Рибено масло и есенциални мастни киселини

Рибено масло и есенциални мастни киселини
Рибено масло и есенциални мастни киселини

Споделяне

Рибеното масло е богато на две групи омега-3 мастни киселини — декозахексаеновата (от англ. docosahexaenoic acid или DHA) и ейкозапентаеновата (eicosapentaenoic acid или EPA). DHA и EPA, заедно с алфа-липоева киселина (alpha-linolenic acid или ALA), съдържаща се в лененото семе и орехите, взаимно стоят за обобщаващото название омега-3 мастни киселини.

DHA и EPA са най-полезните компоненти в съдържанието на рибеното масло. Интересно е, че тези вещества първоначално се съдържат във водораслите, които са на дъното на хранителната верига при морските обитатели. Рибите консумират водорасли и затова в тъканите им има висока концентрация на тези добри мазнини.

Ползи от приема на рибено масло

Омега-3 мастни киселини имат много ползи за здравето на човешкия организъм, включително:

  • Подобряват функцията на сърдечно-съдовата система

  • Подобряват функцията на нервната система и мозъка

  • Подсилват имунната система

  • Забързват метаболизма

Проучвания свързват ниските нива на DHA със загубата на памет, нарушена концентрация, Алцхаймер и чести смени на настроението.

Клетъчна мембрана

Клетъчна мембранаЕсенциалните мастни киселини имат важна роля за функцията на клетките, тъй като участват в състава на фосфолипидна клетъчна мембрана. Уникалното свойство на клетъчната мембрана е избирателната й пропускливост — определени компоненти преминават през нея, а други — не. Пропускливостта на клетъчната мембрана зависи от това, дали си набавяме достатъчно омега-3 чрез храната.

Ако си набавяме оптимални количества DHA и EPA, фосфолипидните мембрани на мозъчните клетки укрепват и се стабилизират. Така невротрансмитерите като серотонин и допамин доставят "съобщенията" си по-ефикасно до мозъчните клетки. Ако не балансираме приема на наситени мазнини (които се намират в твърдо и полутвърдо състояние на стайна температура) с омега-3, пропускливостта на мембраните на мозъчните клетки намалява и не всички молекули успяват да преминат.

Клетките се нуждаят от омега-3 и за процесите на регенерация. Когато в тялото присъстват оптимални количества омега-3, се подобрява чувствителността на мускулните клетки към инсулин, докато чувствителността на мастните клетки намалява. С прости това означава, че тялото ви ще насочва повече вещества към изграждане на мускулна маса вместо мастна тъкан.

Съотношение между омега-3 и омега-6

Омега-3 и омега-6 са незаменими (есенциални) мастни киселини. Това означава, че тялото не ги синтезира и трябва да ги набавяме чрез храната, която приемаме. Набавянето на омега-6 е сравнително лесно — съдържат се в големи количества в растителните олиа, ядките и конвенционалните местни продукти на пазара.

Но при съвременния ни начина на хранене е далеч по-трудно да си набавим достатъчно омега-3 чрез храната. Храним се почти изцяло с преработени храни и почти не консумираме месо от диви животни (с добър баланс между омега-3 и омега-6). Охлювите и насекомите, също богати на омега-3, от хилядолетия не са част от начина ни на хранене.

В хода на еволюцията хората са консумирали омега-3 и омега-6 в отношение между 1:1 и 1:3. В съвременната западна диета това съотношение е около 1:20 и 1:25! И тъй като омега-3 и омега-6 мастни киселини непрекъснато се съревновават помежду си за участие в телесните процеси, съотношението между тях е много по-важно от количествата им в абсолютно изражение.

Растителни мазниниСтремете се да приемате по 3-9 грама рибено масло дневно (около 1-3 грама DHA и EPA). Преди да си закупите хранителна добавка, проучете от какъв вид риба се добива. По-малките риби (като херинга) са по-ниско в хранителната верига и вероятността да имат натрупвания на живак в тъканите е по-малка. Другият вариант е да се насочите към масло от крил.

Съветвам ви да избягвате напълно трансмазнините, тъй като те оказват неблагоприятно влияние върху DHA и EPA. Ако злоупотребявате с употребата на слънчогледово, царевично, рапично или друго растително олио, богато на омега-6, опитайте се да ограничите консумацията, за да възстановите баланса между есенциалните мастни киселини.

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари