9 храни, които смятате за полезни, но всъщност не са!

9 храни, които смятате за полезни, но всъщност не са!
9 храни, които смятате за полезни, но всъщност не са!

Споделяне

Искате да се храните здравословно? Ta кой не иска… Все пак всички се увличаме по новите тенденции и ни харесва да опитваме нови продукти.

Здравословните храни не правят изключение – популярността им расте непрекъснато и всеки се стреми към тях.

Това е и причината маркетинг специалистите да правят всичко възможно да представят продуктите на компанията си за полезни.

На пазара вече има толкова много "био", "органични" и "здравословни" продукти, че е нормално да се объркате в избора си – като започнете от уж полезни бисквитки с витамини и фибри, минете през маргарини с добавено омега-3 и стигнете до напитки, които ще ви помогнат да отслабнете…

Е, едва ли ще ви изненадам, ако ви кажа, че много от тези храни, които ви се представят за полезни, всъщност не са. А в някои случаи те не просто не са толкова здравословни, а дори са вредни!

За щастие вие сте на правилното място, за да погледнете отвъд фалшивите твърдения. Списъкът, който ще споделя с вас, разбива на пух и прах митовете за 9 храни, които смятате за полезни, но всъщност не са.

Препоръчвам ви да зачеркнете тези храни от менюто си…

9 вредни храни, които смятате за полезни

Списъкът изглежда ето така:

1. Фрешове

Фрешове и плодови сокове

Повярвайте ми, чаша фреш може да съдържа дори повече калории от чаша газирана напитка. Много по-полезно е да хапнете цял плод, отколкото да пиете единствено сока от него.

Но защо това е така?

Най-важната причина е, че фрешът не съдържа фибри за разлика от целия плод. Фибрите помагат за по-бавното усвояване на захарта, което не повишава рязко нивата на инсулин. С отсъствието на тези фибри вие сте подвластни на високите нива на захар, както и към наддаване на тегло.

Освен ако не пиете фрешове за удоволствие, не виждам причина да продължавате да го правите. Следващият път просто си купете килограм свежи плодове.

Повече за недостатъците от редовната консумация на фрешове научете тук.

2. Енергийни (протеинови) барове

Протеинов бар

Почти всички производители на енергийни или протеинови барове афишират огромни здравословни ползи, но често тези продукти имат хранителен профил по-близък до евтините десерти, отколкото до здравословните храни. Буквално!

Някои барове съдържат толкова захар, колкото и един Сникърс. Това не означава, че завинаги трябва да спрете да ги консумирате, но се съобразявайте с количеството захар, калориите и съставките, изписани на опаковката.

Може да се запознаете в детайли с мнението ми за баровете тук.

3. Смутита от магазинната мрежа

Смутита в буркани

Може би се чувствате спокойни и уверени да си купувате смутита от магазина, защото се предполага, че съдържат натурални съставки и хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае. Но това е една доста увлекателна заблуда и не е желателно да прекалявате с тях.

Смутитата, които купувате и мислите за толкова здравословни, всъщност са доста калорични и богати на захар. Едно смути, закупено от щанд за здравословни храни, може да съдържа от 600 до 1000 калории поради големите количества плодове, мляко, семена, ядки и често пъти добавени прости захари и сиропи в състава му.

Ако искате да се насладите на едно наистина здравословно смути, то закупете суровите съставки от магазина и го пригответе вкъщи. Добавете в блендера:

  • 1 или 2 плода, за да придадете леко сладък вкус (но не прекалявайте) – банан, ябълка и т.н.

  • Зеленчуци – спанак, рукола, магданоз, морков, цвекло и т.н.

    Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си
  • Ядки или семена – бадем, кашу, чиа, конопено семе и т.н.

  • Кисело мляко (по желание) – нека млякото има поне 1.5-2% масленост; избягвайте напълно обезмаслените млека (0.1% масленост).

4. Комерсиални зърнени закуски/мюсли

Зърнена закуска в чиния

Когато чуете израза "зърнена закуска", предполагам се сещате за продукти като Нестле Фитнес, Нескуик и всичките им производни.

Може би по телевизията чувате, че тези храни са най-добрият начин да започнете деня си…?

Едва ли може да сме по-далеч от истината!

Няма нищо "здравословно" в тези храни, защото са наблъскани с огромно количество захар и стабилизатори, а на всичкото отгоре са бедни на белтъчини и фибри, които стабилизират нивата на кръвна захар и инсулин. Замислете се отново, когато посягате към този тип продукти.

Забележка: Под зърнени закуски нямам предвид естествените овесени ядки без добавена захар – няма нищо нередно да консумирате тях на закуска.

5. Храни без глутен

Безглутенов хляб

Безглутеновите храни набират все по-голяма популярност, но нека набързо разясня какво точно представлява глутенът:

Глутенът е трудно смилаем протеин, който се съдържа в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса, както и в храни, които съдържат тези съставки – торти, кексове, хляб, паста и много други.

Този протеин е вреден за част от хората (тези с глутенова ентеропатия и глутенова непоносимост) и затова напоследък храните без глутен са толкова актуални напоследък.

Но нека разбия този мит...

В действителност едва около 1% от хората имат болестта глутенова ентеропатия, а според изследване на д-р Алесио Фасано тези с глутенова непоносимост са между 5% и 10% от цялото население. За всички останали консумацията на храни, съдържащи глутен, не би трябвало да представлява проблем.

Проучванията на потребителите показват, че повечето хора си мислят, че "без глутен" означава, че храната е здравословна. Но освен ако нямате здравословни проблеми като посочените преди малко, това не е вярно.

Производителите на безглутенови храни използват крайно преработени брашна, които са изключително бедни откъм хранителни вещества, само и само за да заменят глутена. По този начин вие харчите повече пари, а в замяна най-често получавате по-малко здравословен продукт от този, който съдържа глутен.

Разбира се, има и качествени безглутенови продукти, но трябва внимателно да четете етикета и съставките.

Ако искате да замените глутена по естествен начин, просто изключете храните, които го съдържат, и консумирайте повече плодове, зеленчуци и бобови култури.

6. Спортни (изотонични) напитки

Спортни напитки

Атлетите консумират изотонични напитки най-вече заради високото им съдържание на електролити.

Eлектролитите са йони, които присъстват в тялото и имат много важни функции – като поддържането на сърдечния ритъм, съкращаването и разпускането на мускулите, както и регулирането на течностите в организма.

Наименованието им идва от факта, че те буквално имат електричен заряд – положителен или отрицателен. Основните електролити в човешкото тяло са йоните на калция (Са), магнезия (Mg), калия (К), натрия (Na) и хлора (Cl).

Електролитите се приемат чрез храната и течностите и се губят по време на физическа активност, при потене и след ходене до тоалетната.

Въпросът е, че не губите толкова много електролити, колкото на производителите на спортни напитки им се иска…

В началото спортните напитки са били предназначени за елитните спортисти, но днес тези граници са се размили и много фитнес ентусиасти ги използват.

Проблемът е, че тези напитки съдържат голямо количество захар. Точно както при фрешовете – захарта в течна форма и в големи количества не е най-доброто нещо за вас. Запомнете това!

7. Сушени плодове

Сушени плодове

Сушените плодове са едно невинно допълнение към закуската ви… Все пак те са просто плодове, нали?

Не бързайте със заключенията…

Според разследване на БНТ, производителите третират сушените плодове със серен диоксид (E220), за да запазят свежестта им, и добавят захар, подсладители и синтетични оцветители, за да подобрят вкуса и търговския им вид.

Поради тази причина сушените плодове се категоризират по-скоро към бонбоните, отколкото към плодовете!

Въпреки че от тях може да си набавите витамини, минерали и фибри, те си остават прекалено богати на захари и лесни за преяждане – което далеч не е перфектната комбинация.

8. Суши

Суши сет

До скоро и аз си мислих, че сушито е здравословно. Все пак то съдържа само ориз, риба, зеленчуци и морски водорасли… Как това би могло да не е полезно?

Разгледани поотделно тези съставки са наистина здравословни, но комбинирани заедно се превръщат в истинска калорийна бомба.

Една ролка суши може да съдържа между 200 и 500 калории, защото в повечето случаи се добавят тежки сосове, които в основата си са направени от захар и трансмазнини!

А сега умножете тези калории по 6, колкото суши ролки има в един средно голям сет… И калориите започват неусетно да се трупат!

Не трябва да се пренебрегва и друг риск от консумацията на суши – суровата морска храна може да бъде носител на опасни паразити, вируси и бактерии.

Ако не можете без суши (аз също го обичам), бих ви дал следния съвет: консумирайте го винаги в заведения с добра репутация и гледайте то да е във възможно най-естествения си вид – без дресинг и сосове.

Повече за ползите и рисковете от сушито, можете да научите от изчерпателния материал на Калина Петкова от BB-Team.

9. Комерсиални плодови млека

Плодово мляко

Следващият път, когато посегнете към плодовите млека в магазина, си направете труда да погледнете информацията на гърба на етикета.

Сигурен съм, че ще видите много съставки, които не би трябвало да са там – добавена захар, глюкозо-фруктозен сироп, изкуствени подсладители като сукралоза, захарин и други …А да, някъде там се прокрадват и плодовете (в минимални количества)!

Спрете да давате парите си на вятъра, заблуждавайки се, че допринасяте за здравето си. Вместо да купувате готово плодово мляко, купувайте обикновено такова и добавяйте плодовете вкъщи.

Заключение

Както виждате не е от значение какво маркетинг експертите ви карат да мислите, по-важно е каква е истинската хранителната стойност на продуктите. Подбирайте внимателно какво консумирате и обръщайте внимание на съставките.

Ако има нещо, което съм научил през годините, то е, че човек лесно може да се подлъже по това какво правят другите и повече да си навреди, отколкото да си помогне. Затова не спирайте да се информирате и споделяйте това знание и с другите.  

Вие сте на ход!

Надявам се да съм ви бил полезен с информацията, която ви споделих. Сега е ваш ред да ми кажете какво мислите по темата.

Има ли други храни, които бихте добавили към списъка? Споделете в коментарите!

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари