Растежен хормон: Ключът към пълния ви потенциал!

Растежен хормон: Ключът към пълния ви потенциал!
Растежен хормон: Ключът към пълния ви потенциал!

Споделяне

Растежният хормон (от англ. growth hormone или GH), познат на български още като хормон на растежа, соматотропин и соматотропен хормон, е анаболен хормон, произвеждан и секретиран от хипофизната жлеза.

GH е едноверижен полипептид, който директно и индиректно подпомага растежа, стимулирайки отделянето на растежни фактори от черния дроб — най-вече инсулин-подобен растежен фактор 1 (IGF-1).

Защо растежният хормон е толкова важен?

Растежният хормон подпомага растежа и задебеляването на костите, мускулите и други тъкани. Този хормон има мощен анаболен ефект, стимулирайки протеиновия синтез при мускулната тъкан, както и метаболизма на мазнини, мобилизирайки мастните киселини от клетките като източник на енергия.

Успоредно с мобилизацията на мазнините, растежният хормон повишава и нивата на кръвна захар. Поради тази причина дългосрочният прием на соматотропин под формата на медикаменти предразполага към развиване на инсулинова резистентност. Растежният хормон започва да мобилизира мазнините между 20 минути и 3 часа след отделянето му.

Много хора се чудят защо силовите тренировки са толкова ефикасни при горене на подкожни мазнини, въпреки че при самото им изпълнение не изглежда да горим толкова калории (например, на пръв поглед не изгорим толкова калории с няколко серии клекове, колкото с 20 минути кардио). Причината е, че силовите тренировки стимулират отделянето на растежен хормон, който от своя страна мобилизира мастните киселини от депата.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

Другите ефекти от GH са:

 • Понижава усвояването на въглехидратите

 • Потиска синтеза на гликоген

 • Подпомага протеиновия синтез и транспортирането на аминокиселини до клетките

 • Подпомага метаболизма на мазнини

 • Увеличава синтеза на колаген и растежа на съединителна тъкан, сухожилия и хущяли

 • Задържа азот, натрий, калий и фосфор

 • Подпомага имунната и бъбречна функция

Референтните стойности на растежния хормон при здрави индивиди са в границите:

При дами: < 10.0 ng/mL

При мъже: < 5.0 ng/mL

При недостиг на растежен хормон съществува възможността за терапия чрез медикаменти. Както споменахме, има риск от развиване на инсулинова резистентност, което налага контрол от медицинско лице. При излишък на този хормон през годините на растеж, се развива състоянието гигантизъм.

Растежният хормон и инсулинът

Тези два хормона има противоположно действие — растежния хормон има хипергликемично действие, а инсулинът — хипогликемично.

Ефектът на съня върху GH

По време на сън се секретират около 3/4 от количеството растежен хормон за денонощието, като нивата достигат пика си в период 23-2 часа през нощта. Това обяснява регенериращо и възстановяващо действие на съня.

С напредване на възрастта намалява продължитеността на съня и съответно нивата на GH спадат. Недоспиването при млади индивиди също се свързва с понижени нива на соматотропин и може да допринесе до развитието на метаболитен синдром.

Тренировки и GH

Колкото по-интензивна е тренировката ви, толкова повече растежен хормон ще секретира хипофизната жлеза — за целта почивайте не повече от 60 секунди между сериите. Винаги включвайте тренировки с тежести и HIIT в програмата си.

Също така катехоламините (адреналин и норадреналин), които се отделят при силова тренировка, могат да стимулират секретирането на растежен хормон.

Нивата на GH са най-високи не по време на тренировка, а в периода на възстановяване.

Хранене и GH

За да поддържате нивата на растежен хормон оптимални, включвайте адекватни количества белтъчини и поддържайте нивата на кръвна захар ниски. Кръвната захар може да се контролира, като консумирате въглехидрати с нисък гликемичен индекс като кафяв ориз, сладък картоф, зеленчуци и др. Периодите, в които трябва да се стремите да повишите нивата на растежен хормон, са преди тренировка и преди сън.

Обобщение и препоръки

За да поддържате оптимални нива на този жизненоважен хормон:

 • Правете интензивни тренировки, като включвате комплексни, базови упражнения

 • В последната серия от всяко упражнение увеличете броя повторения за сметка на тежестта до 12-15

 • Почивайте не повече от 60 секунди между сериите

 • Приемайте бърз протеин след тренировка

 • Избягвайте консумацията на алкохол

 • Набавяйте си по 7-8 часа качествен сън всяка нощ

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари