Топ 10 начина да се справим с липсата на апетит

Топ 10 начина да се справим с липсата на апетит
Топ 10 начина да се справим с липсата на апетит

Споделяне

Напоследък редовно получавам имейли и съобщения от вас, че по-голямата част от статиите, които качвам, са свързани с горенето на мазнини и отслабването. Това е така, защото този тип статии са най-четени и събират най-голям интерес – просто целта на 90% от хората е да отслабнат и да се стегнат.

„Страхил… А кога ще напишеш статия и за тези от нас, които искат да качат и се борят с липсата на апетит???“

Е, настъпи и вашият момент, приятели! Спазих обещанието си към вас. А и мисля, че се случва на всеки от нас – да нямаме апетит и да не сме гладни, когато е време за хранене. Разбира се, в повечето случаи това е съвсем нормално. Не можем да сме гладни през цялото време – и гладът си има почивни дни! Кога обаче липсата на апетит е притеснителна и как да се справим с нея?

Причини за липса на апетит

Преди да отговорим на тези въпроси нека да разгледаме какви могат да са причините за липса на апетит.

Стрес и безпокойство

Стрес и спокойствие

Без значение дали става въпрос за загуба на работа, раздяла с половинката или друга житейска трудност, силното емоционално напрежение рефлектира върху апетита. При това, по крайно противоположен начин. Големият стрес и безпокойство карат някои хора да ядат непрестанно, а други – да отбягват храната. Психологични проблеми като депресия също могат да доведат до отказ от храна.

Заболявания и инфекции

Рязката загуба на апетит може да е в следствие на протичаща в тялото инфекция или друго заболяване. Като започнем от грипа, минем през пневмонията, респираторните заболявания, хепатита и ред други неприятни болести. Общото между всички тях е, че са съпроводени с цялостна отпадналост и липса на апетит. Тялото сякаш е твърде заето да се бори с инфекцията и няма възможност и желание да отделя допълнителна енергия за смилането на храна. При спад на производство на хормони от щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) също може да се наблюдава липса на апетит. Възвръщането на апетита след прекарана болест често е първият признак за възстановяване.

Прием на медикаменти

В много от листовките, придружаваща различни лекарства, като евентуален страничен ефект се посочва липсата на апетит. Обикновено това отшумява със спирането на съответния медикамент.

Временно неразположение

На много от нас се случва да загубят апетита си и по тривиални причини като високите температури през лятото например. Сякаш тялото се опитва да се охлади всячески, включително и чрез намаляване на обичайните си активности.

До какво води липсата на апетит?

В зависимост от причината, която я поражда и от продължителността, загубата на апетит може да има различни последици.

Анорексия

Анорексия и липсата на апетит

В крайния случай, когато отказът от храна е много продължителен, той сам по себе си може да доведе до сериозно заболяване. Има риск да еволюира в анорексия – сериозна болест, характеризираща се с пълна липса на апетит и тотална загуба на интерес към храната, които продължават през дълъг период от време. Страдащите от анорексия могат да не ядат с дни. Което пък от своя страна постепенно води до това, че в един момент, дори и да пожелаят да започнат да се хранят отново, тялото отказва физически да поеме и смели храната.

Загуба на мускулна маса, спад в имунитета и липса на концентрация

Разбира се, в малко от случаите се стига до анорексия, но все пак добре е на загубата на апетит да се обърне внимание. Ако тя е инцидентна и краткотрайна, няма да остави съществени следи върху организма. Ако обаче е по-продължителна, е възможно да отслаби имунитета и да намали силите на тялото. Липсата на храна кара организма да черпи от своите запаси, скрити не само в мастните депа, но също и в мускулите и костите. Недостигът конкретно на въглехидрати пък се отразява негативно на мозъка, и се чувстваме разсеяни и ни е по-трудно да се концентрираме.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

Така че ако се налага да извършвате натоварваща физическа или психическа дейност, и същевременно с това не се храните пълноценно, добре е да вземете мерки, за да осигурите на тялото необходимите енергия и хранителни вещества.

Как да си възвърнем апетита?

Сега ще споделя с вас кои са триковете, които могат да стимулират апетита. Да си призная, не всички от тях съм изпробвал върху себе си, защото рядко имам такива проблеми. Но това са съветите, които съм давал на клиенти и за които съм чел, че работят най-добре.

1. Апетитът идва с физическата активност

Двете са като скачени съдове. Ако се храните малко, нямате енергия и желание да спортувате. Ако не спортувате, не изпитвате и толкова силен апетит. Но целта ви е да прекъснете този порочен кръг. Ако се храните чисто и здравословно, енергията изпълва тялото ви и има нужда да бъде изразходена. Веднъж включите ли спорта в дневната си програма, липсата на апетит започва да изчезва. Тялото ви просто иска да си върне изразходената енергия.

2. Хранете се по-често, макар и на по-малки порции

Ако се храните рядко, тялото ви привиква да подава сигнали за глад по-рядко. От друга страна, ако приемате малки количества храна през кратък период от време, стимулирате обмяната на веществата и съответно – апетита. Умерени порции храна, 5-6 пъти дневно, няма да ви накарат да усетите тежест и да се чувствате преяли, а ще ви доставят енергия през целия ден. Научете повече за предимствата на честото хранене от тази статия.

3. Яжте по-калорични храни

Авокадо

Сега определено не е моментът да се храните с краставици и домати. Вместо това се насочете към по-калорични, но здравословни храни като авокадо, ядки, тахани, по-мазно месо и риба. Така ще успеете да приемете повече калории, без да се налага да изяждате големи количества храна.

4. Създайте си навици и се хранете по едно и също време

Хранене по време

Ако се храните всеки ден по едно и също време, организмът привиква и сам подава сигнал за глад, когато дойде обичайната част от деня. Постарайте се поне основните ви хранения да са в приблизително еднакъв времеви интервал всеки ден.

5. Не прекалявайте с храните, дразнещи чревния тракт

Има храни, които когато се консумират в по-големи количества водят до тежест, подуване и газове. Примери за такива храни са бобовите култури, зелето, плодовете, прясното мляко, пърженото и др. Както виждате някои от тях носят на тялото ценни вещества, затова и няма нужда да ги избягвате напълно, но все пак ги включвайте в менюто си по-рядко. Защото образувайки газове, те създават дискомфорт и тежест в стомаха, а целта ви в момента е всяко хранене да е приятно, нали?

6. Включвайте разядки и леки междинни хранения

Между основните хранения добре е малките порции храни да са лесни за приготвяне и питателни: например можете да хапнете малко ядки с плод или филия с натурално фъстъчено масло. Така ще поддържате храносмилателна система активна и същевременно ще възбудите апетита си за основните хранения. Заредете се със здравословни подготвени за консумиране храни, така че да имате винаги нещо под ръка. Защото, ако вече е дошъл моментът за хапване, но подготовката му отнема време, това може да ви откаже.

7. Превърнете храната в приятно изживяване за сетивата

Човек яде не само със стомаха, но и с очите и с обонянието си. Ако изберете, или още по-добре – ако приготвите, храна, която изглежда и ухае добре, тя ще ви приканва да я опитате.
Обратното също е в сила. Избягвайте силни подправки, които не харесвате. Те ще намалят желанието ви да похапнете. Любопитството също може да предизвика апетита. Опитването на нови храни и приготвянето на интересни рецепти е в състояние да ви накара да ядете повече.

8. Използвайте по-големи чинии

Не случайно на хората с наднормено тегло се препоръчва да използват малки прибори и чинии. Тук целта е обратната, затова и съветът е да използвате по-големи чинии. Ако сипете едно и също количество храна в голяма и в малка чиния, в първия случай ще имате усещането, че сте изяли малко храна, а във втория ще изпитате вина, че сте опразнили пълна чиния.

9. Използвайте естествени стимулатори на апетита

Някои аромати и подправки са известни със способността си да стимулират апетита. Такива са чесън, джинджифил, жен шен, кардамон, червен пипер, люта чушка, копър и др.

10. Използвайте хранителни добавки

Научните изследвания доказват, че приемът на B витамини под формата на хранителна добавка засилва апетита и приема на храна. Освен това B витамините играят важна роля в производството на енергия, което ще ви даде по-голяма възможност да бъдете физически активни. Витамините от B групата подобряват настроението и психичното здраве, което може да бъде полезно при хора, които страдат от липса на апетит поради депресивни състояния. Друга хранителна добавка, която би могла да стимулира апетита е цинкът. Храносмилателните ензими пък ще премахнат чувството на тежест и подуването.

Как да подходим, ако наш близък страда от липса на апетит?

Ако ваш близък страда от липса на апетит, вижте няколко основни правила за това как да бъдете съпричастни:

  • Окажете му подкрепа без натиск. Постоянните подкани постигат обратния ефект – не предизвикват апетит, а досада и чувство за вина. Трябва да сте търпеливи и спокойни. Понякога прекараното време с човека е по-полезно за него от непрестанното подсещане да яде.

  • Поканете го на общата маса. Осигурете условията вашият близък да има възможност да седне със семейството или компанията на масата, а ако прецени, той сам ще сложи в чинията си от храната.

  • Пригответе му любимите храни. Всеки обича да се погрижат за него и да му предложат любимото ястие. Твърде възможно е то да отключи апетита. Но ако все пак това не се случи и вашият близък откаже, не се обиждайте.

Не се учудвайте, ако в някои дни близкият ви яде дадена храна, а в други не я иска. Както и ако ви помоли за дадено ядене, а, след като му го осигурите, не го вкуси.

В обобщение

При някои ситуации продължителната загуба на апетит е проблем, който не трябва да пренебрегвате. Заслужава си да отидете на лекар, ако апетита ви изчезне внезапно – просто за да се успокоите.

Ако просто не сте гладни, това не означава непременно нещо лошо. Може би тялото ви в момента предпочита да гори повече от резервите си от мазнини. В този случай, честито! Ударили сте джакпота и отслабвате без усилия – продължете така, докато достигнете желания процент телесни мазнини или докато апетита ви се завърне.

П.С. Ако имате проблеми с качването на килограми и се борите с липса на апетит, можете да се свържете с мен, за да обсъдим проблема ви и да изготвим подходящ хранителен режим.

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари