включват този метод за да възстановяват ставната си гъвкавост.

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари