5-те грешки, които правите, за да стопите мазнините!

5-те грешки, които правите, за да стопите мазнините!
5-те грешки, които правите, за да стопите мазнините!

Споделяне

Грешка #1: Наблягате на грешните упражнения

Прекалявате с изолираните упражнения като бицепсово сгъване с дъмбел, кик-бек и други, които натоварват само един мускул. По този начин няма да имате добри и бързи резултати. Чрез тези упражнения не стимулирате достатъчно мускулни влакна, не изразходвате достатъчно енергия и съответно не използвате пълния потенциал на тялото си.

Ако искате да забързате максимално метаболизма и да горите достатъчно калории, е необходимо да базирате тренировъчната си програма около един друг тип упражнения. Това са базовите упражнения. Чрез тези комплексни движения, които натоварват множество мускулни групи, ще стимулирате 10 пъти повече мускулни влакна, отколкото при изолираните упражнения.

Така ще повишите енергоразхода, а оттам ще се оптимизира мобилизирането и горене на мазнини.

Грешка #2: Прекалявате с кардиото

Кардио

Правите дълги и изтощителни кардио тренировки. Най-вероятно ви звучи познато? Вярно е, че ако целта ви е стягане и отслабване, е хубаво да комбинирате силовите тренировки с кардиото, но има правилен начин и грешен начин за това. Дългите и изтощителни кардио тренировки единствено ще ви донесат психическа умора и загуба на мускулна маса (която на всяка цена трябва да пазите).

За мен правилният начин е наблягането на силовите тренировки, защото те носят след себе си така наречения afterburn effect - метаболизмът остава забързан часове наред след края на тренировката. Ако държите да включите кардиото в тренировъчната си програма, използвайте времето след тренировка или сутрин на гладно. Продължителността на една сесия трябва да е между 20 и 40 минути, но не повече. Така съчетани тренировките и доброто хранене ще ви дадат оптимални резултати.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

Грешка #3: Претренирате коремните мускули

1, 2, 20, 50... 500 коремни преси. Скучно и безсмислено. Ако разчитате на традиционните коремните преси и ги изпълнявате всеки ден по 100 пъти, това няма да ви помогне да постигнете желания 6-pack. Коремните мускули са като всички останали мускули в човешкото тяло и се нуждаят от почивка.

Това, което трябва да направите е да изгорите мастните натрупвания в коремната зона. По този начин ще изпъкнат и коремните мускули. Можете да прочетете повече за монотонните коремни преси тук.

Грешка #4: Правите прекалено дълги тренировки

Претрениране

Правите дъъъъълги силови тренировки. Виждал съм хора, които тренират с часове, и въпреки това не постигат желаните резултати.

Защо? Всичко се крие на хормонално ниво. Перфектната тренировка трябва да е интензивна и кратка, и не на последно място умна. Трябва така да подредите всичко, че да накарате хормоните да работят за вас.

Аз лично правя по 4-5 силови тренировки в седмицата. Продължителността на всяка от тях е не повече от 30-35 минути (без да включваме загрявката и кардиото). Така стимулирам правилните хормони и оставям тялото ми само да изгори мазнините! Можете да прочетете повече за хормоните тук!

Грешка #5: Гладувате

Гладуване

"Няма да ям! Така би трябвало да стане!" Пълни глупости! "Свалих 3-5 кг само за седмица!" А за колко време ги върнахте и качихте отгоре? Предполагам сте чували сте за йо-йо ефект? Тялото е прекалено умно и не можем да го излъжем толкова лесно. Хранете се с качествена и хубава храна! Това е истината. Нека онагледя думите си с един пример.

Да разгледаме два различни подхода. Първи подход: Имам кола, но нямам много гориво, за да я зареждам. Естествено, където мога, се опитвам да я пусна по инерция, за да спестя гориво. Втори подход: Имам кола и неограничено гориво. Повярвайте ми ще натискам газта повече и повече, без да мисля за горивото!

Досетихте ли се вече? Метаболизмът ни работи по абсолютно същия начин! Когато му давате достатъчно храна и енергия, тялото ще работи на пълни обороти, а когато се опитвате да му отнемете от енергията, то ще забави оборотите и ще отслабвате бавно, а в някой случаи просто ще спрете! Можете да прочетете повече за гладуването тук.

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари