8 естествени метода за забързване на метаболизма

8 естествени метода за забързване на метаболизма
8 естествени метода за забързване на метаболизма

Споделяне

Всяко увеличение на телесната температура с един градус забързва метаболизма с около 14% (консумацията на белтъчини действа по същия начин). Когато спите, скоростта на вашия метаболизъм се забавя с около 10 на 100.

Когато се подлагате на глад за повече от дванадесет часа, метаболизмът ви всъщност намалява с до 40 на 100. Когато пропуснете хранене, тялото ви бързо преминава в икономичен режим (складиране), а не в режим на горене на мазнини.

Скритите фактори, които ви правят затлъстели

Горене на мазнини

Ако още се чудите, защо дори да ядете много по-малко от хората около вас, все още качвате мазнини, трябва да знаете, че хормоналният дисбаланс имат голям принос за това. Жлезите, които конструират ендокринната ви система и произвеждат хормоните, са виновни за генетичните заболявания, които биха могли да влияят на метаболизма и на теглото ви.

Кои са основните метаболитни жлези?

Щитовидна жлеза: Хормоните на щитовидната жлеза оказват влияние върху скоростта на обмяната на веществата. Ако щитовидната ви жлеза произвежда твърде много от тези хормони, организмът се принуждава да изразходва повече енергия. Ако не произвеждате достатъчно, развивате състояние, наречено хипотиреоидизъм, при което метаболизмът се забавя. Ако имате съмнения за проблеми със щитовидната жлеза, можете да направите кръвни изследвания – цената е достъпна за всеки.

Надбъбречни жлези: Надбъбречните жлези седят като "шапка" върху бъбреците. Контролират се от хормона кортикотропин-освобождаващият фактор (CRH), който се произвежда от хипоталамуса. При хроничен стрес, надбъбречните жлези произвеждат твърде много кортизол, който потиска нивата на CRH. Това е лоша новина за вас, тъй като CRH потиска апетита.

Високите нива на кортизол също така намаляват чувствителноста към инсулин. Поради тази причина стресиращият начин на живот често отключва диабет и други метаболитни заболявания. Бъбреците отговарят на високите нива на кортизол, като задържат сол и вода, което повишава кръвното налягане. В същото време, производството на други хормони, синтезирани от надбъбречните жлези като тестостерон и неговите производни (не сте прочели грешно, известни количества тестостерон се синтезират от надбъбречните жлези), намалява, което кара организма да отлага излишната приетата енергия чрез храната под формата на телесни мазнини.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

В обобщение, трябва да знаете, че е важно да накарате хормоните да работят за вас, а не срещу вас! Може би не произвеждате достатъчно лептин или нивата ви на кортизол са твърде високи или някои от другите хормони на глада не си изпълнява правилно функциите. Сами виждате, че да изглеждате външно добре се изисква отвътре да сте здрави!

8 естествени метода за забързване на метаболизма

Забързване на метаболизма

1. Пийте зелен чай

Зеленият чай съдържа уникална комбинация от биоактивни вещества: мощни антиоксиданти (катехини), кофеин и аминокиселината L-теанин, които доказано помагат в борбата с мазнините и сантиметрите в талията.

2. Хапвайте люти чушки

Съдържат друг вид биоактивни химикали, наречени капсиноиди. Консумацията им ускорява обмяната на веществата. Ако сте любители на пикантната храна, имате още една причина да консумирате люти подправки!

3. Приемайте кофеин (но бъдете разумни!)

Дори в малки количества оказва стимулиращо влияние върху централна нервна система, а оттам и върху метаболизма. Една чаша кафе (около 150 мг кофеин) е напълно достатъчна за постигането на метаболитен ефект. Но не прекалявайте: големите дози кофеин биха попречили на съня ви, а могат да доведат и до стомашно-чревни неразположения.

4. Приемайте високобелтъчни храни

Обмяната на веществата се ускорява веднага след консумирането на храна, защото нашите тела се нуждаят от допълнителна енергия за храносмилане, реабсорбиране и транспортиране на хранителните вещества. От всички макронутреитни, този ефект е най-силен при белтъчините. Когато ядете чист протеин, около 25% от калориите отиват за храносмилане и транспортиране. Консумирайте риба, бяло месо, яйца и растителен протеин като фасус, соя, грах и др.

5 Приемайте храни, богати на желязо

Желязото е важен минерал, който спомага транспорта на кислород до тъканите на тялото. Ниските нива на желязо могат да доведат до хронична умора, загуба на апетит, анемия (недостатъчно червени кръвни клетки) и забавяне на обмяната на веществата. Храните, богати на желязо, са миди и морски дарове, говеждо, агнешко и птиче месо. Растителни източници на желязо са тиквено семе, леща, тофу, нахут и др.

6. Не гладувайте

Най-лошата услуга, която можете да направите на вашия метаболизъм, е да гладувате. Прекалено ниският прием на калории лишава тялото от необходимата енергия, за да изпълнява своите основни метаболитни функции

7. Набавяйте си достатъчно сън

Хроничното недоспиване забавя обмяната на веществата, повишава апетита и увеличава риска от затлъстяване. Стремете се да си набавяте седем до осем часа сън на нощ.

8. Бъдете физически активни

Упражненията са най-безопасният и най-ефикасен начин да забързате вашия метаболизъм. А при анаеробните силови тренировки продължавате да горите мазнини дори след края на тренировката. Препоръчвам изпълнението на базови упражнения. За мен те са най-добрите упражнения за изгаряне на мазнини.

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари