Кое време на деня е най-добро за тренировка?

Кое време на деня е най-добро за тренировка?
Кое време на деня е най-добро за тренировка?

Споделяне

Здравейте, приятели! Днес ще обсъдим по кое време на деня е най-добре да тренираме.

 

 

YouTube: Изгледайте видеото в нов прозорец

Не изпускайте нито едно ново видео: Абонирайте се за нашия канал

Кога е най-добре да тренирате? Краткият и често срещан отговор е – тогава, когато ви е най-удобно. При всеки човек това е индивидуално и се определя от редица фактори. Например, кога се чувствате най-енергични и мотивирани, или пък кога в напрегнатото си ежедневие можете да намерите време за тренировка.

Трябва да прецените кое ще е най-добре за вас. Това, че се чувствате най-мотивирани и енергични сутрин, съвсем не означава, че и графикът ви ще позволи тренировка по това време. Ето защо ще ви дам редица предимства и недостатъци при тренировките в различните части на деня.

Сутрешни тренировки

Да започнем с предимствата при сутрешните тренировки.

На първо място, планирането на деня. Винаги има възможност да станете по-рано сутринта, преди да започнат дневните ви задължения и да направите тренировката си преди тях. Така няма да се разсейвате или да я отлагате, за да свършите належащите си задачи.

Сутрешната тренировка ви носи и добро настроение. По време на тренировка се отделят редица хормони, които подобряват настроението и така ще можете да започнете денят си мотивирани и позитивни, което пък би довело до по-висока производителност и като цяло до по-приятен ден.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

Недостатъците при сутрешните тренировки започват с това, че трябва да станете рано: ако не сте от ранобудните, това ще е доста труден навик за изграждане. 

Също така, трябва да започнете бавно и търпеливо. Не може да се хвърляте в интензивни натоварващи упражнения толкова рано през деня, без да сте направили дълга и обстойна загрявка преди това.

Източниците на енергия също ще са ограничени. Въпреки ефикасността на кардиото сутрин на гладно, за по-сериозни интензивни тренировки ще ви трябва поне едно ядене преди това. А това допълнително съкращава времето ви за сън, тъй като трябва да станете по-рано.

Тренировки през деня

Първото от предимствата при тренировките денем е ефикасността: Ако успеете да вмъкнете в графика си една пълноценна тренировка по обед (например в обедната ви почивка) ще спестите време и ще сте свободни в края на деня.

Също така ще сте добре заредени: Ако тренирате по обед, най-вероятно вече сте хапнали поне един-два пъти. Втората, междинна закуска би ви помогнала тук, тъй като ще потисне глада и ще ви позволи да направите тренировката си преди да сте обядвали.

Добрата дневна тренировка действа като чаша кафе. Това е доста ефикасен начин да събудите ума и тялото си, пък и да подобрите настроението и производителността си до края на деня.

Разбира се, и тук има недостатъци. Първо, натовареният ви график през деня ще стане още по-тежък, ако трябва да сместите и тренировка покрай другите задължения.

Също така трябва да нагодите храненето си. Трябва да хапнете около 2 часа преди и 45 минути след тренировката, за да заредите тялото си оптимално. Едно от тези две хранения може да бъде обядът ви. А между тях трябва да вместите тренировката си.

Тренировки вечер

Вечерните тренировки също имат своите предимства:

Те са страхотен начин да разкарате стреса. Една стабилна силова тренировка след края на работния ден ще ви помогне да се отпуснете и да забравите за стреса по-бързо от почти всичко друго.

Също така доста хора се чувстват най-енергични и заредени вечер, след няколко добри хранения през деня. Не се налага да се борите с глада и липсата на енергия.

Какви са недостатъците на вечерната тренировка? На първо място, могат да предизвикат нарушения на съня. Всъщност, този проблем лесно може да бъде избегнат, но е добре да го имаме предвид. Просто избягвайте каквито и да е високоинтензивни и натоварващи тренировки поне 2 часа преди сън.

Може би най-големият недостатък на късните тренировки е скатаването. Колкото повече отлагате тренировката, толкова по-вероятно е направо да я прескочите. Всекидневието може да бъде изтощаващо и е нужна сериозна дисциплина да се придържате към тренировъчния си режим покрай всички други задължения, които ви чакат.

В заключение

Наистина обмислете добре кога ще ви е най-удобно да тренирате и да се придържате към този навик. Вслушайте се в тялото си, а и в графика и начина си на живот. С малко проба и грешка ще успеете да откриете вашето идеалното време за тренировка. А такова винаги има...! :)

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари