Имате високо кръвно налягане? Свалете го с тези храни...

Имате високо кръвно налягане? Свалете го с тези храни...
Имате високо кръвно налягане? Свалете го с тези храни...

Споделяне

Високото кръвно налягане, познато още като хипертония, е сериозно и често срещано състояние, което може да допринесе за различни заболявания на сърдечно-съдовата система и бъбреците. Въпреки че в днешни дни 1 на всеки 3 българи страда от хипертония, в миналото това не е било така. В слабо развитите държави, където населението все още спазва традиционни за човека начин на хранене и живот, едва 3% от хората има високо кръвно налягане. Тоест, хипертонията е състояние, породено от модерния ни начин на живот, която може да се излекува чрез прости промени в диетата и навиците ни.

Кръвното налягане се измерва от две стойности: систолно налягане (когато сърцето изпомпва кръв) и диастолно налягане (когато сърдечния мускул се разпуска). Нормалното кръвно налягане е под 120/80, прехипертонията е в границите 120/80 – 139/89, хипертония I-ва степен е между 140/90 – 159/99, а хипертония II-ра степен е над 160/100.

Високото кръвно налягане само по себе си не е заболяване, но е знак, че в тялото се случва нещо нередно. Ако адресирате първопричините чрез промени в храненето и начина на живот, можете да свалите кръвното налягане и без да ползвате лекарства. В тази статия ще обърнем внимание на четири промени в начина на хранене, които могат да понижат високото кръвно по естествен път. (Трябва да споменем, че ако тези промени не успеят да понижат кръвното ви налягане достатъчно, обмислете употребата на съответните медикаменти. Моля спазвайте препоръките на вашия лекар!)

1: Ограничете консумацията на рафинирани въглехидрати

Бяла захар

Най-големия виновник за високото кръвно е бялата захар, причиняваща инсулинова резистентност. Високата консумация на сладки тестени продукти предизвиква промени в кръвната захар, синтеза на инсулин и метаболизма, които от своя страна водят до развиването на хипертония. При хората с хронично висока кръвна захар хипертонията се среща многократно повече, отколкото при хората, които имат нормални нива.

Ако прекалявате с консумацията на подсладени газирани напитки, оказвате директно неблагоприятно въздействие върху кръвното налягане. Премахването на тези напитки е една от първите стъпки, които можете да предприемете в борбата с хипертонията. Това ще помогне с контролирането кръвната захар и излишните килограми – два фактора, които допринасят за високото кръвно. Не се заблуждавайте, че диетичните газирани напитки са адекватно решение – дори и изкуствените подсладители допринасят за високото кръвно.

Не се притеснявайте да консумирате пресни, свежи плодове в умерени количества. Захарта в тях се синтезира по естествен път и не представлява проблем. Осигурете си адекватен прием на въглехидрати, като подбирате естествени, богати на нутриенти храни като картофи, зеленчуци, ориз, киноа и други.

2: Приемайте повече минерали като калий, магнезий и калций

Въпреки че повечето специалисти препоръчват най-вече ограничаване приема на натрий като основен способ в борбата с хипертонията, приемът на адекватни дози от останалите минерали е също важен. Важно е и съотношението натрий към калий. Диетата, богата на калий, е по-добра стратегия от диета с ниско съдържание на натрий.

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си
Храна Порция Калий, мг
Картоф, печен 1 картоф 1081
Бял боб, варен 1 купа 1004
Спанак 1 купа 839
Сладък картоф, печен 1 картоф 694
Сьомга ½ филе 632
Пащърнак 1 купа 573
Тиква 1 купа 564
Авокадо ½ купа 558
Гъби 1 купа 555
Банан 1 купа 537

В таблицата горе ще намерите храните най-богати на калий, с които да си набавите адекватен прием. Ако сте хипертоници, се целете в поне 4,700 мг калий дневно. Ако до момента никога не сте следили приема си на определен микронутриент, ви препоръчвам да си водите хранителен дневник в продължение на няколко дни, докато свикнете – всеки ден пресмятайте дневния си прием.

Сладък картоф

Картофите са отличен източник на минерали за сваляне на кръвно – като калий и магнезий. Достатъчно е да хапнете 3 големи картофа на ден и ще посрещате дневните си нужди, без да прекалявате с въглехидратите. Разбира се, това не е необходимо – можете си набавяте необходимите минерали и докато консумирате най-разнообразни храни.

Ако имате нетолерантност към лактоза и не консумирате млечни продукти, най-вероятно приемът ви на калций е недостатъчен. Калцият е друг важен минерал за контролиране на високото кръвно и поддържането на здрава сърдечно-съдова система. Ако не ядете млечни продукти, консумирайте сардини (заедно с костите), тъмнозелени зеленчуци (къдраво зеле, броколи) и ядки, за да си набавите адекватна доза калций. Отново можете да си водите дневник в рамките на седмицата, като записвате дневния си прием. Ако не успявате да си осигурите поне 600 мг на ден, можете да се консултирате с вашия лекар и да започнете да приемате калций под формата на хранителна добавка.

3: Яжте мазна риба поне два пъти в седмицата

Сьомга

Мазните риби са богати на омега-3 мазнини, които намалят риска от хипертония и сърдечносъдови заболявания. Рибеното масло под формата на хранителна добавка също спомага за контролирането на систолното и диастолното налягане. Също така някои мазни риби като сьомгата са богати на калий, както се вижда от таблицата по-горе.

Препоръката ми е при възможност да предпочитате прясната риба пред хранителните добавки. Много по-лесно е за телата ни да усвоят полезните вещества от храните в цялостната им, естествена форма. Всяка храна съдържа много различни нутриенти, които се допълват един друг и имат синергичен ефект. Тоест, цялото е повече от сумата на отделните компоненти. Яжте по 300-400 грама мазна риба като сьомга, сардини и скумрия, за да понижите кръвното си налягане и намалите риска от сърдечни заболявания.

Повече за рибеното масло и омега-3 мастни киселини научете тук.

4: Пийте чай

Топъл чай

Редовното пиене на чай може да спомогне на хипертониците. Това се вижда много отчетливо в районите в света, където чаят е традиционна напитка. Някои чайове са по-ефикасни срещу високото кръвно от други, но имайте предвид, че чайовете с повишено съдържание на кофеин могат да имат обратен ефект и да повишат кръвното ви. Препоръчвам ви следните чайове (ако вземате лекарства, предписани от вашия лекар, говорете с него преди да пиете тези чайове).

Чай от каркаде (хибискус). Намалява кръвното налягане както при прехипертониците, така и при хипертониците от I степен. Хибискусът, познат у нас като китайска роза, е растение с червени цветове, богати на минерали, флавоноиди и други вещества. Чаят от каркаде има сладък плодов вкус, което го прави популярен както като топла, така и като студена напитка. Две до три чаши на ден са оптимални за понижаване на кръвното налягане. Можете да го пиете вместо вода. Добавете малко мед или стевия, ако предпочитате чая си по-сладък.

Чай от глог. Също може да е ефективен като напитка за понижаване на кръвното налягане. Растението глог се ползва още от 1-ви век за лечение на сърдечни заболявания. Чаят от глог е богат на антиоксиданти и разширява кръвоносните съдове, подобрявайки движението на кръвта. Няма определена дневна доза за този чай, но 3 до 4 чаши на ден е напълно нормално.

Чай от готу кола. Друг чудесен избор особено при хората с венозна недостатъчност. Билката готу кола спомага за изграждането и поддържане на съединителната тъкан, която заздравява отслабените вени и подобрява кръвообращението. Отново – три чаши на ден е препоръчителната доза.

Зелен чай. Също може да бъде от полза при хипертония – но не прекалявайте, не повече от чаша и половина, две. Както виждате, има различни чайове, които могат да помогнат на тези с високо кръвно налягане, затова ако страдате от такъв проблем подберете един или два и ги пийте редовно.

Вие сте на ход!

Страдате ли от високо кръвно налягане? Какви промени в диетата си направихте, за да го облекчите състоянието си? Споделете мнението си в коментарите.

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари