Йо-йо диетите: Защо трябва да ги избягвате!

Йо-йо диетите: Защо трябва да ги избягвате!
Йо-йо диетите: Защо трябва да ги избягвате!

Споделяне

Здравейте приятели на Fitbg.net, аз съм Страхил Иванов и днес ще говорим по една тема, за която чуваме постоянно, но често не разбираме напълно – йо-йо ефектът. Ако свалянето на излишни килограми е проблем, с който вече сте се сблъсквали, най-вероятно сте чували за йо-йо ефекта. Той се проявява, когато сте свалили тегло, но в крайна сметка след известно време пак си връщате килограмите.

 

 

YouTube: Изгледайте видеото в нов прозорец

Не изпускайте нито едно ново видео: Абонирайте се за нашия канал

Ако предпочитате да четете, предоставям ви и текста към видеото:

Причини за йо-йо ефекта

Ако искате да избегнете този проблем, добре е да знаете какво го причинява. А той обикновено се появява след диети за рязко отслабване, които драстично намаляват дневния ви калориен прием. Когато лишите тялото си от калориите, зареждащи го с енергия, то се адаптира към промяната, като забавя метаболизма. А метаболизмът както знаете представлява обмяната на веществата – биохимичните процеси, които протичат в тялото.

Йо-йо ефект и загуба на мускулна тъкан

Количеството и плътността на мускулната тъкан влияят върху скоростта на метаболизма. Докато функционират, мускулите горят калории, затова колкото повече мускулна маса имате, толкова повече калории горите, защото тялото ви се нуждае от повече енергия. Ето защо силовите тренировки са важен фактор в един режим за сваляне на килограми.

След като завърши въпросната драстична диета, човек усеща отговора на тялото си към глада – бързо качване на килограми и то само от мастна тъкан. Този процес променя съотношението на мазнините и мускулната тъкан в тялото, а това е един от ключовите фактори за здравето.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

Но загубата на мускулна тъкан е още един проблем, свързан с йо-йо ефекта. Когато дневният ви калориен прием стане прекалено нисък, тялото започва да "изяжда" мускулните клетки, а докато губите мускулната тъкан – метаболизмът се забавя. Точно това е причината заради която нискокалорийните и крайни диети водят по-скоро до покачване, а не до сваляне на теглото в дългосрочен план. Нискокалорийните диети просто временно забавят метаболизма, а и са невъзможни за поддържане. Решители да прекратите въпросната диета ще натрупате повече тегло, отколкото бихте запазили, ако изобщо не сте я започвали.

Въпреки примамливите обещания на драстичните диети за бърза загуба на тегло, в дългосрочен план е твърде възможно, и дори неизбежно, отново да си върнете сваленото тегло, и то с няколко килограма отгоре...

Йо-йо ефектът и отслабването

Обратно на това, което си мислите, нискокалоричните диети няма да ви помогнат да отслабнете. В зависимост от възрастта, пола и нивото на физическа активност се нуждаете от поне 1400-1800 kcal дневно. Ако паднете под това ниво за дълго време, тялото ви влиза в икономичен режим на глад, защото решава, че няма достатъчно налична храна. Този механизъм е резултат от милиони години еволюция. Не забравяйте, че мозъкът ви може и да знае, че сте на диета, но тялото ви не знае.

Щом организмът навлезе в режим на глад, обмяната на веществата (метаболизма) се забавя, за да се пести малкото налична енергия. Така всяка приета калория се употребява по ефикасен начин всяка приета калория. Тялото ви се опитва да съхрани резервите от мастна тъкан и вместо това гори мускул. В крайна сметка резултатът е по-малко изгорени калории и загуба на ценна мускулна маса.

Ефектът на йо-йо диетите върху здравето

Да, първоначално може и да отслабнете, но по-голямата част от изгубеното тегло е вода и мускулна маса. Но освен че отслабването е временно, йо-йо диетите имат и други лоши ефекти като изпадане в депресия и развиване на хранителни разстройства. Увеличават се и нивата на хормона кортизол, а в дългосрочен план това може да има тежки последици за здравето и дори да увеличи риска от рак и сърдечни заболявания. Може да страдате и косопад или остеопороза, защото намаления прием на храна означава и недостиг на витамини, минерали и други важни за здравето вещества. Поради недостигът на енергия най-вероятно ще се чувствате и непрекъснато изморени и ще ви е трудно да се справяте с ежедневните задачи.

Как да поправите щетите върху метаболизма си

Добрата новина е, че бързите диети не забавят завинаги метаболизма ви. Веднъж щом спрете и преминете на балансирано хранене, метаболизмът ви бавно ще се върне към нормалното. Важно е и да възстановите загубената мускулна маса чрез тренировки и хранене. Не забравяйте, че с увеличаване на мускулната маса, метаболизмът ви се забързва – това означава, че ще се наложи да се храните повече, за да си набавяте достатъчно енергия.

В обобщение

Ако не искате да сте една от многото жертви на йо-йо ефектът, трябва да забързате метаболизма си вместо да го забавяте. Можете да постигнете това като увеличите нивото на физическа активност. Трябва да забравите за бързите диети, а вместо това да се стремите да отслабвате плавно и безопасно, което ще донесе дълготрайни резултати.

Това е всичко за днес, надявам се да съм ви бил полезен. Не забравяйте да споделите статията, а ако имате допълнителни въпроси и предложения за нови статии, можете да ги дадете в коментарите. До скоро!

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари