Ниски нива на тестостерон при мъжете (и 6 естествени начина за увеличаването му)!

Ниски нива на тестостерон при мъжете (и 6 естествени начина за увеличаването му)!
Ниски нива на тестостерон при мъжете (и 6 естествени начина за увеличаването му)!

Споделяне

Тестостеронът често е използван като синоним на мъжествеността. Това е хормонът, който не просто се грижи за потентността, но е отговорен също и за голяма част от качествата, характерни за мъжете, като сила, мощ, издръжливост, окосмяване по тялото, плътен глас и други…

Какво трябва да знаете за тестостерона?

Какво трябва да знаем за тестостерона

Тестостеронът е стероиден хормон, от който зависи както сексуалната функция на мъжа и производството на сперма, така и развитието на мускулите, оформянето на простатата, костната плътност, окосмението по лицето и тялото. Той оказва влияние също върху производството на червени кръвни телца. Хормонът се произвежда основно в мъжките тестиси, но в малки количества се синтезира и в яйчниците при жените.

Какви са нормалните му нива?

При нормално развитие на мъжа, нивата на тестостерон се покачват по време на юношеството и ранната зрелост. След навършване на 30-годишна възраст обаче, те бавно започват да спадат, средно с около 1% на година. Това е процесът на остаряване. И ако той протича така постепенно, всичко е наред.

Долната граница на нивата на тестостерон е около 300 нанограма (0.0000003 грама) на децилитър (dl), а горната – около 1000-1200 нанограма на dl.

Трябва да се прави разлика между нормалното понижаване на тестостерона с годините и необичайно за дадена възраст ниво, както и рязкото спадане на хормона. В такъв случай трябва задължително да се направят изследвания, за да се разбере причината за това бързо състаряване на организма.

От какво може да е предизвикан дефицитът на тестостерон?

 • Заболяване на хипофизната жлеза, хипоталамуса или тестисите

 • Диабет тип 2

 • Прекалено нисък прием на калории
 • Хронични медицински състояния (болести на черния дроб или бъбреците)

 • Наднормено тегло

 • Хормонални нарушения

 • Инфекции (като менингит, сифилис и др.)

 • Прием на определени медикаменти (наркотици, химиотерапия)

 • Недостиг на цинк в организма

 • Наличие на прекомерно високи количества желязо в организма

Симптоми на ниските нива на тестостерон

Тестостерон, сила

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си
 • Смущения в съня: безсъние, чести събуждания, трудно заспиване и др.

 • Физически промени: натрупване на наднормено тегло, увеличаване на телесните мазнини, намаляване на мускулната маса, липса на сила и енергия, намаляване на окосмението

 • Сексуални промени: ниско либидо, намаляване на броя на спонтанните ерекции, сексуална дисфункция, безплодие

 • Емоционални промени: депресия, по-ниска мотивация, трудна концентрация

Терапия с тестостерон

Терапия с тестостерон

Намаленото производство на хормони от половите жлези се нарича хипогонадизъм и изисква лечение. Снижаването на нивата на тестостерон може да се дължи директно на намален синтез на хормона в тестисите, както и на нарушена функция на хипофизната жлеза.

Лечението с тестостерон помага при хипогонадизъм, но има дискусии по въпроса, дали може да обърне или забави намаляването на тестостерона като нормален ефект от стареенето. Резултатите от различни изследвания са противоречиви и е трудно да се направят категорични обобщения за използването на тестостерон при иначе здрави мъже с нормални показатели.

Подобна терапия може да бъде прилагана чрез инжекции, гелове, лепенки. Рядко се използва тестостерон под формата на хапчета, тъй като те могат да имат негативен ефект върху черния дроб или стомаха. Останалите споменати медикаменти директно навлизат в кръвоносната система.
При лечението се наблюдават различни ефекти:

Рискове и странични ефекти от подобна терапия

Както всяка хормонална терапия обаче, и тази крие своите рискове. Особено при продължително лечение. Сред тях са:

 • Увеличаване на простатата (потенциална предпоставка за развитие на рак на простатата)

 • Безплодие

 • Намаляване на производството на сперма и свиване на тестисите

 • Повишено производство на червени кръвни телца (може да бъде фактор, повишаващ риска от инфаркт и други сърдечно-съдови проблеми)

 • Кожни проблеми (поява на акне)

 • Косопад

Преди започването на терапия с тестостерон задължително трябва да се консултирате с лекар и да прецените съотношението между евентуалните страничните ефекти и ползи.

6 естествени начина за увеличаване на тестостерона

Преди да се замислите за сериозната терапия, при която да доставяте тестостерон на тялото си по външен път, препоръчително е да знаете за естествените начини за повишаването на този хормон. Добрата новина е, че страничните ефекти от тях са само положителни. Ето какво можете да направите, за да стимулирате производството на тестостерон в тялото си:

1. Осигурете си добър сън – Почивката помага на тялото да се възстановява само.

2. Поддържайте здравословно тегло – Постарайте се да свалите излишните килограми чрез здравословно хранене.

3. Правете силови тренировки – Не е необходимо да поставяте рекорди. 3-5 дни в седмицата са достатъчни. Важна е не продължителността, а интензивността. За да стимулирате максимално отделянето на тестостерон, силовата тренировка трябва да е кратка (30-40 минути), но интензивна. Така ще подобрите мускулния тонус, повишава либидото, настроението и самочувствието.

4. Намалете стресаХормонът на стреса кортизол потиска производството на тестостерон.

5. Намалете консумацията на захар – Вече споменах, че трябва да се храните здравословно, но си струва да спомена захарта отделно, тъй като тя повишава бързо нивата на инсулин. А високите нива на инсулин са сред факторите, водещи до нисък тестостерон.

6. Набавяйте си достатъчно цинк – Този минерал е важен за производството на тестостерон. Можете да си го набавите от богатите на протеин храни: риба, месо, мляко, сирене. Цинкът се съдържа и в ядките и семената, но за бъде усвоен пълноценно, те трябва да са предварително накиснати във вода за 4-8 часа.

Повече за това как да повишите нивата на тестостерон по натурален начин може да научите тук.

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари