Психология на храненето: Как да изградим здравословна връзка с храната?

Психология на храненето: Как да изградим здравословна връзка с храната?
Психология на храненето: Как да изградим здравословна връзка с храната?

Споделяне

Може би знаете, че правилното хранене е в основата на добрата визия и здраве. Това, което не е толкова очевидно обаче е, че често нашата емоционална връзка с храната ни пречи. Сигурен съм, че повечето от вас не веднъж са се сблъсквали с проблеми като преяждане, неконтролирано хранене и други.

Именно поради това искам да обърна внимание и на психологическата страна на нещата – важно парче от пъзела на храненето.

Ще започна с един въпрос към вас. Когато чуете израза „здравословно и балансирано хранене“, какво е първото нещо, което нахлува в ума ви? Може би започвате да мислите за:

Глад, лишение, самообвинение, умора, самота, наказание, провал, изтощение…

Самообвинения, здравословно хранене

Повечето от нас нямат нито енергията, нито психическата нагласа, необходими за спазването на хранителен режим. Тайно мразим всяка мисъл, свързана с това да се съобразяваме как се храним. Иска ни се да ядем единствено за удоволствие. Искаме свобода. Не искаме ограничения. "Да планирам всяко едно мое хранене…, да следя калории и грамове…, да нося кутии с храна навсякъде…?!" – тези думи най-вероятно предизвикват чувство на ужас у вас.

Всички тези негативни мисли и нагласи са едно от най-големите предизвикателства, с които трябва да се справите, за да постигнете трайна загуба на тегло. Но необходимо ли е да гледаме на здравословното хранене по този начин?

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

Необходима е цялостна промяна в мисленето

Нека да ви представя един по-различен начин на мислене, който не би предизвикал всички тези неприятни чувства. Този начин на мислене се основава на способността ни бъдем осъзнати и да вземаме съзнателни избори относно живота и здравето си.

Искам да започнете да мислите за храната като за нещо, над което имате свободен избор. Може да изберете бургера с порция пържени картофи. Но може да изберете и пилешкото филе с кафяв ориз. Не се отказвате от бургера. Вместо това предпочитате по-добрата алтернатива, която ще ви придвижи напред по пътя към здрав ум и тяло. Не че не можете да посегнете към бургера във всеки един момент, стига да пожелаете. Просто решавате да направите правилния, здравословен избор. Изборът, който няма да ви накара да съжалявате за пореден път.

Концентрирайте се върху това, което ядете!

Неосъзнато хранене пред телевизора

Храната е неразделна част от нашия живот. Много от нас изяждат прекалено много, без дори да осъзнават какво правят. Рядко обръщаме внимание на купата с чипс, който тъпчем неосъзнато в устата си, докато гледаме любимия сериал. Или бургерът, който поглъщаме за отрицателно време.

Клиентите ми, които претърпяват успешна трансформация, казват, че едно от най-важните неща, които са научили, е това да променят начина, по който гледат на храната. С времето ще се научите да се обръщате повече внимание това какво ядете, кога го ядете и защо го ядете. Когато станете напълно осъзнати относно храната и взаимоотношенията си с нея, е много по-лесно да направите правилните избори.

Винаги, когато има храна около вас – докато приготвяте обяда си, отваряте хладилника или шкафа, излизате на вечеря или сте на гости – насочете вниманието си върху това, което предстои да изядете. Седнете ли на масата, бъдете концентрирани и осъзнати и оставете всичко второстепенно на заден план – смартфона, телевизора и натрапчивите мисли. Времето за хранене е време за хранене, а не време за четене на вестник или сърфиране в интернет!

Нека поне докато се храним, да изключим автопилота, който ни управлява през по-голямата част от деня. Колкото по-често правим това, толкова по-малка е вероятността да преядем, без дори да го осъзнаем. Изградете връзка с храната и тя ще ви се отблагодари. Винаги помнете, че всяко едно решение, което вземате сега, оказва пряко влияние върху това, което ще сте утре.

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари