Как да се преборите с глада за сладко – 5 стратегии, които доказано работят!

Как да се преборите с глада за сладко – 5 стратегии, които доказано работят!
Как да се преборите с глада за сладко – 5 стратегии, които доказано работят!

Споделяне

Ако някога сте се опитвали да ограничите консумацията на сладки храни, може би сте осъзнали колко трудно начинание е това. Повечето хора дори признават, че не могат да живеят без шоколад, сладолед, вафли, кроасани…

Последните проучвания сочат, че гладът за сладко не се дължи единствено на липсата на мотивация — зад него стоят редица биохимични процеси, които обясняват защо не можем да се откажем от захарта.

Съвременната хранителна индустрия

Ръка държаща донътЕдва ли ще ви изненадам, ако ви кажа, че храните, които консумираме днес, нямат нищо общо с тези от миналото. Вместо да се отглеждат по естествен начин сред природата, съвременните храни се произвеждат и модифицират във фабрики и заводи.

Много от сладките продукти на пазара почти не съдържат естествени хранителни вещества — единствено рафинирани съставки като бяло брашно, бяла захар, вредни подсладители (глюкозо-фруктозен сироп, аспартам и др.), хидрогенирани мазнини и други. А за да им се придаде приятен вид се добавят изкуствени аромати и консерванти.

Целта на производителите е създадат храни, които са евтини за производство и чиято консумация води до пристрастяване. По този начин компаниите си осигуряват многократно закупуване на продуктите им от крайните потребители. За съжаление, последиците за здравето от консумацията на тези храни идва едва на второ място — високият прием на захар се свързва със затлъстяване, диабет тип 2, хипертония, рак, сърдечно-съдови и неврологични заболявания.

Зависимостта към захар

Захар на кубчетаПристрастяването е психическа и/или физическа зависимост към дадено вещество, характеризираща с компулсивно, неконтролируемо поведение. Същите елементи са на лице и при консумацията на сладки храни.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

Въпреки желанието ни да спрем да ядем сладко, е почти невъзможно да контролираме глада си. Това се обяснява с биохимията на мозъка. Когато приемаме вещества, водещи до пристрастяване (включително захарта), в мозъка се отделя невротрансмитерът допамин, предизвикващ чувство на наслада и удоволствие. За да си набавим още допамин, не спираме да консумираме сладки храни. Проблемът е, че при продължителен прием, допаминовите рецептори губят чувствителността си и за да си доставим отново чувство на наслада, трябва да ядем все повече и повече захар. Тоест, консумираме повече, за да постигнем същия ефект — развиваме зависимост. А когато се опитаме да се откажем — изпитваме абстиненциална криза.

Захарта повишава и нивата на серотонин — друг невротрансмитер, регулиращ емоциите, настроението и апетита. Ако допаминът е "хормонът на насладата", то серотонинът е "хормонът на щастието". Когато непрекъснато ядем сладко, тялото и мозъкът привикват към високите нива на серотонин. И когато нивата на серотонин се понижат, посягаме към шоколада, за да "поправим" ситуацията.

Стратегии за преодоляване на зависимостта към сладки храни

1. Стабилизирайте нивата на кръвна захар

Пилешко месоПриемайте достатъчно белтъчини и добри мазнини през целия ден. По този начин ще избегнете резките пикове и спадове на кръвната захар и с течение на времето гладът за сладко ще отшуми.

Подходящо е да приемате хром под формата на хром пиколинат — хранителна добавка, която помага при контролиране на апетита. Хромът играе важна в роля в метаболизма на въглехидрати, подобрявайки чувствителността към инсулин. Недостигът на този минерал се свързва със засилен апетит към сладки храни. Препоръчителният дневен прием е 30-35 мг за мъже и 20-25 мг за жени.

Вода в бутилка2. Пийте достатъчно вода

Над 80% от хората са хронично дехидратирани — понякога си мислим, че сме гладни, когато всъщност просто се нуждаем от повече вода. Тялото реагира на дехидратацията, като повишава кръвната захар. Пиковете и падовете в нивата на кръвна захар засилват глада за захар и сладки храни. Пийте по 2-3 вода в продължение на целия ден.

Сладки картофи3. Яжте естествено сладки храни

Храни като сладките картофи, червеното цвекло и нискогликемичните плодове ни доставят приятен сладък вкус без странични ефекти. Заменете изкуствените подсладители с естествени такива — мед, стевия и натурален кленов сироп.

4. Наспивайте се

Когато сме недоспали, тялото не се възстановява и търси бързи и леснодостъпни източници на енергия — преработени храни като понички, кроасани, вафли и т.н. Научете повече за ролята на съня при отслабването ето тук.

Дъмбели за фитнес5. Бъдете физически активни

В добавка към оптималната почивка, хидратиране и правилно хранене, физическата активност и тренировките са изключително важни в борбата със сладкото и наднорменото тегло. Вече споменахме, че захарта повишава нивата на серотонин, но спортът също повишава нивата на този невротрансмитер. Ако гладът за сладко е най-силен следобед, преместете тренировките си в това време на деня, за да си набавите "хормона на щастието" по естествен начин.

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари