Опасно ли е наистина да приемаме храни богати на холестерол?

Опасно ли е наистина да приемаме храни богати на холестерол?
Опасно ли е наистина да приемаме храни богати на холестерол?

Споделяне

Холестеролът е едно от най-набеждаваните и криворазбрани вещества на изминалия ХХ век. Дълго време се смяташе, че консумирането на храни с високо съдържание на холестерол повишава нивата на холестерола в кръвта, което се счита за толкова опасно, че някои от най-полезните храни като черен дроб и яйчни жълтъци бяха определяни като врагове на нашите артерии. От години се говори за опасностите на високия холестерол, но знаете ли, че ниският холестерол може да доведе до агресия и е свързан с преждевременно стареене, различни вредни последици за здравето и дори смърт?

Какво представлява холестеролът и какви са функциите му в тялото?

Холестеролът е стерол, комбинация между стероид и алкохол. Той играе важна роля във функционирането на клетките и също така е необходим за синтеза на витамин D, жлъчен сок и някои хормони – тестостерон, кортизол, алдостерон, DHEA, естроген и др. Двете главни форми, под които холестеролът се среща в организма са LDL (low-density lipoprotein / липопротеин с ниска плътност) и HDL (high-density lipoprotein / липопротеин с висока плътност). LDL е познат още като "лош" холестерол, защото заедно с триглицеридите участва в образуването на плаки в кръвоносните съдове, а HDL е познат като "добър" холестерол, защото противодейства на това натрупване.

Холестеролът в храната

Храни, богати на холестерол

Както повечето вещества в човешкия организъм, холестеролът се набавя екзогенно (набавя се чрез някои храни) и ендогенно (синтезира се в организма от черния дроб). Когато приемаме повече храни, богати на това съединение, тялото ни произвежда по-малко от него. Ако се лишаваме от храни с високо съдържание на холестерол – като яйца (жълтъци), краве масло, червено месо и черен дроб – тялото повишава неговото производство – т.нар. обратен фийдбек. Крайният резултат е, че за повечето хора консумирането на храни с високо съдържание на холестерол има малко влияние върху нивата на холестерол в кръвта.

При 70% от населението храните, богати на холестерол, причиняват едва забележимо увеличение на нивата на холестерол в кръвта. При останалите 30% от нас тези храни действително водят до повишаване на нивата на холестерола в кръвта. Въпреки това, научните изследвания никога не са установили пряка връзка между консумацията на храни, богати на холестерол и риска от сърдечни заболявания. А и повишаването на нивата на LDL и HDL не е непременно нещо лошо. В действителност, в един до три процента от населението, холестеролът може да се окаже особено важна хранителна съставка.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

За какво по-точно е полезен холестеролът?

Контролира агресията

От почти 30 години е известно, че ниските нива на холестерол в кръвта са свързани с прояви на насилие от убийци под въздействието на алкохол. Оттогава има най-малко 8 други изследвания, потвърдили или проучили връзката между холестерола и насилието към себе си и към другите.

Според издание на Британския журнал по психиатрия от 1993 възможно обяснение за тази зависимост е, че една от функциите на серотонина в централната нервна система е потискането на вредни поведенчески импулси. Малкото количество холестерол в клетъчните мембрани намалява броя на серотонинови рецептори, а тъй като мембранният холестерол свободно се подменя с този от серума, намаляването на последния може да допринесе за намаляване на серотонина в мозъка и по-слабо потискане на агресивното поведение. Не е изненадващо, че странични ефекти на статините (лекарства, намаляващи вътрешното производство на холестерол) са раздразнителност и агресия.

Помага борбата с рака

Обратната зависимост между нивата на холестерола и риска от различни видове рак е известна още от края на 80-те. Оттогава тази връзка е потвърждавана отново и отново. Следователно може да се очаква употребата на статини да доведе до повишена честота на рака, което се оказва факт. При опит така наречения "лош" LDL-холестерол да бъде внесен към култура от силно злокачествени левкемични клетки, те губят своята устойчивост на химиотерапия. А това трудно може да се нарече "лошо" въздействие.

Предпазва от хеморагичен инсулт

Различават се два вида инсулт: 1) исхемичен, свързан с липсата на приток на кръв и кислород към мозъка; и 2) хеморагичен, свързан с разкъсване на кръвоносен съд в мозъка и кървене. Рискът от първия на теория може да бъде повишен в присъствието на прекалено много окислен холестерол. Въпреки това, рискът от втория, хеморагичен инсулт се увеличава, когато нивата на холестерола са ниски.

Необходим е за паметта

Нисък HDL холестерол е бил идентифициран като рисков фактор за дефицит и спад на памета в средната възраст. Дори и при болестта на Паркинсон по-високи общи концентрации на серумния холестерол са свързани с по-бавна клинична прогресия на заболяването. Днес Американската асоциация за контрол на храните и лекарствата изисква статините, които потискат производството на холестерол, поради което силно влияят на мозъка, да се продават с предупреждение на кутията, че могат да подействат силно неблагоприятно върху паметта.

Необходим е за дълголетие

В американско проучване от 2011 г. дължината на теломерите – крайните части на хромозомите, които предотвратяват увреждането на ДНК, свързани със стареенето на клетките – е свързана с по-висок LDL и общ холестерол. Колкото по-голяма е дължината на тези защитни участъци, толкова по-висок е холестеролът. В действителност, редица изследвания показват, че по-нисък холестерол е свързан с повишена смъртност.

В заключение

В крайна сметка опасен ли се оказва холестеролът? В големи дози, може би да. В умерени – определено не. Можем ли да прекалим с него чрез храната? Да, но наистина ще трябва да се постараете да изядете доста храна, богата на холестерол!

Трябва ли да го избягваме? Холестеролът се съдържа в някои иначе много вредни храни като тези във веригите за бързо хранене – всякакви видове бургери, пържени крилца, пържени картофи и т.н. Това, че холестеролът в тях не е вреден за здравето ви, не ги прави по-малко опасни. Но ако говорим за естествените храни, които са богати на холестерол – като яйцата, черния дроб, маслото и месото – можете да ги консумирате спокойно. Ако също като мен сте фенове на яйцата с бекон на закуска, нямате повод за притеснения. Да ви е вкусно!

Бекон с яйца за закуска

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари