Истината за целулита Част I: Причини за образуване и стратегии за превенция

Истината за целулита Част I: Причини за образуване и стратегии за превенция
Истината за целулита Част I: Причини за образуване и стратегии за превенция

Споделяне

"Разделете се с портокаловата кожа завинаги", "Невиждан резултат и подобрение в рамките на дни", "Крем топи целулита за минути"...

Убеден съм, че вече сте се наслушали на подобни гръмки изказвания и обещания по отношение на целулита – кошмарът на всяка жена.

В крайна сметка можете ли да се отървете от него? Каква е истината? Самозаблуждавате ли се или ви заблуждават, че можете да кажете "сбогом" на целулита завинаги?

Необходимостта от решение на проблема е довела до създаването на един самостоятелен дял на фармацевтичната и козметичната индустрия. На пазара се появява продукт след продукт, всеки един от които нескромно заявява, че съдържа "най-иновативната формула" и обещава, че именно той ще донесе желания резултат. По този начин използването на антицелулитни кремове и гелове се превръща в доминираща стратегия на всяка жена в борбата срещу "портокаловата кожа". Когато един продукт не ви помогне, водени от голямото си желание да се справите с проблема, сте готови да изпробвате всяка следваща "иновация".

Но докога? И ефективен ли е изобщо този подход?

Нека да бъдем реалисти. Не допускайте маркетинговите трикове и реклами да ви заблуждават! Някъде между бляскавите реклами, снимките на перфектно изваяни форми и скъпоструващите "чудотворни" процедури, се промъква гласът на разума – нито един антицелулитен крем или скъпа процедура не са в състояние да спрат целулита без допълнителни усилия от ваша страна. Просто няма да се случи!

Използването на козметика или подлагането на скъпоструващи процедури в клиника (мезотерапия, LPG Endermologie и др.), може да ви донесат временен успех като леко подобряване на текстурата на кожата, но ако нещата не се променят отвътре, тоест ако не се обърнете внимание на причините, които са довели до образуването на целулита, проблемът остава нерешен и портокаловата кожа ще се появи отново.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

Кои са причините за образуването на целулит?

В основата си те са генетични, като могат да се разделят условно на хормонални и наследствени. За съжаление, това са причини, над които нямате контрол, каквото и да правите, затова те няма да са предмет на тази статия.

Допълнителните фактори, които действат като катализатор при образуването на целулит, са:

Вредните навици и нездравословното хранене водят до едно "задръстване" на организма с токсини. В съчетание с познатия до болка заседнал начин на живот, който затормозява детоксикацията на организма, се създава идеалната среда за образуване на целулит. 

Хубавата новина е, че решението как да се храните, какво да пиете и дали да спортувате, е изцяло във вашите ръце!

Коя е реалистичната стратегия за предотвратяване появата на целулит?

Крака без целулит

Започнете да водите по-здравословен начин на живот. Звучи налудничево, но наистина е толкова е просто! За да го направите трябва да следвате моите 5 основни правила за добро здраве:

  1. Включете в хранителния си режим много плодове, зеленчуци, полезни мазнини и качествени източници на белтъчини;

  2. Пийте достатъчно течности през деня;

  3. Разделете се с вредните навици – бъдете умерени с алкохола, спрете цигарите и не пийте кафе през втората половина на деня;

  4. Следете, дали процентът телесни мазнини е в здравословни граници (под 25% при дамите и под 18% при мъжете).

  5. Тренирайте силово 3-5 пъти седмично и изпълнявайте кардио тренировки 2-6 пъти в седмицата.

Колкото по-рано решите да заживеете здравословно, толкова по-големи са шансовете ви да отложите появата на целулита.

Но как да се справим с целулита, ако вече се е появил?

Тук нещата са вече една идея по-сложни и изискват жертви. Единственото сигурно нещо е, че горните пет правила за здравословен живот, трябва да се превърнат в ежедневни закони на всеки от вас, който желае да подобри вида на засегнатите области.

Но повече по този въпрос ще намерите във втората част от поредицата, в която разискваме кои са стратегиите за хранене и тренировки против целулита:


КЪМ ВТОРА ЧАСТ

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари