6 начина да повишите нивата си на тестостерон (по естествен път)

6 начина да повишите нивата си на тестостерон (по естествен път)
6 начина да повишите нивата си на тестостерон (по естествен път)

Споделяне

Тестостеронът е главният мъжки полов хормон и анаболен стероид. Основните му функции са да регулира сексуалната активност, мускулният растеж, плътността на костите и окосмяването.

В сравнение с дамите мъжете произвеждат около десет пъти повече тестостерон, но жените са далеч по-чувствителни към ефектите му. Въпреки че тестостеронът е отговорен за придобиването на черти и характеристики, считани за предимно мъжки – физическа мощ, лицево и телесно окосмяване, полова зрялост – и двата пола се нуждаят от него за правилно сексуално и физическо развитие.

Мъжете секретират тестостерон предимно от тестисите (около 95% от общото количество), а жените– от яйчниците. И при двата пола малки количества тестостерон се произвеждат и от надбъбречните жлези.

Тестостеронът играе важна роля във всеки етап от живота

Тестостерон

Пренатално, тестостеронът – заедно с дихидротестостерона, дори по-мощен анаболен хормон – играе роля при формирането на мъжките гениталии, семенните каналчета и простатната жлеза.

При новородените момчета, нивата на тестостерон рязко се повишават през първите месеци като после се понижават между 4-тия и 6-тия месец.

Преди началото на пубертета, тестостеронът се повишава както при момчетата, така и при момичетата. Появява се интимно окосмяване, налице е интензивен растеж, омазняване на косата и кожата, а костите стават по-плътни.

По време на пубертета, нивата на тестостерон са най-високи. В този период узряват половите органи и репродукцията е вече възможна.

При възрастните, ролята на тестостерона се променя и той вече има поддържащи функции. Тестостеронът подсилва либидото и при двата пола, като регулира продължителността и честотата на ерекцията при мъжете.

Тестостерон vs. Кортизол

Главният антагонист на тестостерона е кортизолът. Кортизолът е един от хормоните, които тялото ви отделя при стресови ситуации. Ако нивата на кортизол са постоянно завишени – което се случва при хората, които не си доспиват и са подложени на непрекъснат стрес – тестостеронът се понижава.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

Кортизолът е катаболен хормон (разгражда тъкани), докато тестостеронът е анаболен хормон (изгражда тъкани). Високите нива на кортизол водят до инсулинова резистентност, натрупване на мазнини и загуба на мускулна маса, докато тестостеронът стимулира мускулната хипертрофия и трупането на мускулна маса. Кортизолът допринася за развитието на метаболитен синдром, докато тестостеронът помага да се справите с това състояние.

Функции на тестостерона

Както вече споменахме, тестостеронът играе много важна роля при формирането на костите, но е от ключово значеение за поддържането на костната плътност, особено при по-възрастните. Тестостеронът подпомага синтеза на протеин, което е в основата на мускулната хипертрофия. Тоест, този хормон не просто запазва съществуващата мускулна маса, но ви дава възможност и да надградите над нея.

Очевидно тестостеронът е жизнено важен, ако искате да изваете здрави мускули и кости, да водите активен сексуален живот и да се радвате на дълголетие.

Но как да сте сигурни, че тялото ви произвежда достатъчно от този важен хормон?

Ако искате да контролирате нивата на тестостерон, които тялото ви синтезира, можете да го направите по същия начин, по който регулирате и другите хормони като инсулин, лептин, хормон на растежа и кортизол – като промените начина си на хранене, физическата активност и всекидневните навици.

1. Тренирайте с тежести

Тренировки с тежести

Тренировките с тежести стимулират мощно синтеза на тестостерон. Ако искате още по-добри резултати намалете периодите на почивка между сериите. Почивайте не повече от 60-90 секунди.

2. Правете спринтове

Спринтове

Високо интензивните, интервални тренировки (HIIT) повишават серумните нива на общия тестостерон, като нивата остават повишени и по време на възстановяване.

3. Контролирайте стреса

Стресът води до отделянето на кортизол, който е антагонист на тестостерона и понижава нивата на свободен тестостерон. Набавяйте си по 7-8 часа сън всяка нощ (което дори само по себе си би повишило нивата на тестостерон), не се претоварвайте (не прекалявайте с дългите, монотонни кардио тренировки) и от време на време релаксирайте (четете книги, излезте в парка, отделете време за хобито си).

4. Прекарвайте повече време на слънце

Витамин D, който дори сам по себе си играе важна роля при формирането на здрави кости и мускули, се асоциира с високите нива на тестостерон при мъжете, т.е. има положителна зависимост между нивата на витамин D и нивата на тестостерон.

5. Приемайте повече "добри" мазнини

Полезни мазнини

Доказано е, че нискомаслените диети понижават нивата на свободен тестостерон при мъжете. Приемът на добри мазнини, които повишават добрия HDL холестерол, повишава нивата на тестостерон.

6. Набавяйте си достатъчно цинк

Дълготрайният недостиг на цинк води до занижени нива на тестостерон при мъжете, но превишеният прием на цинк не води до по-високи от нормалното стойности на серумен тестостерон.

В обобщение, тестостеронът е изключително важен хормон за здравето, дълголетието и жизнеността – както при мъжете, така и при жените. Ако водите активен начин на живот и спортувате, прилагате техники за справяне със стреса, набавяте си достатъчно витамин D и добри мазнини, не би трябвало да се притеснявате за вашите нива на тестостерон.

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари