Колаген и желатин: Липсващите звена в съвременното меню

Колаген и желатин: Липсващите звена в съвременното меню
Колаген и желатин: Липсващите звена в съвременното меню

Споделяне

Както при всички организми, така и в човешкото тяло белтъчините са в основата на живота. Различните органи и системи се нуждаят от специфични протеини, изпълняващи набор от функции: в кръвта (за пренос на молекули), при храносмилане (ензими, които разграждат храната), в мускулите (за привеждане в движение) и т.н. Това са така наречените "функционални" белтъчини.

Но има и втора вид белтъчини – "структурни", които не изпълняват конкретна функция, а изграждат и поддържат здравината и структурата на човешкото тяло. Колагенът е най-разпространеният белтък в човешкото тяло (25-35% от общия), като изпълнява едновременно функционална и структурна роля.

Колагенът придава здравина и еластичност на телесните структури, като освен кожата изгражда костите, ставите, хрущялите, сухожилията, вътрешните органи, кръвоносните съдове и роговицата на окото.

С напредване на възрастта способността на тялото да произвежда колаген значително намалява, което води до поява на бръчки, петна по кожата, намалена костна плътност (остеопороза), болки в ставите и дегенерация на междупрешленните дискове и хрущялната тъкан.

Източниците на колаген са храните от животински произход. В миналото хората са консумирали възможно най-много части от убитото животно (органи, хрущяли, приготвяли са костен бульон), набавяйки си пълният набор от аминокиселини, необходими за синтеза на колаген и съединителна тъкан. Колагенът е богат на аминокиселините глицин, глутамин, хидроксилизин и хидроксипролин, последните две от които на практика не се съдържат в никой друг източник на белтъчини.

Съвременният ни начин на хранете, базиран изключително около консумацията на мускулно месо и филета, силно изменя аминокиселинния баланс в полза на определени аминокиселини.

Никой не консумира колаген в суров вид – на теория това е възможно, но ще се наложи да глозгате животински кости и сухожилия. По-практичното решение е обогатите менюто си с желатин и хидролизиран колаген.

Желатин

Желатин в купаЖелатинът се получава при частичната хидролиза на колаген от животински хрущяли и кости. На практика, желатинът е "сготвен" колаген. При този процес връзките между някои от молекулите се разграждат и се образуват пептиди.

Желатинът няма цвят и вкус. Разтваря в топла вода и образува гелообразна текстура в студена вода (сетете се как изглежда пилешката супа след като я извадите от хладилника). Намира приложение най-вече в хранителната промишленост, фармацевтиката и производството на хранителни добавки и козметика

Колаген хидролизат

Хидролизираният колаген (или колаген хидролизат) се получава при по-интензивна обработка на колагена – той се нагрява до по-високи температури и се обработва с ензими. При този процес връзките между аминокиселините се разкъсват, но самите аминокиселини остават "невредими".

Колаген хидролизатът не образува гелообразна текстура и се разтваря както в горещи, така и в студени течности. Молекулите при тази форма на колагена са по-малки от тези на желатина, което позволява по-бързо и оптимално усвояване от организма (30 минути след прием).

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си
  Желатин Колаген хидролизат
Източници Животински кости, хрущяли и кожа
Аминокиселинен профил Идентичен, колагенът има по-висока усвояемост
Метод на производство Частична хидролиза Пълна хидролиза
Разтваря ли се в студена вода? Не Да
Образува ли гел (желе)? Да Не

Ползи от консумацията на желатин и хидролизиран колаген

Жена с болки в ставитеПриемът на достатъчно желатин и колаген хидролизат е изключително важен за здравето ни, като:

  • Облекчава болките в ставите при хората, страдащи от артрит. Подновява синовиалната течност в ставите и подпомагат възстановяването и изграждането на хрущялна тъкан, отслабена поради износване и натоварване.

  • Повишава плътността на костите при хора, страдащи от остеопороза. Колагенът придава на костите едновременно здравина и еластичност.

  • Подхранва и поддържа растежа на косата и ноктите.

  • Подобрява еластичността на кожата, намалява бръчките в резултат от стареене, и ускорява зарастването на белези и рани. Около 70-75% от белтъка в кожата е колаген.

  • Може да помогне при борбата с целулита.

Освен че доставят в организма необходимите аминокиселини за синтез на колаген, желатинът и хидролизираният колаген са незаменима добавка при хората с стомашно-чревни проблеми, тъй като набавят аминокиселината глутамин, която служи на клетките от лигавица на стомашно-чревния тракт. Червата са “вторият ни мозък” и са пряк път към тялото. Ако червата ни не са здрави, не бихме усвоявали веществата от храната пълноценно.

Да не забравяме, че колагенът е и източник на белтъчини. В 1 с.л. се съдържат около 6-7 грама протеин, като така набавяме на организма 18 аминокиселини, 9 от които незаменими. От тези аминокиселини, глицинът подпомага функцията на черния дроб, а лизинът участва в изграждането на мускулна маса и усвояването на калций.

Повечето хора не успяват да си набавят достатъчно от тези аминокиселини чрез храната, защото консумират предимно мускулни меса (филе) като пилешки или пуешки гърди, рибица и пържоли.

Как да си набавите желатин и колаген?

Месо с кости и съединителна тъканТрадиционно хората са си набавяли колаген под формата на желатин от животински храни. Няма как да получите хидролизиран колаген в домашни условия (освен ако нямате химическа лаборатория в кухнята си), но можете да приготвите костен бульон – достъпен, евтин и вкусен източник на желатин. Въпреки че желатинът не се усвоява толкова пълноценно, колкото хидролизирания колаген, пак можете да почерпите голяма част от ползите му.

За приготвянето на костен бульон ще са ви необходими 1-2 кг животински кости и месо, богато на съединителна тъкан (телешко, агнешко, птиче и т.н.) и голяма тенджера. Можете да не изхвърляте костите след хапване и да ги замразявате, докато съберете достатъчно.

Поставете ги в тенджерата, заедно с малко зеленчуци (лук, моркови, чесън) и сол и черен пипер на вкус. Изчакайте бульонът да заври след което оставете да къкри на тих огън в продължение на 6-12 часа. Прецедете течността, налейте я в стъклен съд и я съхранявайте в хладилник. Ще забележите, че бульонът се желира, което доказва съдържанието на желатин. Пийте го като напитка или го използвайте като основа за супи.

Алтернативни източници

Ако консумацията на костен бульон не е по вкуса ви, можете да си набавяте хидролизиран колаген под формата на хранителна добавка. Така спестявате неудобството от приготвянето му, което както видяхте е времеемък процес.

Тъй като колаген хидролизат се разтваря както в топли, така и в студени напитки, можете да го добавяте към смутита, чайове, кафе или просто да го разтворите във вода.

Внимание: Много козметични компании промотират консумацията на "натурален" и "100% чист" колаген под форма, идентична с колагена в човешкото тяло. Важно е да знаете, че това абсолютна заблуда. Невъзможно е "натуралният" колаген приет под формата на капсули и таблетки или като мазило да се усвои от организма. Не забравяйте, че колагенът е преди всичко белтък, и както всички други белтъчини се разгражда в храносмилателния тракт до аминокиселини. Едва тогава тези аминокиселини се използват от тялото за производство на собствен колаген и съединителна тъкан.

Витамини, необходими за производството и обмяната на колаген

Витамините А, C, Е и B6 подпомагат възстановяването на нивата на колаген в организма и забавят процеса на стареене. Тези витамини допринасят за синтеза на нов колаген и намаляват риска от хронични заболявания.

Витамин А играе важна роля в клетъчното делене и здравето на кожата. Можем да го набавим както от животински (ретиноиди), така и растителни източници (каротеноиди). Приемът на витамин А повишава нивата на колаген и подобрява текстурата на кожата, елиминирайки повърхностния слой мъртви клетки.

Витамин C е най-важният витамин при синтеза на колаген. Човешкият организъм не може самостоятелно да произвежда витамин C, затова трябва да си го набавяме чрез храната или чрез хранителни добавки. Освен че участва в производството на колаген, витамин C е мощен антиоксидант, подпомагащ в битката срещу свободните радикали.

Мастноразтворимият витамин Е също предпазва срещу действието на свободните радикали и преждевременното стареене. Има синергично действие с витамин C, участвайки в синтеза на колаген. Менюто, бедно на витамин Е, води до появата на акне и анемия, като увеличава риска от някои ракови заболявания.

Витамин B6 (пиродоксин) подпомага обмяната на колаген и нормалната функция на имунната система.

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари