Променливите в тренировъчната програма, за които трябва да знаете!

Променливите в тренировъчната програма, за които трябва да знаете!
Променливите в тренировъчната програма, за които трябва да знаете!

Споделяне

Има няколко тренировъчни променливи, които оказват влияние върху хормоналната ви среда. Това са:

  • Избор на тренировка (аеробна, анаеробна, смесена)

  • Честота

  • Интензивност

  • Продължителност

  • Обем

В тази статия искам да се спра върху първите от тези две променливи.

Избор на тренировка

Силовата тренировка е най-добрият вариант за загуба на мазнини и е ефикасно средство за стимулиране на анаболните хормони (тестостерон, хормон на растежа). Аеробните упражнения (т. нар. кардио) развиват сърдечно съдовата система и служат като превентивна мярка срещу сърдечни заболявания.

Най-добре е да комбинирате и двата вида тренировки, за да постигнете оптимални резултати в цялостен характер. Прочетете повече за това тук.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

Честота на тренировъчните занимания

Тази променлива се отнася до това колко често тренирате и как се възстановявате. Колкото по-често тренирате, толкова по-кратък ще бъде периодът за възстановяване между тренировките и толкова по-вероятно е да изпитате симптомите на претрениране.

Всички знаем, че упражненията влияят върху нивата на хормоните, било то в положителна или отрицателна посока. Чрез стимулирането на анаболните (изграждащи мускулите) и липолитичните (изгарящи мазнините) хормони, се създава възможност за трансформиране на тялото.

Ако тренирате твърде често, тази трансформация няма да бъде постигната, защото ако тренирате всекиднвено, активизирате катаболните хормони и техните нива се повишават. Един от тези хормони е кортизолът. Той изяжда мускулатурата, намалява инсулиновата чувствителност и възпрепятства функционирането на имунната система. Хронична хиперстимулация на кортизол води до бъбречна недостатъчност, при което ендокринната система не може да отговори правилно на стреса.

Претоварването също така води до по-голяма вероятност от разкъсвания, хронична болка в мускулите и ставите и много други проблеми. Най-важният въпрос е:

Колко често е твърде често?

Не може да се даде точен отговор на този въпрос, защото всички фактори играят комплексна роля. Може да извършвате по-често аеробни занимания, защото те са с по-ниска интензивност, отколкото силовата тренировка.

Може да правите леко кардио всеки ден, но не е хубаво да правите интензивни силови тренировки всекидневно, защото няма да може да възстановите. Разбира се, има решения. Ако взимате различни стимуланти и добавки, които ускоряват възстановяването (суроватъчен протеин, BCAA, витамини и др.), ще можете да увеличите броя тренировките.

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари