Буфериран витамин С – неизвестното за най-известния витамин

Буфериран витамин С – неизвестното за най-известния витамин
Буфериран витамин С – неизвестното за най-известния витамин

Споделяне

Витамин С - първият, за който се сещаме, когато става дума за антиоксиданти и подсилване на имунната система срещу настинка и грип. Независимо от това, че съвременната медицина и козметология постоянно ни правят свидетели на нови и значими открития, той продължава да заема челните позиции при жизненоважните за организма ни вещества и си остава един от най-популярните витамини.

Често е широко обсъждан, но въпросителните, които стоят около него, са много. Мненията за дозата от витамина, която трябва да приемаме, са толкова противоречиви, че налагат въпроса: „Правилно ли е въобще да се нарича витамин?”.

Какво представлява витамин С?

Витамин С, познат в научните среди като аскорбинова киселина или L-аскорбат, принадлежи към групата на водноразтворимите витамини. Човешкият организъм е неспособен самостоятелно да синтезира витамина, което го прави незаменим и налага ежедневното му приемане посредством подходяща храна и хранителни добавки.

Роля на витамин C и ползи от приема му

Витамин С е познат преди всичко като важен имуностимулатор и мощен антиоксидант. Това означава, че освен че предпазва човешкия организъм от вирусите, бактериите и токсичните вещества, той ефективно неутрализира свободните радикали (силно активни и разрушителни молекули), които са в основата на в основа на повечето болести (рак, сърдечни заболявания, диабет).

Ползи за кожата от прием на витамин C

Друго, което несъмнено е допринесло за изключителната популярност на витамина, е важната роля, която изпълнява при синтеза на колаген. Както може би знаете, колагенът е основният компонент на съединителната тъкан, съставляващ 30% от белтъчините в нашето тяло и 75% от дермата. Така при редовен прием на витамин C се наблюдава подобрение на цялостната микроциркулацията, по-бързо възстановяване на клетките, следователно забавяне процеса на стареене на кожата.

Това, което често се забравя, е че тялото използва витамина за образуването на редица аминокиселини и хормони като карнитин, лизин, тироксин, хормоните на щитовидната жлеза, активната форма на фолиевата киселина, както и на така важните за мозъка, невротрансмитери (епинефрин и допамин).

За да бъда точен, витамин C участва в над 300 биохимични процеса, които са необходими за растежа и правилното функциониране на човешкия организъм. Следователно ползите от витамина са наистина много и е трудно всички да бъдат споменати. Ако трябва да обобщя някои от най-важните, освен гореспоменатите, то витамин С:

  • Поддържа правилната сърдечна и мускулна дейност;

  • Подпомага правилната функция на мозъка;

  • Спомага за детоксикацията на организма;

  • Регулира нивата на холестерол;

  • Предотвратява втвърдяването на артериите;

  • Подобрява усвояването на желязо и калций;

  • Заздравява костна система;

  • Премахва от организма тежки метали като живак и олово;

  • Действа като антидепресант и намалява нивата на стрес;

  • Предпазва от алергични реакции.

За да можете да се насладите на тези значителни за здравето ползи, трябва да приемате достатъчно количество от витамина. За съжаление обаче, много често това не се случва.

Какво причинява недостига на витамин С в организма

В днешно време причините и рисковите фактори, които водят до недостиг на витамин С, са наистина много.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

На първо място, разбира се, съществуват групи от хора, при които рискът от дефицит е голям поради повишена нужда от витамина. Това са бременните или кърмещи жени, малките деца, подрастващите, спортуващите и хората подложени на силен физически и емоционален стрес.

Дефицит на витамина се наблюдава в почти всички случаи, когато хората подлагат организма си на оксидативен стрес, пушейки или злоупотребявайки с алкохол. Все пак това е въпрос на личен избор и с желание и воля, човек винаги може да се пребори със зависимостите си. Цигарите, алкохолът и наркотичните вещества обаче далеч не са единствените предпоставки, водещи до оскидативен стрес и дефицит на жизненоважните за организма ни вещества.

Истината е, че живеем в изключително замърсена околна среда. Колкото здравословно и целесъобразно да се опитваме да живеем, не можем да избягаме от оксидативния стрес (освен, ако не решите да живеете високо в планината). Въздухът, който дишаме ежедневно, е наситен с индустриални химикали и тежки метали, водата, която пием и почвата, на която растат зеленчуците и плодовете, които консумираме – също.

Естествено, това не означава, че трябва да спираме да се грижим за себе си, тъкмо обратното, налага се да обръщаме специално внимание на здравето си, като следим редовно да приемаме нужното количество от всички витамини.

Прием на витамин С

Неслучайно в началото на тази статия споменах, че тъй като витамин С е незаменим, се налага всекидневния му прием чрез храна, богата на витамина, и хранителни добавки.

Винаги съм бил и продължавам да бъда привърженик на идеята, че трябва максимално да се стремим към набавяме на нутриентите, от които се нуждаем, чрез храната.

Въпреки това смятам, че диетата на съвременния човек не позволява това да се случи и допълнителният прием на витамина под формата на хранителни добавки в повечето случаи е наложителен.

Самата хранителна стойност на продуктите е намаляла драстично през последните няколко десетилетия. Според американското министерство на земеделието, процентите на микроелементи в растителната храна са спаднали дотолкова, че за да получите еквивалента на една порция зеленчуци от преди 50 години, днес ще са ви нужни 10 порции!

От колко витамин С се нуждаем дневно?

И тук научните спорове започват…

Препоръчителната дневна доза е 90 mg за мъже, 75 mg за жени и 120 mg за кърмещите жени.

За повечето специалисти обаче тези количества са крайно недостатъчни и по-скоро са подходящи за превенция от скорбут (сериозно заболяване, причинено от пълната липса на витамин С в организма).

Неотдавна професорът по ортомолекулярна медицина Джон Т. Ели (John Thomas Anderson Ely) публикува  изследване, където се споменава, че аскорбиновата киселина погрешно се нарича витамин.

Витамините, както всички знаем, са важни хранителни вещества, а за да осигурят оптимално здраве, е нужно да се приемат, но в минимални количества.

В случая с акорбиновата киселина обаче, според автора и редица други изследователи, нещата стоят по съвсем различен начин. Тяхното мнение е, че тъй като акорбатът е хранително вещество, участващо в много процеси в организма ни, количеството, което трябва да приемаме от него, е много по-голямо от общоприетото за витамините.

Терминът витамин С обаче е отдавна установен, той е използван дори от водещите изследователи в областта, като носителя на Нобелова награда Лайнъс Полинг.

Според него, например, приемът на 1 000 mg (1 g) витамин С дневно би намалил случаите на простудни заболявания с 45%. Във фундаменталните му научни трудове, където изследва и описва борбата с по-сериозни заболявания като рак, астма, диабет и сърдечни заболявания, дозите варират от 4 до 10 g дневно!

Точната доза, от която се нуждае всеки човек, е различна и зависи от рисковите фактори, за които споменах. Както видяхме, те засягат абсолютно всеки от нас, което навежда на мисълта, че препоръчителната доза от 90 mg в действителност е недостатъчна.

Тя буди у хората погрешното впечатление, че си набавят достатъчно аскорбинова киселина или обратното, че са прекалили с приема й.

При витамин С в никакъв случай не може да се говори за предозиране такова, каквото се наблюдава при мастноразтворимите витамини. Най-популярната форма витамин С, която откриваме на пазара под формата на таблетки, капсули или разтворими сашета, обаче не позволява по-високия му прием. Тя е високо киселинна и при прием на по-големи дози се наблюдават странични ефекти, които включват стомашно-чревни неразположения. Повечето от тях имат и капацитет на усвояване като при дози над 1 грам на ден, абсорбацията на витамина в организма е по-малка от 50%.

Това наистина е голям проблем, тъй като за да извлече максимално повече ползи от витамина, човешкият организъм се нуждае от минимум един грам витамин С на ден. Хубавите новини са, че има решение на проблема!

Решението – Буфериран витамин С

При буферирания витамин С киселинността, причиняваща често срещаните странични ефекти е неутрализирана. Процесът на неутрализация се осъществява чрез комбинацията на витамин С с карбонатен буфер. Най-често за целта се използват калций, магнезий, натрий или калий, като те също се усвояват напълно от организма. Благодарение на тях, буферираният витамин С се усвоява по-бавно от организма, като благоприятният ефект от една доза продължава около 16 часа. Самата неутрализация на pH пък позволява приемът на по-големи дози, които са в състояние да разрушат свободните радикали в организма, без това да води до странични ефекти, свързани със стомашно-чревния тракт.

Извод

При създаването на буферирания витамин С се използва неагресивна формула, позволяваща високия прием на аскорбата и осигуряваща по-дълготраен ефект.

Екипът ни също се постара да предостави на хората, желаещи да увеличат приема на жизненоважния витамин, максимално ефективен буфериран витамин С.

Fitbg.net C-BuffЕдна доза набавя 500 mg буфериран витамин C. Продуктът е лесен за дозиране, щадящ е върху храносмилателната система и има приятен портокалов вкус.

Научете повече за продукта ето тук.

Не забравяйте, че почти всички болести са причинени от хранителен дефицит.

Независимо от къде и по какъв начин, набавянето на нужните нутриенти винаги е най-доброто, което можем да направим, за да се предпазим от тях, а понякога и да се излекуваме!

Използвани източници

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари