Какви храни да включим в хранителния режим Част I

Какви храни да включим в хранителния режим Част I
Какви храни да включим в хранителния режим Част I

Споделяне

Много хора се опитват да си изготвят сами хранителни режими, но не знаят как да съчетаят храните. Тази статия е точно за тях.

Забележка: Примерните храни и количества са съставени спрямо моя базов метаболизъм, моето телосложение, моите тренировки. Не използвайте същите количества, ако не сте наясно, какво правите.

Хранителен режим през подготвителен период

Забележка: Подготвителният период е период на покачване на мускулната маса.

Закуска

Тя трябва задължително да присъства в хранителния режим. Препоръчвам ви да направите обилно хапване, което е богато на всички хранителни вещества.

Примерна моя закуска:

 • 200 гр кисело мляко

 • 100 гр овесени ядки

 • 1 доза протеин

 • 1-2 яйца (яйцата са задължителни заради мастноразтворимите витамини)

Втора закуска

Препоръчвам ви нещо леко: Например, 30-50 гр ядки.

Обяд

Tук много зависи от това за кога сте планирали тренировката си. Като цяло аз лично гледам да тренирам около 2 часа след обяда, за да мога след него да заредя с необходимите въглехидрати и белтъчини, a вечерта да хапна нещо леко, за да не потискам нивата на растежния хормон. Препоръчвам ви да хапвате бавни въглехидрати + белтъчини. Повече за предтренировъчното хранене научете в тази статия.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

Примерен мой обяд:

 • 150 гр пилешко

 • 150 гр кафяв ориз

 • 200 мл айрян от извара

Втори обяд

Вторият обяд също е хубаво да съдържа повече белтъчини, въглехидрати и мазнини. Много неща при храненето зависят от това дали имате чувствителен метаболизъм, какъв тип телосложение сте. Например, ендоморфите е хубаво да хапват бавни въглехидрати, малко мазнини и повече белтъчини, докато мезоморфите могат да хапват от всичко, защото техният базов метаболизъм е бърз и се възстановяват по-бързо. Тъй като аз съм типичен ендоморф, вторият обяд ми се пада след тренировка. Веднага след тренировка гледам да заредя с един банан и доза протеин. Вторият обяд ми идва 1 час след това.

Примерен мой втори обяд:

 • 150 гр пилешко филе

 • 150 гр кафяв ориз

 • 500мл айрян от извара

Вечеря

риба със салатаВечерята е хубаво да бъде комбинация от белтъчини и влакнести зеленчуци. Идеята е да стимулираме растежния хормон.

Примерна моя вечеря:

 • 200 гр риба

 • Салата от маруля, домати и половин авокадо

 

Така изглеждат основните ми хранения през подготвителен период, като през останалото време може да изям и някое друго яйце.

Прочетете и втората част на статията ето тук.

Снимка: Pixabay

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари