Как да се преборите с упоритите мазнини в проблемните зони?

Как да се преборите с упоритите мазнини в проблемните зони?
Как да се преборите с упоритите мазнини в проблемните зони?

Споделяне

Взели сте решение да отслабнете и да влезете във форма. Пътят, който сте извървели е бил дълъг и труден, но сте положили огромни усилия и резултатът от тях е видим: поглеждайки в огледалото, вие разбирате, че сте се отървали от почти всички излишни килограми. Вече сте на финалната права, остава ви крачка до така желаната спортна форма и тогава на пътя ви се изпречват т. нар. "упорити мазнини", а премахването им се оказва мисия невъзможна Храните се здравословно, продължавате да тренирате, както сте го правили до този момент, но каквото и да правите не успявате да се преборите с тях.

Но защо?

Какво различава последните останали мазнини от останалите? Кое ги прави толкова упорити и неподатливи? За да отговорим на този въпрос, ще трябва да разгледаме задълбочено, какъв е процесът на изгаряне на мазнините в организма ни.

Както всеки един от вас знае мазнините се складират в мастните клетки. Тоест, за да започне процесът на изгарянето им, те първо трябва да бъдат мобилизирани (да се освободят от клетките) чрез процес, наречен липолиза.

В мастните клетки се намират различни рецептори и в зависимост от това, какви ензими и хормони влияят на тези рецептори, се определя, дали мазнините ще бъдат съхранени в мастната клетка или ще бъдат освободени от нея.

Ензимът, чиято функция е да освобождава мастните киселини от клетката, се нарича хормон чувствителна липаза (HSL), a ензимът, отговорен за складирането им – липопротеин липаза (LPL). Хормоните, които участват в липолизата, са катехоламините – адреналин и норадреналин. Те са вашите помощници ви в мобилизиране на мазнините от мастните клетки. Именно те се свързват с най-важните два адренергически рецептори в мастните клетки – алфа-2 и бета-2 рецепторите.

Бета-2 рецепторите са съюзниците на всеки, който има излишни мазнини, защото те активират процеса на горене на мазнините.  Алфа-2 рецепторите от своя страна правят тъкмо обратното – те спират мобилизирането на мазнините. И тъй като биохимичните процеси са доста сложни, а може би за някои от вас и скучни, представете си, че мастната клетка е един сейф, алфа-2 рецепторите са механизмът, които заключва сейфа, а бета-2 рецепторите са механизмът, който го отключва.

За да се активира механизмът, е нужна парола – паролата са именно катехоламините, за които говорихме (адреналин и норадреналин). Интересното е, че те могат да се свързват и с двата вида рецептори. Тоест, кодът за отключване на сейфа е един и същ, едновременно се активират и двата процеса.

Преведено на разбираем език, това означава, че дали мазнините в определена зона на тялото ще се упорити и неподатливи, зависи от съотношението на двата вида рецептора в тази мастна тъкан. Това е факторът, който определя скоростта, с която се изгарят мазнините от дадена зона. Колкото повече алфа-2 рецептори има, толкова по-трудно се топят мазнините и обратното, колкото по-голям е броят на бета-2 рецепторите в мастната тъкан, толкова по-лесно ще бъде да се разделите с нея.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

И така стигаме до отговора на въпроса:

С какво упоритите мазнини се различават от останалите мазнини?

Както навярно разбрахте, така наречените "упорити мазнини" се различават на чисто физиологично ниво от обикновените и разликата е в това, че при тях алфа-2 рецепторите преобладават за сметка на бета-2 рецепторите. Именно тази разлика в структурата им ги прави трудно податливи към третиране.

Да обобщим:

  • Алфа-2 рецептори + LPL (липопротеин липаза) = Съхраняване на мазнините в мастните клетки

  • Бета-2 рецептори + HSL (хормон чувствителна липаза) = Освобождаване на мазнините от мастните клетки 

Ето и малко интересни факти... 

  • Проблемни зони при мъжете и женитеМъжете са склонни да трупат повече "упорити" мазнини в абдоминалната (коремната) област, докато жените имат проблеми най-вече в глутеалната област (ханша и бедрата).

  • При жените количеството на алфа-2 рецепторите в проблемните зони е по-голямо, отколкото това на мъжете в техните проблемни зони. 

  • Докато при жените наличието на умерено количество мазнини в ханша и бедрата е признак за добро здраве, при мъжете е тъкмо обратното, тяхното наличие се превръща в рисков фактор за здравето.

  • Проблемните зони, освен с преобладаващо наличие на алфа-рецептори, се характеризират и с намален приток на кръв (с до 67%).

Сега да преминем от теорията и фактите към практиката!

Както разбрахме адреналинът и норадреналинът са хормоните, които дават "сигнал" на бета-2 рецепторите да освободят мазнините от мастните клетки. Следователно, първото нещо, което трябва да направим, ако искаме да изгорим упоритите мазнини, е да покачим нивата на катехоламини в кръвта. Как?

Чрез тренировки!

Организмът ни произвежда катехоламини в отговор на всякакъв вид физическо натоварване, но колкото по-интензивно е то, толкова по-високи са нивата на адреналин и норадреналин. Тоест, най-подходящите са кратките, интензивни тренировки.

Но както разбрахте, проблемът е, че адреналинът и норадреналинът въздействат както на бета-2 рецепторите, така и на алфа-2 рецепторите.

Ключът към разрешаването на този проблем е следният: докато активираме бета-2 рецепторите, трябва да направим така, че да потиснем алфа-2 рецепторите. Как е възможно това да се случи? 

Чрез поддържане на ниски нива на инсулин!

ИнсулинИнсулинът намаля активността на ензима HSL, който отговаря за мобилизирането на мазнините от мастните клетки, и увеличава активността на ензима LPL, който спира горенето на мазнини.

Както сами разбирате, когато става дума за упорити мазнини, инсулинът не е добре дошъл. Още повече че упоритите мазнини не са добре кръвоснабдени, което ги прави по-малко чувствителни към хормона в сравнение с обикновените мазнини. Така естествено се поражда въпросът:

"Как да контролираме нивата на инсулин?"

Като временно ограничим приема на въглехидрати!

В много мои статии съм изказвал противоречиво мнение относно нисковъглехидратните диети (НВД). И наистина смятам, че този режим не би бил здравословен, ако се спазва 365 дни в годината. Но той може да се превърне в тайното ви оръжие, ако знаете как да го използвате правилно. По време на нисковъглехидратната диета приемът на въглехидрати не трябва да надвишава 20% от общото количество приети калории за деня, а самата диета може да бъде приложена за 3-5 дни, а след това имате високовъглехидратен зареждащ ден. Формулата е следната:

Нисковъглехидратен хранителен режим >>> Ниски нива на инсулин >>> Намалена липогенеза / Повишена липолиза >>> Горене на упорити мазнини

След като сте успели да активирате процеса на липолиза, не трябва да забравяте, че това е само първият етап от изгарянето на мазнините. Мастните киселини са мобилизирани от клетките и циркулират в кръвта и това което трябва да се случи е да бъдат транспортирани до митохондриите на клетките, където да се осъществи липидното окисление или с други думи - така желаното изгаряне на мазнините.

На този етап вече не е нужно да тренирате интензивно, достатъчно е просто да стимулирате кръвообращението. Може да постигнете това като след интензивната силова тренировка, направите 20-30 минути кардио.

В заключение

След като разгледахме отблизо упоритите мазнини, запознахме се подробно с тяхната физиология и разбрахме как могат да бъдат победени, не остава нищо друго, освен да бъдете по-упорити от тях и да им кажете "сбогом" завинаги!

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари