Топ 8 съвета - Как да се мотивирате за тренировка след дълъг ден в работата?

Топ 8 съвета - Как да се мотивирате за тренировка след дълъг ден в работата?
Топ 8 съвета - Как да се мотивирате за тренировка след дълъг ден в работата?

Споделяне

Здравейте, приятели! Ако сте абонирани за имейл бюлетина ми (ако не сте, можете да го направите ето тук), знаете, че наскоро ви изпратих имейл, в който ви попитах кое е нещото, което най-много ви спира да тренирате и да се храните добре. Получих над 100 отговора, половината от които бяха, че работата ви претоварва и не ви остава време и енергия за тренировки и качествена храна. Затова реших да напиша поредица от статии по въпроса, като ще започна с това как да се мотивирате да тренирате след работа.

Ето и въпроса, който Цветомир ми зададе (още много от вас зададоха подобни въпроси, но Цветомир беше сред първите и затова ползвам неговия като пример):

Здравей, Страхил

Нещото, което най-много ми пречи е, че имам доста стресираща и натоварваща работа и се чувствам толкова уморен, че дори не мога да си помисля за фитнес. Ставам всяка сутрин в 7 и се прибирам в 6 вечерта. Винаги си обещавам, че ще отида в залата след работа, но в 99% от случаите просто се чувствам прекалено скапан, за да го направя. Наистина ли съм толкова изморен или просто си търся оправдания?

Поздрави, Цветомир

Цветомир, ще бъда честен – въпреки че залата е моят втори дом, дори и на мен понякога ми се случва да нямам желание за тренировка, ако съм претоварен.

Но истината е, че не трябва да се питаш дали си прекалено уморен, за да отидеш на зала. Правилният въпрос, който трябва да си зададеш, е как тренировките могат да те направят по-енергичен. Чу ме правилно – физическата активност повишава нивата на енергия, подобрява съня и води до освобождаване на хормони на щастието, които подобряват настроението.

В едно скорошно изследване, проведено в Университета в Джорджия, учените установяват, че за да пребориш умората, е много по-добре да се разходиш 30 минути в квартала, отколкото да лежиш и да не правиш нищо. Да, след тежък и изморителен ден диванът и телевизорът са много по-примамливи от бъхтенето в препълнения фитнес, но науката никога не лъже.

Ако се чувствате скапани след работа и не можете да намерите мотивация да тренирате, ето 8 съвета, които ще ви помогнат.

1. Вземете сака си за фитнес на работа

Нощта преди да отидете на работа, пригответе сака за фитнес с всичко необходимо и го вземете със себе си на работа. По този начин подсъзнателно се подготвяте за предстоящата тренировка. Идеята е да отидете в залата веднага след работа. Иначе докоснете ли се веднъж до дивана – всичко приключва! Ако все пак няма как да не се приберете, единствено се преоблечете за минутка и веднага тръгвайте. Създайте си този навик и не оставяйте време за вътрешни диалози относно това дали сте прекалено уморени или не.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

Друг вариант е да се преоблечете още на работа. Звучи малко странно, но работи. Преди да си тръгнете просто намъкнете анцуга и готово – това ще ви даде настройката, че предстои тренировка и няма да отидете вкъщи вместо в залата.

2. Направете си тренировъчен график

Често записвам тренировките си на календара и се отнасям толкова сериозно към тях, колкото и към срещите с клиенти. Когато ги има в програмата ми за седмицата, мисля за тях и се подготвям психически. Така тренировките се превръщат в един от топ приоритетите ми.

Най-добре е да се опитате да тренирате по едно и също време в едни и същи дни, за да ви стане навик. Ако сте от ранобудните, добра идея е да ходите в залата сутрин (но никога не тренирайте на гладно!), защото една тренировка би ви заредила с енергия за целия ден.

3. Тренирайте с приятел

Когато тренирате сами разчитате само на вътрешната мотивация, а когато тренирате с приятел се мотивирате един друг – а има и състезателен елемент. Просто се уговорете с колега от работата или половинката си и ходете заедно в залата. Взаимната подкрепа е много силно нещо!

Друго голямо предимство на тренировките с партньор е отговорността, която всяка от страните носи. Партньорът ви ще разчита на вас и това ще бъде сериозна причина вие също да отидете, ако не искате да го разочаровате.

4. Създайте си закон

Нещо от сорта на: "Каквото и да се случи, няма да тренирам по-малко от 3 пъти седмично". Абсолютният минимум е 2 пъти седмично по 30 минути. Без повече "ще се опитам да тренирам" или "би било добре да тренирам". Думата е "ТРЯБВА да тренирам". И без това се съсипвате, седейки зад бюрото по цял ден. Не забравяйте, че тялото ви е създадено да се движи, а не да се взира в екрана 24/7.

5. Награждавайте се

Отидете на кино, купете си нещо ново, отидете на масаж. Такива поощрения след добра тренировка ще ви държат мотивирани за следващата. Разбира се, може да правите всичко това и без да тренирате, но чувството е много по-приятно, когато е заслужено.

6. Не тренирайте всеки ден

Без значение дали сега започвате или вече сте натрупали стаж, всекидневните тренировки по-скоро ще ви навредят, отколкото ще ви помогнат. При такъв режим е твърде вероятно да претренирате и да усетите умора, вместо повече енергия поради голямото натоварване върху централната нервна система. Никога не тренирайте силово повече от 5 дни в седмицата.

7. Правете разлика между физическа и умствена умора

Макар и понякога комуникацията с колегите или клиентите в работата да ви изнервя, не използвайте това като извинение да пропускате тренировка. Дори и мозъкът ви да е преуморен, мускулите ви жадуват тежка тренировка.

8. Съсредоточете се върху ползите

Никога не гледайте на фитнеса като на задължение и не си мислете за негативните му страни. Така си създавате извинения, а и в крайна сметка какво отрицателно може да има в една тренировка? Почти нищо, ако ме питате.

Вместо да фокусирате върху това защо не трябва да тренирате, мислете за това какви са ползите от тренировките. Някои от тях са по-голяма сила и енергия, по-малко разболявания, бърз метаболизъм, по-добро самочувствие, по-добър интимен живот, по-хубав сън и много други. Повече за скритите ползи от фитнеса научете тук.

Ще завършва с това: Ако се чувствате уморени след работа, това не бива да е оправдание, а причина за да тренирате! Надявам се тези съвети да ви бяха полезни. :)

П.С. Ако и вие също като Цветомир имате динамично ежедневие и нямате идея как да намерите време за здравословно хранене и тренировки, можете да разчитате на моята подкрепа като професионалист. Режимите и програмите, които ще изготвя за вас, са съобразени с нуждите и потребностите на един модерен работещ човек - достъпни храни, които можете да си набавите от всеки супермаркет; кратки интензивни тренировки с възможност за трениране в домашни условия и др. Повече информация ще намерите ето тук.

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари