Искате оформен корем? Тогава спрете да правите коремни преси до безкрай!

Искате оформен корем? Тогава спрете да правите коремни преси до безкрай!
Искате оформен корем? Тогава спрете да правите коремни преси до безкрай!

Споделяне

Една от най-желаните цели на всеки трениращ е да извае добре оформен корем. В стремежа си да го постигнат, хората влагат всичките си усилия и цялата си отдаденост в тази посока. И естествено повечето от тях се провалят. Но защо?

Отговорът е прост: Защото подходът им е грешен! Един от най-големите митове във фитнеса е, че ако искаш стегната преса, трябва да правиш безбройни упражнения за корем. Поради това грешно разбиране на пазара непрекъснато излизат всевъзможни колани, "пеперудки" и всякакви чудати уреди и приспособления, които, казано между нас, са си пари на вятъра.

Дори ако правите десетки, стотици, хиляди коремни преси, няма да постигнете перфектните коремни мускули. Защо? Защото коремът е като всеки друг мускул. Когато правите много повторения всеки ден, коремните мускули се претоварват. Представете си да тренирате бицепса си, като правите всеки ден по 100 повторения. Какъв ще е резултатът? Един отпуснат и изяден мускул. Ако продължавате така, най-много да получите хронично претоварване.

Парадоксът е, че, вярвате или не, вече имате коремните мускули, за които мечтаете! Но пресата ви не е оформена, защото тези мускули са покрити с подкожни мазнини. Когато правите подходящите упражнения, можете да доразвиете коремната мускулатура, но най-важното, за да постигнете релефен корем (а и като цяло за здравето ви), е да се отървете от коремните мазнини.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

Дори и да правите хиляда коремни преси, организмът първо ще се насочи към най-лесно достъпните източници на енергия (глюкозата в кръвта, гликогенът в мускулите и черния дроб, триглицеридите в кръвния поток). Едва когато структурирате хранителния си режим и тренировъчната програма правилно, тялото няма от къде да черпи енергия и посяга към мастните депа.

Грешката идва от това, че колкото повече коремни преси правите, толкова повече горите коремните мускули. Тоест, дори и да изчистите подкожните мазнини, вече няма да имате преса, защото мускулът просто ще се е стопил.

Как да подходите?

Мъж със стегнат корем

Първо, спрете да правите хиляди коремни преси всеки ден. Напълно достатъчно е да тренирате корема 1-2 пъти седмично. Стремете се да не правите повече от 20 повторения. Аз лично правя 3-6 серии по 15 повторения, като се стремя да имам една или две серии до отказ. По този начин стимулирам мускулите ми да растат и да се забелязват дори и при по-висок процент подкожни мазнини.

Груба грешка е да тренирате коремните мускули след кардио - особено на гладно. Когато изчерпате гликогена от мускулите чрез кардио тренировка, коремните мускули започват да се разграждат поради анаеробния (безкислороден) режим на работа. По този начин намалявате обема на коремните мускули, мислейки, че горите мазнини!

Подкожните мазнини в зоната на корема се премахват единствено чрез добра, стриктна диета и правилни тренировки. Не очаквайте светкавичен успех, а бъдете търпеливи и рано или късно резултатите ще са наяве. Когато достигнете нисък процент подкожни мазнини и коремните мускули започнат да се орелефяват, наблягайте на кардиото на гладно. Така ще изгаряте мастните депа поради липсата на гликоген в мускулите и черния дроб.

Надявам се успях да ви убедя, че истината е в правилната диета, силовите тренировки и кардиото, а не в монотонните и безбройни коремни преси!

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари