Подходяща ли е средиземноморската диета за отслабване?

Подходяща ли е средиземноморската диета за отслабване?
Подходяща ли е средиземноморската диета за отслабване?

Споделяне

Здравейте, приятели! Искам да призная нещо пред вас. Напоследък изпитвам голямо затруднение в това да измислям нови теми за статии. А и понякога се получава така, че си мисля, че дадена тема ще ви е много интересна, а се оказва, че интересът не е толкова голям.

Затова реших да променя правилата на играта. От днес ще започна да пиша статии, в които отговарям на зададени от вас въпроси през седмицата. Така ще черпя вдъхновение директно от източника! Разбира се, въпросите трябва да са наистина интересни и да няма вече качена статия по темата.

И така… Първият въпрос идва от Мария Златарева и гласи:

„Здравей, Страхил! Благодаря за статиите ти и работата, която вършиш. Искам да те попитам какво е мнението ти за средиземноморската диета? Как мислиш – подходяща ли е за отслабване и може ли да се комбинира с тренировки?“

Първо искам да кажа, че без вас – хората, които четете статиите – всичко би било напразно, така че аз съм този, който трябва да ви благодари!

Но да се върнем към темата: средиземноморската диета… :) Чуваме непрекъснато от медии и различни специалисти за ползите за здравето й. И все пак въпросът, който най-вероятно ви вълнува е, дали е полезна и за отслабване?

Но преди да отговоря, нека първо да разгледаме какви точно са основните принципи при този начин на хранене.

Какво представлява средиземноморската диета?

Средиземноморската диета е базирана върху кулинарните традиции на остров Крит в Гърция и южните части на Италия (затова често се нарича и „Критска диета“) от 60-те години на 20 век. По това време хората в тези части на Европа са имали едни от най-ниските нива на хронични заболявания и най-висока средна продължителност на живота в света.

Както може би се досещате, тук не говорим точно за „диета“, а по-скоро за цялостен начин на хранене и живот на хората от Средиземноморието. Затова и няма строги правила по отношение на това кои храни са изключени извън диетата.

Фокусът е поставен по-скоро върху това какво трябва да се включи. Това са най-вече растителните храни и полезни мазнини като зеленчуци, плодове, бобови растения, пълнозърнести храни, зехтин, ядки, семена и др. Употребата на свежи билки и подправки е препоръчителна. Позволени са и умерени количества (само няколко пъти седмично) риба, морски дарове, птиче месо, яйца и млечни продукти като сирене и кисело мляко. Червеното месо обикновено не се препоръчва в средиземноморската диета, или ако присъства, то е в минимални количества (нещо, с което не се съгласявам; повече по темата тук).

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

Може да се обобщи, че това е диета за хора, които обичат да си доставят удоволствие чрез храната. Важно е всичко да се консумира в умерени количества. Крайните лишения не са препоръчителни. Дори и червеното вино е позволено (отново в умерени количества – около чаша на ден)! Физическата активност и храненето на маса със семейство и приятели също са част от средиземноморския начин на живот.

Как изглежда едно примерно меню?

Обикновено в средиземноморската диета се включват три хранения дневно:

Закуска: кисело мляко с пресни плодове, овесени ядки и семена;

Обяд: сьомга с гръцка салата (фета сирене, домати, маслини, краставици и лук);

Вечеря: постна лазаня с леща и гарнитура от сотирани зеленчуци.

Предимства на средиземноморската диета

 • Сравнително лесна за спазване поради големия избор на храни;

 • Няма строги правила за изключване на цели групи храни;

 • Осигурява сравнително висок прием на витамини, минерали, антиоксиданти, фибри и други важни хранителни вещества;

 • Зехтинът, сьомгата и ядките в диетата набавят полезните за сърцето мононенаситени мазнини и омега-3 мастни киселини;

 • Пълнозърнестите храни, както и пресните плодове и зеленчуци обикновено отнемат повече време за храносмилане, което предотвратява резки пикове и спадове в кръвната захар;

 • На практика в диетата липсва прием на бяла захар, трансмазнини и рафинирани храни;

 • Ползите за здравето й са добре документирани от редица научни изследвания – диетата намалява риска от сърдечни заболявания, диабет тип 2, Алцхаймер, Паркинсон и др.

Недостатъци на диетата

 • Не се казва нищо за големината на порциите, а се споменават единствено думи като „умерен прием“;

 • Приемът на протеин е нисък (около 15%), което не я прави подходяща в съчетание със силови тренировки;

 • Ниската консумация на червено месо и яйца може да доведе до недостиг на хранителни вещества (например, желязо и холин);

 • Ядките, зехтинът, пресните плодове и зеленчуци, рибата и морските дарове са сравнително скъпи за българския стандарт.

Какво е моето мнение?

Трябва да си призная, че харесвам средиземноморския начин на хранене. Повечето храни в диетата са едновременно вкусни и здравословни – какво по-хубаво от това! Другото, което харесвам в нея е, че се набляга на това какво ТРЯБВА да ядете, вместо на това от какво трябва да се лишите.

И от всичко казано дотук изглежда, че средиземноморската диета е добра опция за тези от вас, които просто искат да поддържат добро здраве. Но ако целта ви е отслабване и искате наистина сериозни резултати, тази диета не е подходяща за вас. Както знаете горенето на мазнини е точна наука и количествата ни интересуват – „умерен прием“ от това или онова не ни казва много.

Освен това ако тренирате с тежести (което силно ви препоръчвам, независимо дали сте мъж или жена!), приемът на протеин от едва 15% е крайно недостатъчен. Протеинът ще осигури на тялото ви необходимите аминокиселини, за да постигнете добри резултати.

В обобщение, ще кажа, че харесвам избора на храни в средиземноморската диета (истински храни; без рафинирани болкуци), но не харесвам това, че липсва следене на калории и не се консумира достатъчно качествен протеин под формата на чисто месо, риба и яйца.

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари