Колко вода да пиете на ден? (Изчислете приема си според тази формула)

Колко вода да пиете на ден? (Изчислете приема си според тази формула)
Колко вода да пиете на ден? (Изчислете приема си според тази формула)

Споделяне

Фитнес ентусиастите постоянно търсят нещо ново в храненето и фитнес упражненията, за да постигнат по-добри резултати, но често пренебрегват малките детайли - като например, приема на вода. Защо водата е едно от най-важните хранителни вещества и не бива да се отхвърля с лека ръка?

Телата ни са съставени от около 70% вода, мускулната тъкан – приблизително от 80% вода, кръвта - 90% вода, а подкожните  мазнини – от около 50% вода. Дори костите съдържат 20% вода! Спокойно можем да кажем, че водата е от изключително значение за правилното протичане на всеки един процес в човешкото тяло. Достатъчно е водата в тялото да намалее само с 2%, за да се дехидратираме. Когато това се случи страдаме от нарушена краткотрайна памет, умора и неспособност да се съсредоточим. Човешкия организъм може да оцелее седмици наред без храна, но не би издържал и няколко дни без вода.

Ако сте от хората, които пренебрегват приема на вода и течности, правите огромна грешка. Ако искате красиво и стегнато тяло, трябва да се храните като спортист, да тренирате като спортист и да се хидратирате като спортист!

От гледна точка на един спортист и дори всеки физически активен човек, водата е #1 хранителна добавка за повишаване на производителността, която ни помага да се чувстваме добре по време на тренировка и да се възстановяваме оптимално след това. Не съществува по-евтин, по-лесен и по-ефикасен начин да извлечем максимума от нашите тела и да подобрим качеството на живота си.

Без адекватни количества вода нищо в тялото ви няма да функционира правилно! Част от най-важните процеси, които не могат да протекат без наличието на вода са:

Изтегли безплатно 5 глави от Трансформирай себе си
 • Регулиране на телесната температура;

 • Храносмилане и усвояване;

 • Транспортиране на хранителни вещества;

 • Изграждане на тъкани

 • Изхвърляне на отпадните вещества

 • Смазване на ставите;

 • Функциониране на мозъка; и др.

Недостига на вода води до дехидратация. В резултат температурата на тялото се увеличава. Това влияе неблагоприятно върху сърдечносъдовата функция и намалява капацитета на физическа активност. При по-тежките случаи на обезводняване се стига до топлинни удари, констипация и др.

Колко вода да приемате на ден?

Чаша с вода

Отговорът на този въпрос не е толкова лесен, колкото повечето хора си мислят. Консумацията на вода зависи от различни фактори като възраст, нивото на физическа активност, тегло, хранене, моментно здравословно състояние и други.

Най-популярните начини да изчислите оптималия дневен прием на вода са два: на база калориен прием или на база тегло.

Метод 1: Оптимално количество вода на база калориен прием

Приемайте по 1 мл вода за всяка консумирана kcal.

Пример: Ако за деня сте изконсумирали 2800 kcal, трябва да изпиете приблизително 2.8 литра вода.

Метод 2: Оптимално количество вода на база тегло

Таблицата по-долу ще ви ориентира какъв е оптималният прием на течности за вас на база на възрастта и теглото ви.

Възраст Вода на килограм тегло
16 до 30 години 35-40 мл/кг
31 до 54 години 30-35 мл/кг
55 до 65 години 30 мл/кг
над 65 години 25 мл/кг

Например ако сте на 36 и тежите 60 килограма, дневните ви нужди от вода ще са приблизително между 1.8 и 2.1 литра.

Най-лесният начин да установите, дали приемате достатъчно течности, е по цвета на урината ви. Колкото по-чиста и светла е тя, толкова по-добре. Ако урината ви е кафеникава и тъмно жълта, най-вероятно сте дехидратирани и трябва да пиете повече вода.

Можете да пиете вода по всяко време, когато усетите дори и минимална жажда, но има определени случаи, в които приема на течности носи допълнителни ползи:

 • Пийте около 0.5-1 литра вода преди тренировка. Започнете около 2 часа по-рано и спрете с приема 20 минути преди тренировка;

 • Продължете да приемате вода и по време на тренировката - вместо да отпивате на малки глътки през няколко минути, пийте 150-180 мл (за мъже) и 100-150 мл (за жени) на всеки 15 минути от тренировката;

 • Пийте около половин литър вода след тренировка - така ще възстановите изгубените на течности;

 • Всеки път, когато ви е горещо и се потите, посягайте смело към чашата с вода.

Прочетете още: Как и кога да пиете вода?

Страхил Иванов

Благодаря Ви, че посетихте Fitbg.net, най-популярният български блог за фитнес и правилно хранене. Името ми е Страхил и работя като фитнес треньор и консултант по хранене. Каква е моята мисия? Да трансформирам тялото Ви и да Ви помогна да се наслаждавате на живота, който заслужавате. Чрез моя блог, статии, видео и фото материали успях да достигна до умовете на стотици хиляди българи по целия свят. Ще ми се доверите ли и Вие?

Промо продукти

Коментари