Strahil Avatar

За Страхил

Здравей,

Казвам се Страхил Иванов и вярвам в това, че всеки има силата да постигне мечтите си. Чрез моите статии, услуги и книги помогнах на хиляди хора да отслабнат, покачат мускулната си маса и да подобрят здравето си. Целта ми е да превърна това число в стотици хиляди, а впоследствие и милиони.

Strahil

Началото – 2006

Повечето от вас ме виждат като успял треньор и добре изглеждащ човек. Но както знаете, моята история започва като едно пълно дете с много мечти и желания да се промени. Но какво наистина ми коства и как победих себе си след пропадането ми в пропастта?

Тук съм на 14 години и бях доста едричък – около 100 кг. Това доведе до доста проблеми през онова време. Вече имах инсулинова резистентност, преддиабетно състояние и най-големия кошмар на всички – разтегната кожа, – която повечето от вас се чудят къде отива и какво се случва с нея.

При някои хора кожата успява да се прибере поради добрата структура и еластичност. При тях не остава и следа от свалените килограми. При други хора това не се получава. Аз бях точно един от тези случаи – кожата при мен не помръдна.

Грешният подход – 2007

След редица диети и тренировки успях да сваля голяма част от теглото си. Но тъй като все още правех нещата много грешно, голяма част от свалените килограми не бяха мазнини, а мускулна маса. Рязкото отслабване от своя страна доведе до по-голямо увисване на кожата.

Ефектът се виждаше и той беше ужасен. Кожата на корема ми беше още по-отпусната и наистина не знаех какво да правя. Бях съкрушен, че това нещо не се маха, и наистина търсех начини за решение на проблема. На тази снимка вдясно бях станал 69 кг.

Strahil
Strahil

Пробивът по пътя към успеха – 2008-2010

През следващите няколко години започнах усилено да чета чуждестранна литература и да сравнявам различни гледни точки относно начините на трениране, хранене и трансформация на тялото.

Изготвях си все по-добри хранителни режими и тренировъчни програми, за да възстановя мускулната маса, която бях изгубил.
Нещата започнаха да се случват… След като поправих грешките в тренировките и храненето, успях да преобразя тялото си към по-добро. На снимката вече бях 75 кг. с доста добра визия.

Повечето от вас ще си кажат: „Браво, супер. Изглеждаш много добре!“ и т.н. Но дали това беше пълната истина…?
За мое голямо съжаление кожата си остана. Трудно може да се види на снимката, защото бях доста добър в прикриването на недостатъка си.

Тогава реших да покача още теглото си с цел мускулатурата на гърдите и гърба да разтеглят кожата на корема и да ми помогнат да постигна добър външен вид. Да мога да отида на басейн или море с приятели, да се чувствам добре в кожата си.

Това трябваше да бъде начинът. Не може да е друго. Просто бърках там. Трябваше да кача още мускулна маса…

Пътят ми не свърши тук – 2011

Междувременно завърших училище и постъпих във висше учебно заведение. Нормално е детето в период на обучение да бъде издържано от родителите си и да не се занимава с нищо друго освен с това.

Но нещата в България невинаги стоят така. Израснах в бедно семейство, за което не съжалявам и не обвинявам родителите си. Само мога да съм благодарен, защото този урок ме научи да се справям сам.

Това не променяше факта, че и аз като другите исках да се забавлявам, да бъда харесван и да си осигуря по-добро бъдеще. Но как?
Тогава започнах работа в копирен център, което ми помогна да спестя малко пари. Много се радвам, че попаднах на страхотни хора, които ми помагаха и направиха работата ми приятна, доколкото е възможно.

Заедно с университета и работата намирах време да тренирам и да се храня добре. Не бях забравил за своята мечта. Не се отказах! С помощта на родителите си и доходите, които си докарвах, успях да стартирам изпълнението на най-голямата своя мечта – да се отдам на страстта си по фитнеса.

Събрах нужната сума пари за курса си в НСА. Това бяха едни от последните пари на моето семейство. Горд съм, че те повярваха в мен и ме подкрепиха в най-трудните моменти.

Strahil
Strahil

Повторният сблъсък с реалността

Записах и завърших „Културизъм и фитнес културизъм“ в треньорския факултет на НСА. Там научих много за устройството и функционирането на човешкото тяло и за правилния начин на хранене.

След което започнах да предлагам услугите си като фитнес треньор. Тогава създадох блога си – Fitbg.net. Непрекъснато четях, пишех нови статии, опитвах се да развия сайта си и активно търсех клиенти.

Но нали не мислиш, че някой ме вземаше насериозно? Началото беше истински ад. Недоверието у хората и подлагането на съмнение на уменията ми като фитнес треньор не ми позволяваха да се развия. Всеки си казваше: „А, този мен ли ще учи?!“

Но се намериха и хора, които ми повярваха…

Първият ми клиент – 2012

Никога няма да забравя тази история. Първият ми клиент беше мъж на 30 – коректен и приятен човек, с когото се чуваме и до ден днешен.

Тогава живеех в общежитие в Студентски град, а той тренираше в Люлин – разстоянието се изминаваше за повече от час с градски транспорт. Беше мразовит януари и аз тичах в студа и чаках по ветровитите спирки.

Тренирах този клиент за 2 лв. на тренировка (пътят ми беше по-скъп от хонорара). Но целта ми не беше да спечеля, а да усъвършенствам себе си и да разширя популярността си като треньор. След месец обща работа той остана много доволен и ми каза следното:

Момче, ти си изключително упорит. Как имаш желание и воля да работиш с мен, като дори не покриваш прехраната си? Уменията, които притежаваш, и подходът ти са страхотни и трябва да продължиш да се развиваш в тази посока“.

...след което ми заплати 20 лв., които пазя и до днес. И започнахме да провеждаме индивидуалните тренировки за тази сума.
Тези думи бяха повратна точка за мен. Това бе едва първият ми клиент и само след месец работа той ми каза, че ще съм успешен – думи, които и днес ме карат да се чувствам горд.

Strahil
Strahil

Възходът в професионалната ми кариера – 2013

Година по-късно хората вече ме познаваха като надежден треньор, на когото могат да се доверят. Скоро след това стартирах Facebook страницата си – „Фитнес програми и диети“, която днес е най-голямата фитнес страница в България с над 350 000 харесвания. А статиите ми, свързани с фитнеса, храненето и здравословния начин на живот, достигаха до над 150 000 човека всеки месец.

Но това не ми беше достатъчно. Продължавах да чета и да се усъвършенствам. Исках винаги да предоставям на последователите си последните открития и подходи в областта на фитнеса и спортното хранене.

Постепенно успях да събера надежден екип от колеги и приятели, които ми помагат да се справя с всички нови проекти, както и с нарастваща ни общност от читатели и клиенти.

Мотивирай себе си

Мотивирай себе си“

Успоредно с всичко това в продължение на 2 години написах първата си книга, чиято цел е да вдъхнови тези, които искат ново начало, но все нещо не им достига. Това нещо е мотивацията. Тя е движещата сила, която ни кара да вървим напред.

Виж

„Аз, готвачът“

Следващата стъпка бе да създам иновативна социална общност, където рецептите оживяват. „Аз, готвачът“ е сайт, насочен изцяло към здравословното хранене – можете да избирате между стотици вкусни и полезни рецепти и да споделяте вашите любими такива.

Виж
Трансформирай себе си

Трансформирай себе си“

Тогава ме озари идеята: „Ами ако имаше книга, която описва всичко, което знам за тренировките и храненето? Ако аз имах такава книга в началото, щях да си спестя години пропиляно време.“ Затова събрах всичко най-важно и го подредих така, че да е максимално лесно и достъпно за всеки. Така се появи новата ми книга „Трансформирай себе си“, която представлява практически наръчник за влизане във форма.

Виж

Но трудностите продължаваха… – 2014

В този момент вече работех с много хора, бях набрал популярност. Трябваше да изглеждам добре, трябваше да се вписвам в картинката на фитнеса, в картинката на всички останали.

Но все още се борех с моя проблем – увисналата кожа. Нямаше и следа от решаването му. Реших да повиша мускулната си маса още – на снимката бях достигнал 85 кг.

Имах обем, прикривах се все по-добре и продължавах да живея с мечтата си да имам стегнат корем. Но кожата си остана и не се бе разпънала достатъчно.

Всеки ден в огледалото виждах нещо, което беше ужасно за мен, и търсех друго решение. Исках просто да изглеждам добре, исках да се чувствам добре в кожата си. Колкото и тъпо да звучи, просто го исках… Исках да бъда като другите и да се чувствам добре. Толкова много ли исках???

Една разтегната кожа и толкова проблеми.  Видимо бях щастлив, видимо бях удовлетворен, но дали наистина беше така? Дали бях постигнал желания резултат?

Strahil
Strahil

Катарзисът – 2015

Отвсякъде ми излизаха хора с перфектни тела, снимки, които ме депресираха и ми показваха какъв не съм. Не бях перфектен и трябваше да променя това.

Бях мотиватор за много хора, а аз бях съкрушен. Какво се случи, какво ми стана? Бях изпаднал в толкова голяма депресия и просто не виждах решение. Не виждах начин да постигна мечтата си.

Имаше период от около 6 месеца, в които спрях тренировките и спрях да пазя режим. Този момент за мен беше много труден, изглеждах ужасно и намирах утеха в работата си и това да помагам на други хора да постигат мечтите си.

Но аз не можех да постигна своята… Достигнах 96 кг. При мен мечтата вече беше мит, не беше реална. Бях се отпуснал толкова много, че не можех да се позная. Приятелите ми не можеха да ме познаят. Бях рухнал...

Една сутрин си казах, че не мога да продължавам така и трябва да намеря решение за този проблем или поне да се науча да живея с него. Тогава за пръв път помислих за операция, за да махна тази излишна кожа, която в продължение на 10-12 години ме убиваше.

Дали го направих? Прочети докрая… – 2016

Тогава се мотивирах и знаех, че за да стане, трябва да махна килограмите, които качих, и просто да отида да ми махнат кожата. Звучеше толкова лесно.

През този период имах много притеснения и наистина се чудех дали си заслужава. Имаше ли смисъл? Това щеше ли да ми помогне? Щеше ли да ме накара да се чувствам по-добър човек? По-добър треньор? Какво щяха да си помислят хората?

Трябваше да сваля тези килограми. Трябваше да се подготвя за тази операция, защото това беше последният ми шанс да постигна мечтата си.

Записах си час за операция в Пловдив при д-р Желев – един наистина голям професионалист и човек. Вече бях свалил близо 16-17 кг и бях 79 кг. На снимката се вижда кожата без да я опъвам.

Точно това ме убиваше. Голяма част от вас ще ми кажат: „Просто е трябвало да изчистиш още“. Повярвайте ми, правил съм го. Вече бях направил всичко възможно... Това беше последната ми надежда.

Когато отидох на консултацията, лекарят ме видя и каза: „Страхиле, наистина имаш много гадна кожа, това нещо трябва да го махнем!“.

Бях в еуфория, защото решение в крайна сметка се намери. Попитах лекаря: „След операцията вече ще съм със стегнат корем, нали?“. Той ми каза: „Твоята кожа е с много лоша структура и има шанс пак да се отпусне, независимо от премахването“.
Бях в лек шок, но все пак реших да действам. Запазих си час за операция на 13-ти октомври 2016 г. Имах 3 месеца до операцията и наистина ставах и лягах с този проблем и с това решение.

Strahil

Преди да продължиш, прочети това!

Тук искам да кажа, че не насърчавам никого да прави това, което съм направил аз. Има много случаи на свалени килограми, при които кожата успява да се възстанови. Това много зависи нейната структура и еластичност.

Ако четеш това и имаш наднормено тегло, това не означава, че трябва да се оперираш. Няма никакъв смисъл от операция, ако все още човекът е с наднормено тегло, защото след като махне излишната кожа, тя пак ще увисне, когато стопи другите килограми.

Казвам го, защото съм виждал много хора, които си правят операции, когато все още имат да свалят 15-20 кг. От това няма смисъл, просто си дават парите на вятъра. Според мен моментът на такъв тип процедура е едва след като се опитат другите варианти, които опитах и аз.

Strahil

Светлината в дъното тунела – 2016

Винаги има начин, винаги има решение. Благодаря на Бог, че минах през всичко това успешно.

Въпреки това след операцията нещата не изглеждаха толкова розови. Бях подут и трябваше да дам време на тялото да се възстанови. Кожата вече я нямаше и намирах надежди за ново начало. Виждах светлина в тунела.

Както виждате от снимката, все още бях доста мазничък. Мина доста време, в което не можех да тренирам, но спазвах стриктна диета, защото не исках да проваля това, което сме направили.

Чувствах се горд и удовлетворен. Нямах търпение да вляза в залата и да постигна всичко това, което исках. Вече нямаше какво да ме спре. Вече можех да имам стегнатия и плосък корем.

Новото начало – 2017

След 8 месеца започнах да влизам във форма и постигнах релефа, който търсех. Днес все още усъвършенствам себе си и търся начини да подобря физиката си, но съм горд, че постигнах това, което исках толкова дълго време. Аз осъществих своята мечта, преборих себе си и не се отказах.

За някои хора това може да е ненужно, суетно и т.н. Повярвай ми, когато израснеш с такъв проблем и ставаш и лягаш с него, вече говорим за доста повече от суета. Това нещо не ти позволява да живееш нормално и да се справяш с всичкo останало.

Разкрих толкова детайли от личната си история с една цел – да ти покажа, че нещата могат да се случат, че трябва да се бориш за всичко, което искаш, и да го отстояваш във времето.

Не искам хората да ме познават просто със снимката „преди–след“. Аз създадох този блог, защото искам да помогна на хората и да им покажа, че съм просто един нормален човек. Човек също като теб, със своите проблеми и комплекси.

Strahil
Strahil

Моята мисия – 2018–2022

Не мисля, че е необходимо да минаваш през мъчителния процес на проба и грешка, през който минах аз, за да извървиш своя път до мечтите си. Това, което искам да ти кажа, е никога да не се отказваш! Не изпадай в депресията, в която бях изпаднал аз. Не оставяй място на емоциите да завладеят живота ти и да те сринат.

Независимо на каква възраст си, дали си мъж или жена, дали имаш „добри“ или „лоши“ гени, дали си напълно начинаещ или напреднал, съм убеден, че можеш да постигнеш невероятни резултати.

Чувствам се длъжен да помогна на теб и всички други, които са решили да поемат по този път на промяната. Затова всички мои бъдещи проекти ще са обединени около моята мисия – през следващите 5 години да помогна на 10 000 мъже и жени да трансформират тялото си и да се наслаждават на живота, който винаги са заслужавали!


Подпис на Страхил

С уважение,
Страхил Иванов


Медиите, с които съм работил


Transform yourself image

Изтегли своята безплатна тренировка

за домашния условия, изготвена от Страхил Иванов.

Съобразена с целта ти.
Съобразена с пола ти.
Със снимки и инструкции.
Изтегли сега!