5 мита за тренировките с тежести, които всяка жена трябва да знае!

5 мита за тренировките с тежести, които всяка жена трябва да знае!
5 мита за тренировките с тежести, които всяка жена трябва да знае!

Споделяне

Митовете при тренировките с тежести при дамите сякаш никога не отшумяват. С тази статия искам да разбуля най-често срещаните заблуди и да споделя с вас научните факти по въпроса.

Мит #1 Тренировките с тежести ще ви направят мускулести и мъжествени

Не е учудващо, че това е най-популярният мит сред дамите. Редовните тренировки с тежести НЯМА да ви направят мускулести. Защо? Обяснението е просто. Жените не могат да синтезират по естествен път достатъчно тестостерон (един от основните анаболни хормони), колкото мъжете. Поради този факт за една дама е невъзможно да натрупа значителна мускулна маса само с вдигане на тежки неща.

Когато чуете думата "тежести", най-вероятно в съзнанието ви изплува образа на жена културист. Повечето от тези жени (нищо лично към тях, всеки има свободата да избира) използват анаболни стероиди (синтетичен тестостерон), както и други добавки, за да развият подобна физика. Освен това, за да постигнете такива резултати, ще трябва прекарвате часове в залата, вдигайки щанги, а да не забравяме, че повечето жени културисти имат и генетична предразположеност към трупане на мускулна маса!

Жените културисти не изглеждат по този начин поради някаква случайност. За целта са необходими огромни усилия, подплатени със синтетичен тестостерон и подходяща генетика. Ако просто провеждате тренировки с тежести, без да взимате стероиди, нямате поводи за притеснения. Нещо повече, по този начин ще се отървете от целулита и ще се сдобиете със стегнато тяло като на фитнес моделите от списанията.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

Мит #2 Тренировките с тежести няма да ви помогнат в топенето на мазнини

Ако искаме да отслабнем и да изгорим подкожните мазнини, трябва да правим монотонни кардио тренировки до припадък, нали?

Абсолютно невярно.

Всъщност, в предишната статия анализирахме в дълбочина защо монотонните кардио тренировки не са най-ефикасният метод за отслабване. Ако искате да постигнете бързи и дълготрайни резултати в горенето на мазнини, насочете се към тренировките с тежести

Мит #3 Тренировките с тежести мигновено ще стопят бюста ви

При силовите тренировки тялото не гори калории единствено по време на самата тренировка, а и в продължение на часове след това (повече по тази тема тук). Ако приемате по-малко калории, отколкото горите, тялото ви ще се насочи към мастните депа, за да коригира калорийния дефицит. Не забравяйте, че горите мазнините от всички части на тялото, а не конкретно от гърдите. Освен ако не паднете под 12% подкожни мазнини (нещо изключително трудно, а и потенциално нездравословно, за една жена), нямате повод за притеснения.

Но ще ви разочаровам, като ви кажа, че и обратното е невъзможно. Гърдите са съставени предимно от мастна тъкан. Следователно няма как да уголемите бюста си, ако започнете да вдигате тежести.

Мит #4 Тренировките с тежести ще ви направят сковани и неподвижни

Ако изпълнявате упражненията с правилна техника, гъвкавостта ви не само няма да намалее, но и значително ще се увеличи. Упражнения като клекове, мъртва тяга, флайс, лежанка с дъмбели и набирания осигуряват пълна амплитуда на движение. Тоест, изпълнявайки тези упражнения по правилен и безопасен начин, ще бъдете по-гъвкави и подвижни. 

Мит #5 Ако спрете да тренирате, мускулите ви ще се превърнат в мазнини

Това е като да кажем, че златото може да се превърне в сребро. Мускулите и мазнините са два напълно различни типа тъкан. Когато решите да спрете да тренирате, ще започнете да губите мускулна маса поради липсата на физическа активност. Освен това повечето хора спират да спазват хранителния си режим. Забавеният метаболизъм в комбинация с лошите хранителни навици създават впечатлението, че мускулите ви магически се трансфомират в мазнини. Но това, което се случва в действителност е, че губите мускулна маса поради намалената активност и акумулирате мазнини поради лошите хранителни избори. 

Заключение

Следващият път, когато се чудите каква стратегия да изберете в борбата с килограмите, помислете върху информацията, която споделих с вас. Дами, това, че тренирате като мъже, не означава, че ще започнете да изглеждате като мъже! Тези от вас, които искат да стегнат тялото си и да се отърват от излишните мазнини, нямат никаква причина да се страхуват от тежестите във фитнеса.

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари