Мобилизиране на мазнините: Катехоламини vs. Инсулин

Мобилизиране на мазнините: Катехоламини vs. Инсулин
Мобилизиране на мазнините: Катехоламини vs. Инсулин

Споделяне

Първата стъпка при отслабването е да мобилизирате мазнините от мастните клетки. Това е най-важната и трудна стъпка! Ако не успеете да ги изкарате от мастните клетки, няма как да ги изгорите!

Мобилизирането на мазнините изисква разбиването на триглециридите до три мастни киселини и една молекула глицерол. Това се получава чрез ензимът, наречен хормон-чувствителна липаза (от англ. hormone sensitive lipase или HSL).

Какво деактивират HSL?

Мъж с наднормено теглоМного хормони участват в регулирането на HSL като тестостерон, кортизол, естроген, растежен хормон и други. Но има два, които са в неговата основа и това са инсулинът и катехоламините.

HSL се потиска от инсулина. Дори много малки количества инсулин могат да имат такъв ефект. Точно затова казвам на моите клиенти, че дори и изяждането на 1 захарче може да потисне HSL. На пръв поглед самото захарче не изглежда да вреди или да носи лоши последствия, но все пак всички знаем, че организма е сложна система. Това, което можем да направим е да го накараме да работи за нас!

Както споменахме, ниските нива на инсулин деактивират HSL. Самото присъствие на триглецириди в кръвния поток (чрез инфузия или чрез приемането на мазнини от храната) също деактивира HSL. По един или друг начин, всеки път когато се храните, деактивирате HSL.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

Какво активира HSL?

ХормониОсновните хормони, които активират HSL са катехоламините: адреналин и норадреналин. Адреналинът се освобождава от надбъбречната жлеза и пътувайки чрез кръвния поток засяга много тъкани в тялото. Това означава, че притокът на кръв към мастните клетки има влияние върху това колко адреналин ще достигне до тях. Норадреналинът се освобождава от нервните окончания, които взаимодействат директно с клетките. От комбинираното влияние на тези два хормона зависи колко активен ще е хормон чувствителнтата липаза (HSL).

Адреналинът и норадреналинът се секретират в стресови за организма състояния, травми, физическо натоварване, силно вълнение или болка, както и при падане на нивата на кръвната захар.

Точно затова е хубаво да включите в ежедневието си физическа активност (източник на физиологичен стрес за организма), която ще повиши секрецията на катехоламини и ще активира HSL.

Стратегия за успех

Дъмбели за фитнесЧестно казано инсулинът почти винаги побеждава битката срещу мобилизирането на мазнините. Дори при високи нива на катехоламини, ако инсулинът е повишен ще блокира мобилизирането на мазнините. Обикновено когато катехоламините са високи, то нивата на инсулин са ниски (по време на тренировка).

Има изключения разбира се. Виждал съм хора, които правят аеробика (кардио) и по време на тренировка взимат напитки със съдържание на бързи въглехидрати (захар), които повишават нивата на инсулин и от там потискат катехоламините. Избягвайте да взимате каквото и да било по време на тренировка, ако то ви влияе върху нивата на инсулин!

Запомнете: Инсулинът потиска мобилизирането на мазнини. Когато инсулинът е повишен, той потиска катехоламините, а от там и HSL. Без HSL мазнините в мастните клетки не могат да се мобилизират и да се изгарят.

Най-добрият вариант е, когато инсулинът е под контрол и имате високи нива на катехоламини. Това е идеалният вартиант за горене на мазнини. Това става с хранителен режим, който поддържа нивата на инсулин под контрол през целия ден, и упражнения (силови и кардио тренировки), които увеличат нивата на катехоламини.

 

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари