Пълният наръчник за кетоза и кетогенна диета (Част I)

Пълният наръчник за кетоза и кетогенна диета (Част I)
Пълният наръчник за кетоза и кетогенна диета (Част I)

Споделяне

Думата "кетоза" е често срещано понятие във фитнес средите — зa някои фитнес ентусиасти кетонните диети са магическа формула за горене на мазнини, за други — начин на живот, а при трети кетозата е сигурна рецепта за провал. В статията ще научим какво представлява това състояние на метаболизма, какви са предимствата и рисковете му и какви последици оказва върху организма, за да вземете информирано решение относно това коя е най-подходящата диета за вас и вашия начин на живот.

Какво е кетоза?

С най-прости думи кетозата е състояние на обмяната на веществата, при което организмът разчита предимно на мазнини като източник на енергия. От чисто биологична гледна точка човешкото тяло е изключително приспособима машина, която се нагажда към всевъзможни условия. В съвременния ни високовъглехидратен начин на хранене, главният източник на енергия е глюкозата. Когато глюкозата е в наличност, тялото се насочва първо към нея, тъй като тя се метаболизира най-бързо. Тоест, ако се храните като един средностатистически българин, метаболизмът ви ще гори предимно въглехидрати (глюкоза) за енергия.

Когато сте в кетоза, нещата стоят противоположно: тялото разчита предимно на кетони, вместо на глюкоза. За да разберем как работи този процес, трябва да сме наясно, че някои органи в човешкото тяло (особено мозъкът) се нуждаят от определено количество глюкоза, за да функционират. Ако до мозъкът ви не достига глюкоза, няма да сте живи. Но това не означава, че трябва да си набавяте глюкоза чрез храната — тялото е способно да си набавя необходимото количество глюкоза дори по време на продължителен глад или период с минимален прием на въглехидрати.

Има два начина това да се случи. Първият е като разграждате мускулен протеин и го използвате като гориво за мозъка и черния дроб. Това със сигурност не е идеалният вариант, защото мускулната маса е метаболитно активна тъкан, която не искате да губите. За щастие, съществува и втори начин за синтез на глюкоза: кетонните тела.

Кетонните тела са водно-разтворими молекули, произвеждани от черния дроб от мастни киселини. Кетонните тела покриват част от нуждите на мозъка и другите основни органи за глюкоза (за да не разграждате изцяло мускулен протеин).

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

Ако спазвате хранителен режим, който е рестриктивен откъм въглехидрати (което принуждава тялото да търси алтернативен източник на глюкоза), метаболизмът ви ще се насочи към кетоните. Това състояние е познато като кетоза.

Кетоза и кетоацидоза

Важно е да се прави разлика между кетозата и кетоацидозата. Поради близкото звучене на двете думи, много хора погрешно мислят, че кетонните диети са живото застрашаващи. В действителност двете понятия обозначават напълно различни състояния. При кетозата всичко е под контрол — просто разчитате на мазнини вместо глюкоза като основен източник на енергия.

Кетоацидозата е много опасно състояние на обмяната на вещества, най-често възникващо при индивиди с диабет тип I, при който панкреасът не секретира достатъчно инсулин. Затова когато един диабетик тип I приеме богата на въглехидрати храна, той не може да оползотвори наличната глюкоза за енергия – въпреки че приема достатъчно храна, тялото му изпитва недостиг на хранителни вещества. В резултат организма започва да гори мазнини, за да покрие енергийните си нужди.

Проблемът е, че един от най-важните хормони за регулиране на производството на кетони е именно инсулинът. Тъй като хората с диабет тип не секретират достатъчно инсулин, тялото започва да произвежда кетонни тела в прекомерни количества. Кетоните имат киселинен характер и в неконтролирани количества нарушават алкално-киселинния баланс в организма, водейки до възпаление, дехидратация и отоци. Ако не се лекува, кетоацидозата е потенциално живото застрашаващо състояние, с което не искате да си имате работа. Но това не означава, че и кетозата застрашава живота ви (освен ако не сте диабетик), тъй като инсулинът държи производството на кетони в допустимите граници.

Ползи от кетозата

Защо бихте искали да сте в кетоза? Щом от метаболитна гледна точка кетозата е толкова близо до глада, какви ползи можем да почерпим от нея?

Бодибилдъри и фитнес ентусиасти използват кетонните диети с една главна цел: да горят подкожни мазнини. Няколко независими проучвания достигат до заключението, че кетогенната диета дава по-добри резултати от стандартната нисковъглехидратна диета и други диети с нисък калориен прием. Когато тялото използва мазнините като основен източник на енергия, е много по-вероятно да се насочи към телесните мазнини в добавка към мазнините, приети чрез храната.

Като бонус, кетозата потиска апетита и поддържа кръвната захар стабилна — без резки пикове и падове. В резултат ако не сте яли в продължение на няколко часа, не се чувствате изтощени и замаяни. Тоест, кетогенната диета ви гарантира, че ще сте в калориен дефицит, без да се ограничавате и да броите калории. Освен това кетонната диета е изключително богата на полезни мазнини и микронутриенти (витамини, минерали и антиоксиданти), и бедна откъм токсини.

Кетозата има приложение и при лечението на редица заболявания. При затлъстели индивиди с инсулинова резистентност кетогенната диета помага да се подобри чувствителността към инсулин и да се възстанови нормалната обмяна на вещества. При хората в кетозно състояние се наблюдават подобрения в кръвното налягане, нивата на кръвна захар и холестерола. Учените все още не са наясно защо, но кетогенната диета е изключително ефикасно средство за лечение на много мозъчни и неврологични нарушения като епилепсии, мигрени, Паркинсон, Алцхаймер, дори мозъчни тумори. Отговорът може би се крие в смяната от глюкоза към кетонни тела, но конкретните причини все още се изясняват.

В обобщение, поради документираните си ползи кетогенната диета изглежда подходяща за хора със здравословни проблеми като затлъстяване или епилепсия. При подобни състояния кетозата е относително безопасна и ефикасна — със сигурност е по-добре, отколкото да пиете лекарства до края на живота си. Но ако сте иначе здрави, помислете добре преди да влезете в кетоза, тъй като това метаболитно състояние носи своите рискове.

КЪМ ВТОРА ЧАСТ

Във втората част от статията ще научите кои са рисковете от спазването на кетогенна диета, как да ги минимизираме, как да влезете в кетоза и дали е този режим е подходящ за вас.

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари