Еднакви ли са всички калории?

Еднакви ли са всички калории?
Еднакви ли са всички калории?

Споделяне

Според много хора (дори и някои специалисти) отслабването опира единствено до калориите и по-точно до прочутото уравнение от термодинамиката - ако искаш да отслабнеш, намали енергоприема или увеличи енергоразхода; ако искаш да наддадеш, увеличи енергоприема или намали енергоразхода. А ако искаш да поддържаш теглото си - просто приемай толкова калории, колкото гориш.

Отслабване: Приети калории < Изразходвани калории

Качване: Приети калории > Изразходвани калории

Поддържане: Приети калории = Изразходвани калории

Звучи просто нали? Енергоприем vs. енергоразход. И всъщност това уравнение е напълно вярно.

Проблемът е, че в живота нещата никога не са толкова прости. Калориите са само една част от пъзела - вярно, доста съществена, но все пак само една. Мнението ми е, че от значение е не само броят на калориите, а и откъде са дошли! Това е и темата, която искам да разгледам днес.

Важен е контекстът

Можем ли да кажем, че 1 калория от мазнини е абсолютно същата като 1 калория от белтъчини или въглехидрати? Правилният отговор е "зависи от контекста". А можем ли да твърдим, че не е необходимо да следим, дали всеки ден се вместваме в допустимия калориен прием, стига енергоразходът ни (изразходените калории) за цялата седмица да надвишава енергоприема (консумираните калории)? Отговорът отново е: зависи.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

Задавам тези въпроси не с цел да ви объркам допълнително, а за да достигнем заедно до едно важно заключение: уравненията, които описах по-горе всъщност са далеч по-сложни и включват много допълнителни фактори и променливи. Например, ако отслабнете, дали ще е за сметка на мускулната маса (нежелан резултат) или мазнини (желан резултат)? Или пък ако качите килограми, дали ще е под формата на мускули (желан резултат) или всичко ще отиде в мастните депа (нежелан резултат)?

В крайна сметка освен да отслабнете или да качите килограми, най-вероятно искате и да изглеждате атлетични, да се чувствате енергични и да сте в добро здраве. Именно поради това важни са не само калориите, а и откъде идват!

Един малък пример

Представете си, че сте средностатистически българин с наднормено тегло и искате да отслабнете. До момента приемате по 3000 калории дневно, без да обръщате внимание на това какво ядете. Изведнъж решавате, че за да отслабнете трябва да започнете да ядете по-малко и си поставяте цел от 2200 калории на ден. Но продължавате да се тъпчете със същите храни както и до преди, просто в по-малки количества.

Тъй като законите на термодинамиката са константни, първоначално започвате да губите тегло, защото приемате по-малко калории, отколкото горите. Но забележете, че казах „започвате да губите тегло“, а не - „започвате да губите мазнини“.

Тук нещата стават проблематични, защото никой не иска вместо мазнините да изгорите мускулите си! В крайна сметка мускулите са това, което правят телата ни красиви и аестетични. Поради тази причина освен калориите, от значение са и храните, от които си ги набавяме.

Да сравним 1500 калории под формата на сладки неща и газирани напитки и 1500 калории, набавени от чисто месо, сложни въглехидрати (зеленчуци, кафяв ориз, сладък картоф) и добри мазнини. На пръв поглед изглежда, че 1500 калории са си 1500 калории, и няма значение към кой от двата избора ще се насочим.

КантарНо разбира се, това не е така. В първия случай, няма да набавите никакъв протеин за растеж и възстановяване на тъкани, ще повишите кръвната си захар до небето и инсулинът ще запрати всичко към мастните депа. А и да не забравяме, че сладките неща и останалите преработени храни са УМИШЛЕНО СЪЗДАДЕНИ, така че да ви накарат да искате още и още. Освен това какво да кажем за микронутриентите – витамини, минерали и антиоксиданти – просто няма място за сравнение. И не на последно място: как се чувствате след като изядете 1500 калории джънк фууд или след като изядете 1500 калории истинска, пълноценна храна? В първия случай енергията ви ще се изпари и след половин час пак ще сте гладни, а във втория – ще се чувствате заситени, жизнени и енергични!

Заключението е, че трябва да поставим фокуса не само върху калориите, но и върху храната, чрез която си ги набавяме. Човешкото тяло е сложна система и едно просто уравнение не може да отрази изцяло природата му. Всеки друг фактор, който влияе здравето ви, също е от значение.

Поради тази причина съветът ми е да се храните с истинска храна, да ограничите рафинираните продукти и да промените хранителните си навици до живот, а не в рамките на няколко месеца!

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари