10 навика, които ще ви помогнат да отслабнете!

10 навика, които ще ви помогнат да отслабнете!
10 навика, които ще ви помогнат да отслабнете!

Споделяне

Забравете за бързите решения! Това, от което наистина се нуждаете, за да успеете да отслабнете и да изгорите мазнините, са добри навици, които да спазвате редовно.

Ако до момента сте опитвали да спазвате хранителен режим, но без особен успех, то бързо извадете лист хартия и химикалка, защото следващите 10 навика ще ви върнат обратно на пътя към целите ви.

А ако вече сте успели да ги постигнете, то определено ще познаете себе си в повечето от тези навици.

Да започваме…

Навик 1: Научете се да се фокусирате върху наистина важните неща.

Наистина успешните хора се фокусират върху важните неща. Като например:

Ако се тревожите за това дали трябва да се храните 5 или 6 пъти за деня, дали храната ви е „био“ и т.н., то се фокусирате върху неща, които не са от първостепенна важност.

Навик 2: Бъдете винаги подготвени.

Под подготовка имам предвид ето това:

Планиране на храненията

Ако приготвяте храната си предварително за няколко дни напред, правите огромна крачка в правилната посока. Аз лично обичам да приготвям храната си през уикенда, когато имам повече свободно време. Просто слагам излишъка в хладилника и съм спокоен, че през следващите дни ще имам нещо за хапване във всеки един момент.

Подготовката също така означава да планирате храненията си, когато излизате навън с приятели или пътувате. Повече за това ще намерите в тази статия.

Навик 3: Не забравяйте, че всичко е временно.

Важно е да правите разлика между здравословно хранене като начин на живот и хранителния режим, който спазвате временно с цел да свалите например 5-10 кг.

Хранителните режими за отслабване обикновено са с продължителност между 3 и 6 месеца. Грешно е да сте в калориен дефицит в продължение на година и повече. Правилната стратегия е да редувате периоди на отслабване / чистене на мазнини и периоди на покачване на мускулна маса. Така ще ви бъде много по-лесно да се справите.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

Веднъж след като постигнете целта си, можете да продължите да се храните здравословно, но вече не е необходимо толкова строго да следите калориите си.

Навик 4: Стремете се към постоянство, не към съвършенство.

Ако наистина сте успешни в поддържането на добра форма, то знаете, че тайната се крие не е в това да сте перфектни, а в това да сте постоянни. Съвършенството е просто една илюзия, която е недостижима. Затова вместо да се обвинявате, когато веднъж на 2 седмици си позволите да хапнете нещо забранено, просто си напомнете, че едно малко нарушение не променя нищо, ако през останалото време се храните целесъобразно.

Навик 5: Бъдете наясно, че вие контролирате изборите си.

Вземане на решения

От вас зависи какво ще ядете и пиете и изобщо какво ще вкарвате в тялото си и съответно носите отговорност за това. Имате пълната свобода да предпочете апетитния бургер вместо пилешкото с ориз, но въпреки това правите правилния избор, защото знаете, че той ще ви приближи до успеха.

Също така, колкото и съвети и информация да имате за правилното хранене, от вас зависи дали ще ги приложите на практика.

Навик 6: Осъзнавайте колко важни са тренировките.

Тренировки с тежести

Като човек, който е успял да свали доста килограми, мога да ви кажа, че е почти невъзможно да постигнете добра форма, без да тренирате. Да, можете да отслабнете без физическа активност, но ще изглеждате доста отпуснати.

Тренировките са това, което ще направи тялото ви стегнато и атлетично. Чрез тях не само горите повече калории, но и съхранявате мускулната си маса и се оформяте. Така създавате добра основа за успеха на хранителния ви режим. Тренировките просто трябва да се превърнат в навик, ако искате да успеете.

Навик 7: Реагирайте според ситуацията.

Няма причина да пропускате събиранията с приятели и празничните поводи само за да не развалите режима си. Ако планирате нещата добре, най-много да качите някой килограм под формата на вода, който бързо ще свалите след това. Номерът е предварително да планирате всичко.

Да речем, че се храните 5 пъти дневното, 7 дни в седмицата. Решавате, че в събота вечерта ще излезете с приятели и ще му отпуснете края. Това е едва 1 хранене от всички 35 хранения за седмица. Погледнато в по-общ план, не би се отразило особено на успеха ви. Свободни сте да се поглезвате от време на време, стига да правите правилните избори през останалата част от времето.

Навик 8: Научете се да казвате "не".

Само защото храната е пред вас, не е задължително да я ядете. Няма никакъв проблем да кажете "не". Ако не искате нещо, не се чувствайте длъжни да го приемете, само защото другите ви казват или защото е на масата. Винаги помнете, че решението е ваше и понякога то е "не".

Навик 9: Не търсете лесното.

Няма да крия, че преди винаги търсих лесното решение – "диетата", която бързо ще реши всички проблеми.

След като вече успешно свалих 30 кг, мога да ви кажа, че лесно решение не съществува. Звучи неприятно, но пък от друга страна е мотивиращо, когато знаеш, че всичкият този труд и усилия и рано или късно ще се изплатят.

Не се лъжете по "специални диети", "колани за отслабване", "магически храни, които топят мазнини" и т.н., защото те не работят. Вместо това се фокусирайте върху наистина важните неща, които споменах в началото на статията.

Навик 10: Винаги имайте резервен план, когато нещата излязат извън контрол.

Резервен план

Ако преминавате през напрегнат период и сте стресирани, не е нужно да се затормозявате допълнително с крайно ограничителен хранителен режим. Бъдете гъвкави и се адаптирайте към обстоятелствата в живота ви.

Както казах преди малко, не е желателно непрекъснато да спазвате режим за отслабване. Ако сте наистина много заети и стресирани, последното нещо, което искате е да мислите за калории и макронутриенти. Вместо това се старайте да поддържате теглото си, като продължавате да се храните здравословно.

В заключение

Е, как се справихте? Колко от тези 10 навика сте си изградили? Вижте в кои трябва да се подобрите и работете върху тях. Веднъж щом усвоите тези навици, завинаги ще бъдете успешни в хранителния си режим.

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари