Научете защо се нуждаете от рибено масло (тялото ви ще ви благодари после)!

Научете защо се нуждаете от рибено масло (тялото ви ще ви благодари после)!
Научете защо се нуждаете от рибено масло (тялото ви ще ви благодари после)!

Споделяне

Рибеното масло е богато на две групи омега-3 мастни киселини — декозахексаеновата (от англ. docosahexaenoic acid или DHA) и ейкозапентаеновата (eicosapentaenoic acid или EPA). DHA и EPA, заедно с алфа-липоева киселина (alpha-linolenic acid или ALA), съдържаща се в лененото семе и орехите, взаимно стоят за обобщаващото название омега-3 мастни киселини.

DHA и EPA са най-полезните компоненти в съдържанието на рибеното масло. Интересно е, че тези вещества първоначално се съдържат във водораслите, които са на дъното на хранителната верига при морските обитатели. Рибите консумират водорасли и затова в тъканите им има висока концентрация на тези добри мазнини.

Ползи от приема на рибено масло

Омега-3 мастни киселини имат много ползи за здравето на човешкия организъм, включително:

  • Подобряват функцията на сърдечно-съдовата система

  • Подобряват функцията на нервната система и мозъка

  • Подсилват имунната система

  • Забързват метаболизма

Проучвания свързват ниските нива на DHA със загубата на памет, нарушена концентрация, Алцхаймер и чести смени на настроението.

Клетъчна мембрана

Клетъчна мембранаЕсенциалните мастни киселини имат важна роля за функцията на клетките, тъй като участват в състава на фосфолипидна клетъчна мембрана. Уникалното свойство на клетъчната мембрана е избирателната й пропускливост — определени компоненти преминават през нея, а други — не. Пропускливостта на клетъчната мембрана зависи от това, дали си набавяме достатъчно омега-3 чрез храната.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

Ако си набавяме оптимални количества DHA и EPA, фосфолипидните мембрани на мозъчните клетки укрепват и се стабилизират. Така невротрансмитерите като серотонин и допамин доставят "съобщенията" си по-ефикасно до мозъчните клетки. Ако не балансираме приема на наситени мазнини (които се намират в твърдо и полутвърдо състояние на стайна температура) с омега-3, пропускливостта на мембраните на мозъчните клетки намалява и не всички молекули успяват да преминат.

Клетките се нуждаят от омега-3 и за процесите на регенерация. Когато в тялото присъстват оптимални количества омега-3, се подобрява чувствителността на мускулните клетки към инсулин, докато чувствителността на мастните клетки намалява. С прости това означава, че тялото ви ще насочва повече вещества към изграждане на мускулна маса вместо мастна тъкан.

Съотношение между омега-3 и омега-6

Омега-3 и омега-6 са незаменими (есенциални) мастни киселини. Това означава, че тялото не ги синтезира и трябва да ги набавяме чрез храната, която приемаме. Набавянето на омега-6 е сравнително лесно — съдържат се в големи количества в растителните олиа, ядките и конвенционалните местни продукти на пазара.

Но при съвременния ни начина на хранене е далеч по-трудно да си набавим достатъчно омега-3 чрез храната. Храним се почти изцяло с преработени храни и почти не консумираме месо от диви животни (с добър баланс между омега-3 и омега-6). Охлювите и насекомите, също богати на омега-3, от хилядолетия не са част от начина ни на хранене.

В хода на еволюцията хората са консумирали омега-3 и омега-6 в отношение между 1:1 и 1:3. В съвременната западна диета това съотношение е около 1:20 и 1:25! И тъй като омега-3 и омега-6 мастни киселини непрекъснато се съревновават помежду си за участие в телесните процеси, съотношението между тях е много по-важно от количествата им в абсолютно изражение.

Растителни мазниниСтремете се да приемате по 3-9 грама рибено масло дневно (около 1-3 грама DHA и EPA). Преди да си закупите хранителна добавка, проучете от какъв вид риба се добива. По-малките риби (като херинга) са по-ниско в хранителната верига и вероятността да имат натрупвания на живак в тъканите е по-малка. Другият вариант е да се насочите към масло от крил.

Съветвам ви да избягвате напълно трансмазнините, тъй като те оказват неблагоприятно влияние върху DHA и EPA. Ако злоупотребявате с употребата на слънчогледово, царевично, рапично или друго растително олио, богато на омега-6, опитайте се да ограничите консумацията, за да възстановите баланса между есенциалните мастни киселини.

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари