Протеиновите барове: Полезни ли са наистина?

Протеиновите барове: Полезни ли са наистина?
Протеиновите барове: Полезни ли са наистина?

Споделяне

Влезте в произволна фитнес зала или магазин за хранителни добавки и ще намерите цял рафт с протеинови барове – популярността им непрекъснато расте! Всъщност повечето хора ги купуват просто защото харесват вкуса им!

И трудно мога да ги обвиня, защото изборът от вкусове е смайващ – карамел, шоколад, фъстъчено масло, банан, ягода и всевъзможни други плодове… Но здравословни ли са наистина протеиновите барове и допринасят ли за постигането на по-добри фитнес резултати?

Протеинов барКакто в повечето случаи отговорът е: зависи. Моето лично мнение е, че протеиновите барове са от онези уж здравословни храни, които носят повече вреди, отколкото ползи. Повечето от тях съдържат толкова много захар, че по-скоро попадат в категорията на десерти като Corny, Bounty и Snickers – едва ли искате да ги консумирате, ако целта ви е да горите мазнини!

Въпреки това ако сте внимателни можете да откриете и барове, които са наистина здравословни и си заслужават парите. В статията искам да ви дам няколко съвета за това какво да следите при избора на протеинов бар, така че следващия път да направите правилния избор.

1. Енергийна стойност (калоричност).

Размерът на протеиновите барове определено лъже. Много хора дори не си правят труда да погледнат калоричността им. Това е огромна грешка, защото някои от тях съдържат по 400 калории – което е едно средно голямо хранене. Колкото и здравословни съставки да има в любимия ви бар, в края на краищата калориите са от значение и могат да дойдат в повече. Опитайте се да откриете барове под 200-250 калории.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

2. Грамове протеин.

Все пак това е протеинов бар, следователно се очаква да съдържа поне 20 грама протеин. Важно е и качеството на протеина. За предпочитане е суроватъчният, който е богат на верижно разклонени аминокиселини (BCAA) – левцин, изолевцин и валин. BCAA стимулират синтеза на мускулна тъкан. Може да изберете и бленд между суроватъчен протеин и казеин. Ако сте вегетарианци, препоръчвам ви конопен протеин. Избягвайте барове със соев, оризов и друг протеин.

3. Грамове въглехидрати.

Без захарИменно тук повечето протеинови барове разочароват. Много от тях съдържат твърде много захар и изкуствени подсладители. Всичко над 15 грама захар просто не си заслужава парите. За предпочитане са натурални подсладители – плодове и мед. Колкото по-малко захар съдържа протеиновият ви бар, толкова по-добре.

4. Грамове мазнини.

Ако консумирате протеиновия бар веднага след тренировка, най-добре е да не съдържа мазнини, защото това ще забави усвояването на протеина и въглехидратите. В останалите случаи всичко до 10-15 грама ви устройва – стига разбира се в бара да няма трансмазнини и частично хидрогенирани мазнини. За предпочитане са късоверижните мастни киселини (МCTs), които са директно налични като източник на енергия.

5. Колкото по-малко съставки, толкова по-добре.

Това е най-важният съвет и нарочно го оставям накрая. Здравословните протеинови барове нямат много съставки – обикновено до 5-6. Ако любимият ви бар има 20 или повече съставки с имена, които дори не можете да произнесете (като фруктозо-глюкозен сироп, сукралоза, ацесулфам К, аспартам, хидрогенирани мазнини, соев лецитин, малитол, калиев сорбат и т.н.) е време да се насочите към друг продукт! Търсете протеинови барове с натурални съставки като суроватъчен протеин, какао, овесени ядки, фъстъци, кокос, бадеми, мед и др.

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари