Трансмазнините: Скритият убиец в съвременните храни!

Трансмазнините: Скритият убиец в съвременните храни!
Трансмазнините: Скритият убиец в съвременните храни!

Споделяне

В първата част на статията научихме какво е кетозата и какви са ползите от нея (съветвам ви да прочетете Част I, ако все още не сте). Остана да разгледаме рисковете и начините за минимизирането им, както и да научим как да поддържаме организма в кетоза.

Въпреки че консумацията на тези ужасни за здравето мазнини намаля в световен план през последните години, все още приемаме прекалено много от тях чрез храната.

В тази статия ще разгледаме трансмазнините в детайли: какво представляват, кое ги прави толкова вредни за здравето и как да ги елиминираме от диетата си.

Какво представляват трансмазнините?

Трансмазнините (наричани още транс мастни киселини) са частично хидрогенирани ненаситени мастни киселини. За разлика от наситените мастни киселини, в чиято химична структура не присъстват двойни връзки, при ненаситените мазнини има поне една двойна връзка някъде по веригата. В зависимост от конфигурацията на водородните атоми има два типа двойни връзки — цис- и транс-изомери. "Cis" от латински означава "от една и съща страна", като това са по-често разпространените изомери.

При транс-изомерите конфигурацията на водородните атоми е такава, че те са симетрично разположени от противоположни страни на двойната връзка. Всъщност "trans" също произлиза от латински и означава "от противоположната страна", откъдето идва и наименованието "трансмазнини".

Естествени и изкуствени трансмазнини

Трансмазнините се срещат по естествен път в мускулната тъкан и млякото на преживните животни (крави, овце, кози). Естествените трансмазнини се формират, когато бактериите в чревния тракт на преживното животно обработват растителната храна.

Обикновено съдържанието на трансмазнини в млечните продукти достига 2-5% от всички мазнини, а при телешкото, овчето и агнешко место този процент е 3-9%.

Но консуматорите на червено месо и млечни продукти (вярвам, имам много такива сред вас) не бива да се притесняват. Научни изследвания доказват, че умереният прием на естествени трансмазнини не се отразява негативно върху здравето.

Най-популярната трансмазнина, съдържаща се в преживните животни, е свързаната линолеична киселина (от англ. conjugated linoleic acid или CLA). Много учени са убедени в ползите за здравето от консумацията на CLA, като тази киселина може дори да бъде открита и под формата на хранителна добавка.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си

Въпреки това същите добри думи не могат да бъдат казани за изкуствените трансмазнини, познати още като частично хидрогенирани мазнини. Тези негодни за консумация от човека мастни киселини се произвеждат чрез процеса хидрогениране, при който под високо налягане и в присъствието на катализатори растителните мазнини се насищат с водородни атоми. В резултат химичната структура се изменя, трансформирайки мазнините от течно в твърдо състояние. Колкото повече водородни атоми се добавят, толкова по-твърдо е едно масло на стайна температура.

Причините за широката употреба на частично хидрогенирани мазнини в хранителната промишленост са с цел минимизиране на разходите. Освен че удължават срока на годност на продуктите, трансмазнините са и далеч по-евтина алтернатива на олиото и зехтина.

Рискове за здравето от консумацията на трансмазнини

През последните десетилетия редица научи изследвания изучават ефекта на трансмазнините върху човешкото здраве.

При един от тези клинични експерименти на група от индивиди се предоставят единствено трансмазнини (от частично хидрогенирани растителни мазнини), като приемът на друг вид мазнини е силно ограничен. Резултатите са категорични. Консумацията на трансмазнини значително повишава "лошия" LDL холестерол, но не оказва въздействие върху или дори понижава "добрия" HDL холестерол (повечето мазнини повишават както LDL, така и HDL). Тоест, трансмазнините изкривяват силно съотношението на LDL към HDL холестерол, един от най-важните маркери за сърдечно-съдовото здраве.

В добавка трансмазнините увеличават риска от заболявания като диабет тип II (с до 40%), инсулинова резистентност, затлъстяване и проблеми с кръвната захар. Клинични експерименти и изследвани доказват, че консумацията на хидрогенирани мазнини повишава възпалението в организма, особено при затлъстели индивиди. Трансмазнините могат да увредят стените на кръвоносните съдове и да доведат до запушване, да повишат кръвното налягане, като се смята, че имат и канцерогенен ефект.

Кои храни съдържат трансмазнини

Вече споменахме, че хидрогенираните мазнини са евтини и удължават срока на годност на продуктите. Поради тази причина можете да ги откриете в повечето — ако не всички — индустриално преработени храни.

Растителни мазнини: маргарини, олиа, хидрогенирани тропически масла (палмово)
Тестени изделия: бисквити, кроасани, евтини хлябове
Сладки храни: шоколади, сладоледи, вафли, торти, кексове, понички, мъфини
Бързи храни: пържени картофи, бургери, банички, пържени меса, колбаси, сосове, чипсове, снаксове, сухи супи

Важно е да знаете, че при консумацията на трансмазнини не съществува такова нещо като "допустима минимална норма". Всочко над 0 грама увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. В повечето страни на Запад — САЩ, Великобритания, Скандинавските страни — употребата на такива мазнини в хранителната промишленост е силно ограничена, като производителите са задължени да упоменават съдържанието на трансмазнини върху етикета. В началото на 2008 г. в щата Ню Йорк се приема пълната забрана на хидрогенираните растителни мазнини в ресторантите и заведенията за бързо хранене, а през втората половина на годината същото се случва и в Калифорния, като Американската служба по храните и лекарствата (от англ. Food and drug administration или FDA) планира забраната им на територията на цялата страна в близко бъдеще.

В Европа нещата се движат с известно закъснение. През 2014 г. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) подкрепи идеята на ЕС за допълнително изписване върху етикета на хидрогенирани мазнини, като разпоредбата започва да навлиза поетапно във всички страни членки.

Как да избегнем трансмазнините

За да избегнете тези токсични за човека мазнини, трябва да се научите да четете етикетите на храните. Въпреки споменатите усилия и идеи в посока регулиране употребата на трансмазнини, това в България все още не е реалност. Производителите често хитруват като използват общи наименования като "растителни мазнини", без да става ясно, дали са хидрогенирани или не. Ако попаднете на подобни продукти, имайте предвид, че в 99% от случаите става въпрос за трансмазнини.

За съжаление, дори четенето на етикети не помага във всички случаи. Например, може да откриете трансмазнини в някои рафинирани храни (като растителното олио), без това да е посочено върху етикета.

Най-сигурният начин да избегнете трансмазнините е, като елиминирате изцяло преработените храни. Заместете маргарина с истинско несолено краве или кокосово масло, а олиото подменете със студенопресован зехтин. Приготвяйте храната си вкъщи, където знаете какво слагате, вместо да разчитате на веригите за бързо хранене.

Да, трудно е да избегнем изцяло трансмазнините, но с малко подготовка и знания това е напълно възможно!

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари