Топ 25 причини да започнете да тренирате с тежести още ДНЕС

Топ 25 причини да започнете да тренирате с тежести още ДНЕС
Топ 25 причини да започнете да тренирате с тежести още ДНЕС

Споделяне

Ако се храните здравословно и редовно правите кардио, но въпреки това желаните резултати ви убягват – то най-вероятно нещо изключително важно липсва в режима ви. И това нещо са тренировките с тежести.

Силовите тренировки не са единствено за хората, които искат да заприличат на Арнолд Шварценегер. Редовното вдигане на тежести може да ви помогне по многобройни начини – независимо, дали искате да свалите някой килограм, за да се вмъкнете в любимите си дрехи (говоря на вас дами!), или да натрупате мускули, за да се чувствате по-комфортно в тялото си.

Продължете да четете, за да разберете кои са топ 25 причините поради които си заслужава да се насочите към залата още днес. Някои от тях със сигурност ще ви изненадат. Но ще започна с най-популярните.

1. Сдобийте се с атлетично и красиво тяло.

Фитнес - секси и атлетично тяло

Нека да бъдем честни за момент… Основната мотивация на 99% от хората, които прекрачват прага на фитнес залата, е да изглеждат по-секси за срещуположния пол. Това не е просто съчинена теория, това е ФАКТ. Нещото, което да ви осигури желаното тяло, са фитнес тренировките. Няма да ви лъжа – трябват усилия и воля – но ако сте постоянни, резултатите никога не закъсняват. Идеалната комбинация е между аеробни тренировки (кардио) и силови фитнес упражнения, които поддържат мускулната маса и стимулират хормоните, които ще ви помогнат да изгорите мазнините.

2. Поддържайте метаболизма си на високи обороти.

Само след няколко дни тренировки и при жените, и при мъжете се наблюдава значително повишение в скоростта на метаболизма в покой. А в комбинация с правилния хранителен режим, силовите тренировки ще ви помогнат по-бързо да се справите с излишните мазнини в сравнение с това, ако разчитате само на кардиото.

3. Постигнете резултати …и то бързо.

Тренировките с тежести ще ви гарантират бързи резултати. Достатъчни са дори 3-4 седмици, за да видите първите подобрения във външния си вид. При това далеч не е нужно в началото да вдигате големи тежести. Ако сте начинаещи, може спокойно да започнете и с по-малко килограми и пак ще постигнете добри резултати.

4. Изградете мускулна маса.

Изграждане на мускулна маса

Да, процесът на трансформация е цялостен. Посещавайки редовно фитнеса, вие не просто горите мазнини, а на тяхно място изграждате чиста мускулна маса. Повечето хора (особено дамите) изпадат в шок като чуят това, но истината е, че именно мускулите придават този секси и стегнат вид, който повечето от нас искат. Освен това с напредване на възрастта губите мускулите си, а тренировките с тежести могат да значително да забавят този процес.

5. Заздравете костите си.

Човешкото тяло е съвършено творение на природата. Когато го подлагате на по-голямо натоварване, то се приспособява. Затова, когато тренирате във фитнеса, не само мускулите ви стават по-здрави, но и подсилвате костите си. Те стават по-плътни, а това намалява риска от остеопороза (заболяване на костите, при което масата им намалява).

6. Бъдете по-гъвкави и мобилни.

Същото важи и за ставите. Те постепенно се пригаждат към начина ви на живот и ако редовна част от него са фитнес тренировките, съединителната тъкан се заздравява. В резултат вие сте по-гъвкави и мобилни. Не забравяйте обаче да увеличавате обема на движение на ставите с правилна загрявка преди силова тренировка и стречинг упражнения след края й.

7. Предпазете се от травми.

Може би някой приятел ви е споменавал как е навехнал, наранил или разтегнал нещо по време на тренировка? Звучи като парадокс, но ако изпълнявате упражненията правилно, не само няма да се контузите, но и ще намалите значително риска от травми в ежедневието си. Както вече споменах, във фитнеса мускулите и костите стават по-здрави, а сухожилията и ставите – по-гъвкави и мобилни. Няма как да сте лесна мишена за травмите. Важното е просто да тренирате редовно, да загрявате хубаво и да увеличавате натоварванията постепенно и разумно.

8. Забавете стареенето.

Предполагам, не искате, когато станете на 40, да изглеждате като на 55? Тогава направете нещо по въпроса още сега. Вече стана ясно, че тренировките с тежести поддържат мускулната маса и костната плътност. Затова съвсем логично тялото на един трениращ човек е в много по-добра кондиция от това на човек, който предпочита да лежи и седи по цял ден. Нещо повече – фитнесът стимулира производството на хормон на растежа, а той е важен за забавяне на стареенето.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

9. Подобрете резултатите си, независимо какъв е вашият основен спорт.

Когато говорим за професионални спортисти – без значение дали футболисти, тенисисти или плувци – почти всички те, освен специфичните тренировки за съответния спорт, тренират и фитнес. Например, ако един футболист може да направи клек със 100 килограма, то неговите мускули са способни да издържат на високи натоварвания и ще са подготвени за високия интензитет на играта на терена.

10. Движете се правилно през целия ден.

Умението да активирате правилните мускули в правилната последователност е ключът към правилното движение във всекидневните и на пръв поглед прости задачи. Например, замислете се какво се случва, когато излизате от колата. Ако сте тренирани, ще активирате първо торса, ще го завъртите, ще извадите крак от колата, ще активирате прасеца, после седалищните мускули и тогава ще се изправите. Повечето хора обаче биха активирали основно бедрата, без да имат стабилност в цялото движение. С фитнеса опознавате тялото си и неусетно изграждате култура на движение.

11. Сбогувайте се с напрежението в кръста, раменете и врата.

Без болки в кръста

Обзалагам се, че гръбначният стълб е проблемна зона за вас, ако работите зад бюро или работата ви е свързана с тежки физически натоварвания. Тренировките с тежести са чудесен начин да противодействате на болките и сковаността. Ако подсилите отслабените мускулни групи и разтягате мускулите, които са напрегнати, гръбначният ви стълб става по-здрав и издръжлив на натоварване.

12. Пазете по-добър баланс.

Наред с големите мускулни групи, които целенасочено натоварвате, има и по-малки, стабилизиращи мускули. Те, както подсказва името им, работят за стабилността на тялото – помагат ви да стоите прави за дълго време, да поддържате добра стойка, както и да изпълнявате с лекота всекидневните на пръв поглед дребни задачи.

13. Изострете ума и концентрацията си.

Оказва се, че четенето на книги не е единственият начин да подсилите мозъка си (това не означава, че ви насърчавам да спрете да четете!). Факт е, че физическата активност обогатява мозъка с кислород, което донякъде обяснява защо хората, които редовно спортуват, са по-концентрирани в работата си и имат по-бистър ум.

14. Предпазете се от депресия.

Безспорен и доказан факт е, че силовите тренировки водят до повече производство на серотонин и ендорфини (невротрансмитери, които регулират настроението), което помага за излизане от депресивни състояния. С други думи – тренирайте, за да излекувате и тялото, и ума.

15. Радвайте се на повече самочувствие (с покритие).

Дори още преди резултатите да са станали видими за околните, самочувствието ви вече ще е различно. Самата идея, че се грижите за себе си и за здравето си, ви кара да се чувствате по-добре в кожата си. С всяка следваща седмица ще се по-уверени в себе си, а постепенно ще започнете да забелязвате промяната и в начина, по-който другите гледат на вас.

16. Станете победители в живота.

Фитнесът далеч не е просто начин да отслабнете или да развиете мускулите си, но и път към развитие на характера. Той ви учи как да завършите започнато докрай, как да сте постоянни и дисциплинирани и как да изграждате добри навици. Всички тези умения се пренасят и в останалите аспекти на живота и помагат при справянето с всяко ежедневно предизвикателство. Според мен има нещо специално в това човек да търси физическите си граници и да не се примирява с неуспеха.

17. Справяйте се успешно със стреса.

Щастливо куче

Тренировките са перфектното противодействие на всекидневния стрес. Едно посещение на залата не просто ще стимулира отделянето на ендорфини, но и ще ви помогне да изкарате навън всичката негативна енергия. Много по-здравословно е да я излеете върху спортните уреди, отколкото да я прехвърляте на хората около вас или пък да я трупате в себе си.

18. Заредете се с енергия.

Фитнес тренировките са изтощителни и изискват усилия. Едва ли някой го оспорва. Но, знаете ли колко енергия връщат в замяна? Редовните посещения на залата правят чудеса. Дори и с мускулна треска тук и там, вие ще сте многократно по-енергични и активни.

19. Защитете сърцето си.

Не забравяйте, че сърцето също е мускул! Силовите тренировки доказано намаляват пулса в покой (сърцето ви става по-ефикасно и с един удар изтласква повече кръв) и нормализират кръвното налягане. Ето интересен пример: при хора с високо кръвно налягане се наблюдава 20% понижение на кръвното налягане 45 минути след тренировка. Подобрението може да продължи до 24 часа след тренировката, при хора, които спортуват редовно.

20. Намалете риска от диабет.

Фитнес тренировките помагат да се справите с наднорменото тегло – един от рисковите фактори за диабет. Но тяхната роля не се ограничава до тук. Проучвания доказват, че при хора, които прекарват в залата 150 минути на седмица (5 тренировки х 30 минути), рискът от диабет се понижава с около 30%. Ако към силовите тренировки се добавят и редовни кардио упражнения, рискът намалява с 60%. Каква е причината? Когато тренирате силово, нивата на кръвна захар се регулират и се подобрява чувствителността към инсулин.

21. Понижете риска от рак.

Според резултатите в едно научно изследване тренировките с тежести 3 пъти седмично в продължение на 6 месеца значително понижават оксидативния стрес в организма – един от най-съществените рискови фактори за рак. Затова спортувайте редовно и консумирайте храни, богати на антиоксиданти, за да сте здрави.

22. Бъдете успешни в професионален план.

На пръв поглед фитнесът може да няма нищо общо с вашата професия, но всъщност всичко е свързано. Изследванията доказват, че психологическите ползи (повече самочувствие, по-добра концентрация) в комбинация с по-добрия тонус водят до по-добри постижения в почти всяка професия.

23. Спете като бебе.

Билков чай преди лягане, топъл душ, хапчета за сън… Методите за справяне с безсънието са многобройни, но не винаги действат. Един от най-ефективните начини да си осигурите нужната доза сън, са фитнес тренировките. Приятното физическо изтощение, чувството на удовлетворение и намаляването на стреса са все фактори, които ви помага да се наспите добре.

24. Дами, спокойно! Няма да станете мускулести.

Този предразсъдък няма нищо общо с реалността. Жените културисти, от които се ужасявате, спортуват професионално и са постигнали тази физика с адски много труд (понякога и чрез забранени добавки). Ако обаче вашата цел е просто да бъдете със здравословно тегло и хармонично и атлетично тяло, фитнесът ще ви предостави всички възможности да го постигнете.

25. Подобрете сексуалния си живот.

По-добър сексуален живот

На последно място – но не по важност – оставям този специален бонус. Каква е зависимостта между фитнеса и секса ли? Много просто – физически по-здрави и издръжливи сте, имате повече енергия и самочувствие, по-гъвкави сте, изглеждате по-добре, наслаждавате се на живота повече… Помислете сами, може ли подобен човек да не се радва на добър сексуален живот?

В заключение

Преодолеете ли първите няколко седмици, ще забележите как фитнес тренировките неусетно стават част от вашето ежедневие и как имате нужда от тях. Защото освен на спорта, вие се радвате на всички тези ползи от него, които изредих. А веднъж усетите ли тази положителна промяна в живота си, няма никога да поискате да се връщате назад!

П.С. Ако се нуждаете от изготвяне на фитнес програма и хранителен режим за фитнес тренировки, не се колебайте да се регистрирате ето тук или да ми пишете на: info@fitbg.net.

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари