Палео диетата: Какво представлява и защо е толкова популярна?

Палео диетата: Какво представлява и защо е толкова популярна?
Палео диетата: Какво представлява и защо е толкова популярна?

Споделяне

Новата, стара диета

Най-вероятно си мислите: „Поредната нова диета…“? Не и този път! В палео диетата всъщност няма нищо ново. Това е може би най-древният начин на хранене – древен, колкото човечеството. „Палео“ идва от „палеолит“ и е опит да приложим в съвременни условия палеолитната диета на пещерните хора.

Този режим на хранене набира все по-голяма популярност на запад - като лесен метод за остлабване, поддържане на добро здраве и лекуване на автоимунни заболявания - затова и няма как да не му обърна специално внимание. Вижте какво представлява палео диетата и заслужава ли всичкия шум, който се вдига около нея.

Палеолитният и модерният човек – има ли място за сравнение?

Палео диетата и еволюциятаПреди десетки хиляди години нашите прадеди са се прехранвали с лов и събирачество. Макар днес цивилизацията да е претърпяла огромно развитие, човешката генетика не се е променила кой знае колко. Но каква е разликата във външния вид на Хомо сапиенс тогава и сега? Огромна! Докато пещерният човек е бил мускулест, атлетичен, пъргав и гъвкав, ние, модерните му наследници, сме всичко друго, но не и атлетични. Повечето от нас са с наднормено тегло и нека бъдем честни – намираме се в доста лоша физическа форма. Да не споменаваме и стреса на съвременния живот, както и епидемията от хронични заболявания.

Много от вас ще кажат, че прадедите ни са живели далеч по-кратко. Това безспорно е така. Но логичния въпрос, който трябва да си зададем, е дали ние щяхме да живеем до 90 години, ако бяхме принудени сами да осигуряваме прехраната си и да оцеляваме в дивата природа? А до колко би живял един палеолитен човек, ако имаше достъп до модерната медицина? Разбира се, няма как да намерим отговорите на тези въпроси, но е любопитно да се замислим.

Кои са основните аргументи на палео диетата?

Според един от създателите и най-големи защитници на палео диетата – д-р Лорън Кордейн – причината, която стои в основата на тези огромни разлики между пещерния и съвременния човек е… земеделието! Да, земеделието, което се смята за едно от ключовите човешки постижения. Именно то е допринесло най-много за развитието на цивилизацията. То ни е превърнало от ловци и събирачи във фермери, което е довело до уседналия начин на живот и създаването на селища!

Но според д-р Кордейн и участниците в палео движението земеделието колкото ни и помогнало, толкова ни е и навредило. Те подкрепят идеята, че телата ни така и не са се приспособили напълно към всички растителни култури, които отглеждаме. Организмите ни са имали на разположение стотици хиляди години, за да свикнат с палеолитния начин на хранене, базиран около лова и събирачеството. И само няколко хиляди години, за да се приспособят към новите земеделските култури. А днес именно те са в основата на хранителната пирамида при повечето хората.

Идеята на палео диетата е да се върнем към храненето такова, каквото природата го е заложила. Така на теория би трябвало да се възползваме от пълния си генетичен потенциал и да живеем без хроничните заболявания на съвремието.

Забранени храни

Забранени храни в палео диетата

Основните забранени храни са зърнените и бобови култури – пшеница, царевица, ориз, боб, леща, нахут и други. Основната причина, поради която се изключват е, защото не са част от естествената човешка храна. Освен това съдържат предимно въглехидрати, които ако не се изразходят за енергия, се складират в мастните депа.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

Друг аргумент на палео привържениците е, че повечето зърнени култури съдържат глутен и лектини. Много хора имат непоносимост към глутена, изразяваща се по най-различен начин (дерматити, стомашно-чревно неразположение, автоимунни заболявания, ставни и репродуктивни проблеми). Лектините пък са антинутриенти (токсични вещества), които се съдържат по естествен път в зърнените, бобови култури и картофите.

Във втората група забранени храни попадат захарта и преработените храни. Това са всички храни, извадени от нормалното им състояние и преработени по неестествен за тях начин: различните видове снаксове и чипсове, колбасите, полуфабрикатите и т.н. Режимът изключва също така алкохола и млякото и млечните храни, като на последните ще отделим по-специално внимание.

Казусът с млечните продукти

Аргументът тук е ясен – древните пещерни ловци не са доели крави. Всъщност, никой друг животински вид не пие мляко в зряла възраст. Затова може би и голяма част от нас (около 60%) имат лактозна нетолерантност или някакъв вид алергия към млякото. И все пак, някои палео експерти разрешават включването на млечни продукти, когато тялото има нужда от допълнителни калории.

Позволени храни

Позволени храни в палео диетатаБез зърнени храни, без бобови, без мляко… Какво тогава изобщо се яде при тази диета???!!! Ето какво остава:

  • Прясно червено месо

  • Птиче месо

  • Риба

  • Яйца

  • Зеленчуци

  • Растителни масла (зехтин, кокосово масло и т.н.)

  • Плодове (за предпочитане сезонни; ограничават се при сваляне на килограми)

  • Ядки и семена (тежка храна; не се прекалява с тях)

  • Кореноплодни (моркови, ряпа, цвекло; някои включват и картофите особено при спортуващи, които трябва да възстановят гликогена след тренировка)

Забранени храни

Позволени храни

Зърнени култури

Прясно месо

Бобови култури

Морска храна

Захар

Здравословни мазнини

Преработени храни

Зеленчуци и кореноплодни

Мляко и млечни продукти

Плодове

Алкохол

Ядки и семена

Но тогава как си набавяме енергия без зърнени и бобови храни?

Всъщност, нашите тела са направени така, че могат да функционират и с доста по-малко въглехидрати. А и да не забравяме, че въглехидрати има (макар в по-малки количества) и в плодовете, зеленчуците и кореноплодните. А тези продукти са съществена част от пещерното меню. Ако целта ви е сваляне на килограми, плодовете са единственият компонент от диетата, който е необходимо да ограничите.

Обещанието на палео диетата: Отслабване без броене на калории

Ако се разровите в интернет, в повечето палео сайтове ще прочетете, че ако приемете принципите на палео диетата, повече никога няма да ви се налага да броите калории. „Яжте от позволените храни колкото желаете, без угризения – и пак ще отслабвате“.

Разбира се, няма как да не подходя скептично към това твърдение. Знаете, че балансът между приети и изразходени калории винаги е най-важен, когато говорим за отслабване. Причината за успеха на палео диетата не се крие в „магическите свойства“ на палео храните. Те пак носят калории. Просто на практика е невъзможно да преядете с тях.

Комбинацията от протеин (меса, морски храни и яйца) в комбинация с богати на фибри плодове и зеленчуци, както и здравословни мазнини е изключително засищаща.

Хапнете една средно голяма пържола с неограничено количество салата и малко зехтин и ще сте сити часове наред. Хапнете голяма порция спагети и след няколко часа ще сте гладни отново, защото кръвната ви захар първо ще скочи до небето, а после рязко ще падне.

Няма как да не отбележа и сходствата на палео диетата с нисковъглехидратните и кетогенни диети, които използвани разумно за кратки периоди от време вършат добра работа при редуциране на теглото (стига да знаете какво правите!).

Крайната присъда: Заслужава ли си палео диетата?

Ако трябва да дам моето лично мнение – то палео диетата има някои интересни предимства (елиминира преработените храни, трансмазнините, бялата захар, полезна е при автоимунни заболявания и т.н.), но със сигурност не е необходима, особено при спортуващи хора като вас. Да не забравяме, че когато сме физически активни, се подобрява чувствителността ни към инсулина и по-големия прием на въглехидрати под формата на зърнени и бобови храни не е чак такъв проблем.

Не казвам, че може да се тъпчете с бял хляб, картофи и ориз до безкрай и въпреки това да отслабвате. Но можете стратегически да включвате зърнените и бобови храни в храненето си след тренировка и в зареждащите дни.

Вместо да разчитате на някакви предварително зададени диети, нагаждайте храненето си според нуждите си и това как се чувствате. Какво означава това? Ако страдате от автоимунни заболявания, имате непоносимост към глутен и лактозна нетолерантност, тогава палео диетата ще е точната диета за вас. Но означава ли това, че трябва непременно да прежалите зърнените храни и млякото, ако сте иначе здрави и спортувате – не мисля. Винаги се стремете да взимате от всяка диета и информация за хранене това, което е полезно за вашия конкретен случай.

Кои са най-популярните личности и блогове в палео обществото?

Ако се справяте с английския, в някои от палео блогове ще откриете наистина полезна информация за здравословния начин на живот – дори да не сте големи фенове на палео диетата. Да си призная понякога ги посещавам, когато събирам идеи за нови статии или правя проучване по даден въпрос:

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари