Митът за точковата редукция на мазнини

Митът за точковата редукция на мазнини
Митът за точковата редукция на мазнини

Споделяне

Всекидневно получавам десетки запитвания от типа:

  • „Как да премахна мазнините в областта на корема?“

  • „Как да се отърва от паласките?“

  • „Как да стегна бедрата и дупето?“

Повечето хора си мислят, че упражненията, които натоварват определена група мускули (било то корем, ръце, крака и т.н.), топят и мазнините в точно тази зона. Точният термин е точкова редукция на мазнини. Точковата редукция е идеята, че можете да намалите мазнините локално, ако правите локални упражнения, натоварващи определена част на тялото. Като например:

  • Коремните преси за горене на мазнините в коремната област.

  • Упражненията за кръст за горене на паласките.

  • Упражненията за крака за горене на мазнините по бедрата и т.н.

Всъщност точковата редукция на мазнини е абсолютен мит. Единственият начин да намалите мазнините в една конкретна зона е чрез липосукция (нещо, което не ви препоръчвам).

Защо точковата редукция е пълна глупост?!

Правени са редица научни изследвания, които доказват колко погрешна е тази представа. При едно от тях учените тестват подкожните мазнини на лявата и дясната ръка на тенисисти. Ако точковата редукция е реална хипотеза, би трябвало ръката, с която тенисистът държи ракетата, да има по-малко мазнини, отколкото другата ръка. Въпреки това учените не откриват съществена разлика.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

Тоест, ако правите локални упражнения, за да изгорите мазнините в определена част на тялото, не оказвате пряк ефект. По този начин не само си губите времето, но и рискувате да претоварите конкретната мускулна група, докато мазнините остават непокътнати.

Причината? Мускулите и мазнините са две съвършено различни тъкани. Локалните упражнения имат ефект върху мускулната тъкан, не върху мазнините. Можете да тренирате мускулите си колкото искате, но за да изглеждате релефни, трябва да разкарате мазнините.

Как тогава да изгорим мазнините на желаните места

Просто. Като създадете калориен дефицит или чрез подходящ хранителен режим, или чрез тренировки, или чрез комбинация от двете. Това е единственият начин, по който човешкото тяло може да гори мазнини.

Тялото изгаря първо мазнините в зоните, където натрупванията не са толкова големи. Мъжете обикновено губят коремните мазнини последно (и първо там натрупват), а жените – по бедрата. Казвам обикновено, защото това е индивидуално за всеки човек и е генетично заложено – невъзможно е да променим начина, по който тялото ни трупа и гори мазнини.

Без паника!

Ако изпълнявате силови тренировки, храните се правилно и се намирате в калориен дефицит, няма причина да не горите мазнини. И рано или късно ще изгорите мазнините на точно определеното място, което сте набелязали предварително.

Истината понякога боли, но поне ще ви спести време, усилия и пари.

Упражненията за корем НЯМА да стопят коремните мазнини. Упражненията за крака НЯМА да ви помогнат да стопите мазнините по бедрата. Упражненията за трицепс НЯМА да стопят мазнините по задната част на ръцете и т.н. Принципът е един и същ за всяка една част на тялото.

Можете локално да тренирате мускулите си, но не можете локално да горите мазнини. Правилното хранене е това, което ще адресира подкожните мазнини.

  • Набавяйте си достатъчно качествен протеин: пилешко месо, риба, чисто телешко месо.

  • Яжте зеленчуци: няма причина да се ограничавате – зеленчуците са засищащи, съдържат фибри и са нискокалорични.

  • Яжте плодове: ягоди, боровинки, ананас, ябълки, къпини, киви… Консумирайте 2-3 плода на ден. Не прекалявайте с тях.

  • Бялата захар и рафинираните въглехидрати са най-големият ви враг: отървете се от тях!

Точковата редукция е мит, който е практически невъзможен. Няма магическо упражнение, което да ви гарантира плосък корем, да стопи мазнините по бедрата или пък да премахне паласките. Необходима е воля, правилен подход и постоянство!

Вие сте на ход!

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари